18 (optişpe) recomandări de weekend

Redacția | 21 Apr 2017

Rokolectiv, Cinepolitica, Audience Award Film Festival, teatru, petreceri și evenimente de tot felul.

VINERI, 21 aprilie 

1. A început festivalul de filme politice Cinepolitica, care are loc la Cinema Elvira Popescu și Institutul Balassi. De la 18:30 e proiectat Human Harvest, o investigație despre traficul de organe din China care o să vă înghețe sângele în vine, de la 21:00 e Beyond the Mountains and Hills, povestea unui ofițer israelian care se retrage din armată după 27 de ani, dar ce a trăit acolo nu îl lasă să înceapă o viață normală, iar asta nu e tot. Mai multe detalii despre festival aici.

2. Teatrul „Ioan Slavici” din Arad are o mini-stagiune la Teatrul Odeon, unde se vor juca 3 spectacole: Orașul nostru, o adaptare a piesei lui Thornton Wilder, care evocă momente importante din istoria orașului Arad și a locuitorilor acestuia de la sfârșitul secolului al XIX lea (vineri, de la 19:00 și sâmbătă, de la 18:00), Bull de Mike Bartlett, un spectacol de Bobi Pricop, despre o firmă care trebuie să-și concedieze angajații (sâmbătă, de la 18:00 și 20:30) și Vârful aisbergului, în regia lui Theodor Cristian Popescu, despre o multinațională care se confruntă cu sinuciderile a trei dintre angajați.

3. Filmele premiate de public la Berlin, Sundance, Toronto, Vilnius sau Veneția vin la Audience Award Film Festival, care are loc între 21 și 23 aprilie la Cinema Muzeul Țăranului. Festivalul se deschide cu Café Society, cel mai recent film al lui Woody Allen. Comedia Perfetti Sconosciuti (r: Paolo Genovese) și drama Insyriated (r: Philippe Van Leeuw) vor fi proiectate în premieră națională sâmbătă, respectiv duminică, de la 18:00. 

4. Cineclubul revistei Film prezintă la Cinemateca Eforie, de la ora 19:00, filmul Țărmul n-are sfârșit, al unuia dintre cei mai importanți (și necunoscuți) cineaști români, Mircea Săucan. La proiecție vor participa redactorii și colaboratorii publicației, iar invitată specială este nimeni alta decât Marina Voica, care interpretează rolul principal al filmului.

5. Una dintre trupele noastre de liceu preferate, Brainstorming București (din care au ieșit alde Carol Ionescu sau Alex Ivănoiu), merge la Suceava cu o reprezentație a noului lor spectacol, Micul Prinț. Distribuție: Elena Smîntînă, Iustin Frujină, Eva Cosac, Irisz Kovacs, Matthew Garvey, Horia Ciontu, Andrei Roșoiu, Horia Rădoi, Matei Bumbuț, Valentina Kocsis, Ramona Niculae și Agata Tabacu. De la 15:45, la Teatrul Municipal Matei Vișniec. 

6. La București, azi începe RetroTech Fest 2.0, un târg pentru geekși nostalgici, care pune pe mesele de la Boheme Cafe Bistro (Căderea Bastiliei 11) laptopuri, PC-uri și console din anii 70 încoa, modele defuncte de Apple Machintosh, IBM, Compaq, Hp, Commodore, colecții de procesoare, telefoane mobile și reviste, jocuri PC, Nintendo, SEGA, PS, Dreamcast, XBOX șiii un stand de produse 100% românești. Evident, muzica din background se va asculta la pick up, magnetofon și casetofon. 

7. ...dacă pleci de la RetroTech pe trip nostalgic, Jacques Pot dă party nouăzecist, cu hituri de pe MTV. Dacă ai noroc s-o prinzi pe Andrada, face niște cocktailuri exce. 

8. În cadrul proiectului Pata-Cluj, Macaz găzduiește de la 19:00 spectacolul Refugii, un colaj de perspective asupra evacuărilor forțate și a situațiilor persoanelor fără adăpost din România, produs de Reactor Cluj. „Biserica e Casa Domnului. De ce nu poate, în Casa Domnului să intre în nopțile de iarnă câte o doamnă sau câte un domn?” Intrarea este liberă, iar rezervările se fac aici

BONUS: Dacă vrei să afli mai multe despre situația celor fără locuință, Ioana a scris un material amplu pentru Scena9

9. Tot astăzi, la MNAC, de la ora 20:00, are loc o reprezentație must see a spectacolului Ioanei Păun, CALUL ALB. Scurtă istorie a urii (2017-1944), după o investigație de Laura Ștefănuț, cu Ilinca Manolache. Povestea? În 2016 o jurnalistă TV plină de zel și dornică de afirmare investighează un proces istoric: condamnarea torționarului Ioan Ficior. Ce-și dorește spectacolul? Să ne pună în fața mecanismelor radicalizării. Biletele se pot lua de pe Eventbook sau de la intrare. 

BONUS: Dacă vrei să știi mai multe despre cei care au condus sau au lucrat în penitenciare în timpul comunismului, poți citi investigația realizată de Gândul în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc

10. Atât avem de zis: Princess Nokia la Rokolectiv. Ediția a 12-a (!) a festivalului de muzică electronică și arte conexe a pregătit un super line-up. Vineri, Roko îi prezintă în parteneriat cu Red Bull Music Academy Radio pe Black Zone Myth Chant, Silent Servant, Delta Funktionen, Șerb și Scoro, iar sâmbătă  ne destrăbălăm pe Maoupa Mazzocchetti, antemeționata Princess Nokia și pe prințesele techno Chlorys, Inga Mauer și Lena Willikens + Hectic și Dar Adal. Concertele au loc la Control Club, dar nu rata nici expoziția „Notes on the afterlife”, de la Salonul de Proiecte, care ține până duminică.

11. Dacă o simți pe psy în seara asta, Kran te așteaptă cu brațele deschise. Dai 20 RON pentru artiști și asculți E-Mantra ∴ Live Set ∴ [Suntrip Rec], Oracol ∴ Live Set ∴, Mano [Samsara Crew], Darkology [MFG Tribe] și Ghiauru [Melusine Rec], numai bine să-ți faci poftă de Waha-ul care vine (AMR 3 luni). 

SÂMBĂTĂ, 22 aprilie

12. Nu se anunță vreme prea bună, dar puțină mișcare sigur ajută. Dacă vrei să faci o faptă bună weekend-ul ăsta, la 09:00 e adunare cu mănuși și cizme de cauciuc pentru o ecologizare în Delta Văcărești. Detalii, aici

13. Dac-ai primit bani de iepuraș și vrei să-i spargi pe țoale de designer & the like, treci pe la Detox+ Market 8. The Partying Edition. În A3, azi și mâine, cu intrare liberă și reduceri fel de fel, că așa e frumos.

14. Pentru cei din Cluj: Personal Shopper, filmul cu care Olivier Assayas a câștigat (împreună cu Bacalaureat, al lui Mungiu) premiul de regie la ultima ediție canneză, va fi proiectat până pe 25 aprilie la Cinemateca TIFF. Kristen Stewart, spiritism, smartphone-uri, crime, 100% arthouse.

15. Trupa ART3 din Brașov își primește experiența câștigată la Ideo Ideis XI sâmbăta asta, când va juca Cerere în căsătorie, de Cehov, pe scena unteatru, de la ora 19:00.

16. scară, frumos, grupul care a ridicat la rangul de vedete vecini, administratori de bloc și ideile lor ghidușe, face vernisaj. Adică vor fi niște fotografii (după 16:00) și adminul grupului (domnu Mitici) va pune muzică (de la 22:00). În Manasia, where else, cu yard food de la Bucateria. Intrare li-be-ră. 

DUMINICĂ, 23 aprilie 

17. Începând cu 20:30, la Unteatru începe Bucharest Shortcut Cinefest, un maraton cu cele mai bune scurtmetraje din mediul online, care reunește filme ale debutanților cu cele ale unor regizori deja afirmați.

18. Cărțile alea din liceu prăfuite pe raftul de jos pot ajunge în mâinile unor cititori avizi. E Noaptea Cărților deschise, iar cei de la Editura Litera te așteaptă la un schimb de cărți win-win: tu vii cu cărți de acasă, primești cărți noi de la Litera, iar cele aduse de tine merg la biblioteci școlare din zone defavorizate (deci alege-le și tu cu cap). Asta se-ntâmplă între 20:00 și miezul nopții în Parcul Colțea din București (Universitate). După ce te donezi, te poți muta la Observatorul Astronomic (Romană), s-arunci ocheade la stele. Detalii, aici

BONUS: Ca să-ți amintești cât de importante sunt (încă) cărțile pe care le luai cu împrumut, ți-am pregătit câteva povești din biblioteci
Pin It email