Adi Nicolae: „Teatrul nu e boring. Cel mult oamenii din el pot fi boring. E ca şi cum ai spune că muzica e proastă.”

Andreea Borțun | 02 Oct 2013

Teatru și training.

Adrian Nicolae este actor. În toamna asta puteți să-l vedeți în 6 spectacole de teatru și în show-uri de stand-up comedy sau improvizație. De 6 ani e parte din echipa de traineri a Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis și din octombrie puteți să-l găsiți în aceeași postură și la Alternopedia - un nou proiect de explorare personală prin teatru.

Ce înseamnă să fii trainer?
Înseamna sa fii un partener de drum discret și eficient. Să dai participantului la workshop senzația de libertate a explorării unui teren necunoscut, dar și siguranța unui ghid care nu o sa îl lase să se rătăcească.
 
De ce ar veni un puști la atelierul pe care îl ții tu?
Pentru provocarile pe care o sa il invit să și le lanseze.
 
Cum era Adrian Nicolae în liceu? Când te-ai decis să faci actorie?
Un puști energic și timid, uuușoor exhibiționist. În liceu m-am decis. Și m-am mai decis de câteva ori de atunci.

Personajul de care ești cel mai atașat din tot ce ai jucat?
Lajos Töt (din Familia Töt, regia Victor Ioan Frunză. n.n.)
 
Dacă ar fi să joci rolul unui adolescent, care ar fi acela și de ce?
Nu visez să joc anumite roluri, nu am o afinitate deosebită pentru un anumit gen de personaje. Ma interesează să joc roluri diverse și consistente. Mercutio, Oreste, Moritz sau Melchior din Deșteptarea primăverii... Pentru că sunt personaje mari, adolescenți care se luptă cu viața și câștigă, într-un fel sau altul.
 
De ce e bun teatrul când ești la liceu?
Pentru că te ajută să treci peste nevoia de a fi „cumva” pentru a plăcea. Sau „altcumva”. Te învață să fii sincer (cu tine în primul rând), să comunici lucruri valoroase pentru tine. Și mai ales pentru că e un bastion important în fața asaltului mârlăniei și cocălărelii.
 
Ultimul spectacol care ți-a plăcut?
Zic Zac - un spectacol de coregrafie foarte reușit.
 
Ultima carte pe care ai citit-o?
Chaucer - The Canterbury Tales
 
Ultimul film care ți-a plăcut?
Despicable Me 2 :))
 
Ce îi spui unui puști care nu merge la teatru pentru că „e boring”?
Că teatrul nu e „boring”. Cel mult oamenii ăia pe care i-a văzut el pot fi boring. E ca și cum ai spune că muzica e proastă. Nu, muzica nu e proastă, deși e plin de muzicieni proști. I-aș recomanda să schimbe oamenii și să păstreze teatrul.
 
În ce spectacole te putem vedea în București?
Familia Töt, Insecte și în curand Mobilă și durere la Centrul Cultural Nicolae Bălcescu, Îngeri in America și Tartuffe la Teatrul Metropolis, Dom Juan la ArCub.
 
Ce spectacol ai recomanda unui puști de liceu? De ce?
Nu pot recomanda un anumit spectacol. Ar fi nedrept față de colegii mei să le stabilesc eu ierarhii și ar însemna să subestimez gustul particular al fiecăruia dintre spectatori. Dar le pot recomanda să caute o senzație, mergând la cât mai multe spectacole de teatru. Senzația caldă și pufoasă de spectator la un spectacol bun. De unic și irepetabil. Și dacă simte măcar o dată asta, nu mai trebuie să-i recomand eu nimic după aceea. O să o caute iar și iar, dependent de ea.

Pe Adrian Nicolae îl găsești la ALTERNOPEDIA.
Pin It email