10 chestii de luni până joi

Redacția | 21 Aug 2017

Filme cu care să ne răcorim, 10 ani de Undecloud, avanpremieră „Țara Moartă” și o expoziție de pictură.

Luni, 21 august

1. Divan Festival Film, se mută de la Craiova la Portul Cultural Cetate, unde vei putea vedea filme pe tema Balkan Love alese de Cătălin Olaru și Massimiliano Nardulli într-unul dintre cele mai frumoase locuri din România. Campingul este gratis, meniul este 100 de lei/zi și merită fiecare leuț. Mai multe detalii găsești aici, ai timp până sâmbătă să dai o fugă.

2. De la 19:30, la Cinema Elvira Popescu se proiectează avanpremiera Țara Moartă, eseul documentar al lui Radu Jude, care intră în cinematografe de vinerea asta. Folosindu-se de colecția fotografică a lui Costică Acsinte, regizorul discută despre regimul antisemit al lui Ion Antonescu.

Marți, 22 august

3. Undercloud, primul festival de teatru independent din România împlinește 10 ani, așa că a pregătit 10 zile cu spectacole unul și unul, conferințe și petreceri. Câteva dintre spectacolele străine pe care nu am vrea să le ratăm sunt Ultima Bandă a lui Krapp (r: Jaroslaw Fret), Iulius Caesar. Fragmente (r: Romeo Castellucci) și Obsesii (r: Yannis Paraskevopoulos). Programul complet aici.

BONUS: Cum a fost anul trecut, zi de zi.

4. Cercul de film politic continuă marțea asta la Macaz, de la 19:30, cu Emancipare, primul film sonor al lui Dziga Vertov. Proiecția va fi urmată de discuții cu David Schwartz și Gabriela Filippi.

5. Beat Bar Umanist s-a mutat în casă nouă (str. Vasile Lascăr, nr. 29) și dă drumul la o serie de proiecții de film în parteneriat cu Institutul Francez. Săptămâna asta, de la 20:00, e Laurence Anyways (r: Xavier Dolan), iar intrarea este liberă.

6. Și încă un film, dacă vă mai ține: timp de 5 săptămâni, pe Insula Artelor din Parcul Titan se pot vedea în aer liber unele dintre cele mai bune filme din ultimii ani. Marți, începând cu 21:00 e I, Daniel Blake (r: Ken Loach), câștigătorul Palme d'Or de anul trecut.

Miercuri, 23 august

7. La Muzeul Național de Artă al României e vernisajul expoziției Atelier de front. Artiști români în Marele Război, o reconstruire a Primul Război Mondial prin prisma unora dintre cei mai importanți pictori ai vremii: Nicolae Tonitza, Ion Teodorescu-Sion, Camil Ressu, Ștefan Dimitrescu, Oscar Han, Dimitrie Paciurea, Ion Jalea, Cornel Medrea.

Joi, 24 august

8. Ni s-a făcut deja dor de NexT Film Festival, așa că ne bucurăm de proiecția specială cu scurtmetraje românești care va avea loc joi, de la 19:00, la Institutul Cultural Român. Cele 4 filme, prezentate la ultima ediție a festivalului sunt Ultima Noapte (r: Andrei Tănase), Pipa, sexul și omleta (r: Ana Maria Comănescu), Plecarea (r: Cătălin Drăghici) și Ionaș visează că plouă (r: Dragoș Hanciu).

9. Muzeul Subiectiv al Locuirii deschide pentru public prima aripă, dedicată conservării poveștilor femeilor din cartierele Rahova-Uranus și Vulturilor 50. De la ora 19:00 la tranzit.ro.

10. După lăsatul serii (deci pe la un 21:30), la Manasia e seară de film: joia asta avem To Be or Not to Be, comedia lui Ernst Lubitsch despre o trupă de actori din Varșovia în timpul ocupației naziste. Intrarea e liberă, dar rezervarea necesară, dacă vrei să prinzi loc.
Pin It email