Ce păstrăm din 2011: cărţi (2)

Gabriela Piţurlea | 16 Dec 2011

Hrană pentru Kindle.

Ficţiune

Ernest Cline - Ready Player One

Wade Watts e un adolescent al anului 2044, care trăieşte într-o lume atât de nasoală, încât el și mai toți oamenii preferă să-și treacă viața pe OASIS - un Second Life dus la extrem. Înainte să moară, James Halliday, creatorul OASIS-ului a decis ca moștenirea - și imperiul lui - să-i revină celui care va găsi trei chei ascunse în acea lume virtuală. Aici vine partea distractivă: toate indiciile date căutătorilor sunt legate de cultura pop a anilor 1980, ceea ce dă naștere unei obsesii generale pentru perioada tinereții lui Halliday. Mai pune în ecuație și o companie malefică cu care Wade va trebui să se ia-n piept și totul îți va suna ca un film al naibii de distractiv. Nu degeaba Warner Bros. a cumpărat drepturile de ecranizare încă dinainte să apară cartea.

Laini Taylor - Daughter of Smoke and Bone
Karou are păr albastru, de la natură. Karou are 17 ani și e studentă la arte într-o Praga bizară. Karou desenează monștri care-i sunt singura familie, iar unul dintre ei o trimite prin lume să-i aducă dinți de tot felul, fără ca ea să înțeleagă de ce. La un moment dat, eroina se confruntă cu un înger - el și ai lui serafimi duc de mult un război împotriva monștrilor ei. Ca-ntr-o poveste care se respectă, nu le ia mult să se îndrăgostească. Karou va începe să caute răspunsuri la întrebările despre trecutul ei, iar răspunsul nu se află la finalul cărții. Urmează o întreagă serie și, desigur, un film.

S.J.Watson - Before I Go to Sleep
Această carte despre memorie e prima a lui Watson, un audiolog din Londra. Personajul principal e Christine, căreia somnul îi şterge toate amintirile strânse în timpul unei zile (o amnezie crâncenă provocată, i s-a spus, de un accident de maşină). Un doctor o încurajează - fără ştirea soţului ei, Ben - să ţină un jurnal, care să o ajute să îşi reconstruiască trecutul, iar jurnalul dă structura romanului. În fiecare zi, Christine se uită la însemnările ei, vede cuvintele "Do not trust Ben" şi trebuie s-o ia de la capăt cu întrebările.

Jeffrey Eugenides - The Marriage Plot
Dacă n-ai citit nimic de Eugenides până acum, nu-ţi va fi greu să-l ajungi din urmă. Începe lejer cu The Virgin Suicides (primul lui roman), continuă cu Middlesex (pentru care a luat un Pulitzer) şi după aia sigur vei vrea să citeşti şi The Marriage Plot, cartea la care a lucrat în ultimii nouă ani. Nu sunt mulţi scriitorii capabili să sculpteze şi să netezească o frază aşa cum o face el. Iar poveştile lui sunt mereu altceva.

Ismet Prcic - Shards
Ismet, un tânăr bosniac gonit de război din ţara lui, trăieşte acum în California şi încearcă să facă pace cu ce a lăsat în urmă (incluzând familia lui). Terapeutul lui îi spune că, pentru a reuşi, trebuie să scrie tot. Şi asta şi face Ismet, romanul fiind un amalgam de amintiri, gânduri, naraţiuni la persoane diferite, fire frânte şi fragmente de disperare. O carte care cere răbdare, şi o merită pe deplin.

Eleanor Henderson - Ten Thousand Saints
Hardcore-punk-New-York, sfârşitul anilor 80, droguri, dragoste şi SIDA. East Village era epicentrul plin de cioburi al unei generaţii de puşti dezorientaţi. Henderson conturează poveştile a trei dintre ei.

Haruki Murakami - 1Q84
Primele două volume din romanul-mamut al lui Murakami au fost publicate în 2011 la Polirom (al treilea e pe drum). Versiunea completă în engleză a apărut la sfârșitul anului şi s-a stat la coadă pentru ea (să zicem că publicul s-a arătat mult mai interesat de ea decât criticii). Poţi alege să stai departe de roman, de celebritatea lui Murakami şi să rămâi la Orwell. Dar unde-i partea distractivă?

Bonnie Nadzam - Lamb
Narcisistul David Lamb (trecut de 50) se împrieteneşte cu nepopulara Tommie (11 ani) şi e convins că-i poate schimba viaţa în bine, luând-o într-o călătorie în munţi. Tommie acceptă. Urmează ciudăţenii şi complicaţii. Unii comentatori ai cărţii au descris-o făcând o referire inevitabilă la Lolita. Elementele ar fi acolo, dar Nadzam nu e de acord. Tu decizi.

Téa Obreht - The Tiger's Wife
Obreht, scriitoarea de 26 de ani a acestui roman, s-a născut la Belgrad şi a crescut în Cipru, Egipt şi SUA. În 2011, a devenit cea mai tânără câştigătoare a Orange Prize for Fiction pentru acest debut a cărui acţiune e plasată într-o ţară balcanică nenumită. Când Natalia, un medic, află că bunicul ei a murit, decide să afle mai multe despre trecutul şi căutările lui, rezultatul fiind o saga familială în care fantasticul şi realitatea se joacă-n voie.

George R.R. Martin - A Dance With Dragons
Nu poate fi ignorat. Martin a reîndrăgostit oamenii de poveştile cu cavaleri şi dragoni. Scrie cum trebuie, cu cârlige şi alte vrăji scriitoriceşti care te fac să nu mai laşi cărţile lui din mână, să dai microbul prietenilor şi să te uiţi la oamenii care-l citesc în metrou, lângă tine, ca la nişte fraţi. Asta e a cincea carte din seria A Song of Ice and Fire. Urmează încă două, deci febra sigur nu va scădea în 2012.

Lavinia Branişte - Cinci minute pe zi
Lavinia scrie simplu. Poveştile ei au scenarii nepretenţioase – o fată care se îndrăgosteşte de poeţi sau de alpinişti utilitari sau îşi vizitează rudele sau face fotografii. Viaţa este în detalii, în raportul Laviniei cu fiecare element al decorului sau contextului. Cinci minute pe zi vine din şcoala americană de proză scurtă. Nu o să ia premiul Nobel, dar o s-o termini, pentru că te prinde.

David Foster Wallace - The Pale King: An Unfinished Novel
Pentru că e firesc să-ţi completezi colecţia DFW cu ceva care nu se va termina niciodată.
 
Non-ficțiune

John Jeremiah Sullivan - Pulphead
În New York Times Book Review s-a scris că această colecţie de eseuri e cea mai bună şi mai importantă apărută după  A Supposedly Fun Thing I’ll Never Do Again a lui David Foster Wallace (o lectură obligatorie). Sullivan semnează un profil de neuitat al lui Axl Rose, un eseu despre Michael Jackson şi un text biografic despre un botanist al secolului 19, Constantine Samuel Rafinesque, care e de dat mai departe.

Christopher Hitchens - Arguably
Hitchens - care a murit de cancer în decembrie - e cel mai bun profesor de polemică şi argumentare pe care ţi l-ai putea dori. Nu te mulţumi să-i pui eticheta de ateist model care i-a atras atâţia fani, mai ales în ultimii doi ani. Hitchens era mult mai mult de atât: critic literar şi jurnalist, ştia bine istorie şi politică, şi reuşea să scrie relaxat şi cu umor despre aproape orice, fără să copleşească (poate doar să enerveze). Ai la dispoziţie o carte cu 107 eseuri ca să vezi asta.

Joan Didion - Blue Nights
Finalul cărţii The Year of Magical Thinking - în care Didion descrie anul de după moartea soţului ei, scriitorul John Gregory Dunne - te lasă cu impresia că suferinţa ei nu s-a terminat acolo. Că după acel an de singurătate bruscă şi doliu a urmat încă o lovitură, moartea fiicei ei, Quintana. Despre asta e Blue Nights şi despre fragilitate şi frică.

Tina Fey - Bossypants
Nici nu e nevoie să te uiţi la 30 Rock ca să fii fan Tina Fey (ajunge să-ţi aminteşti cum a jucat-o pe Sarah Palin pentru Saturday Night Live sau să vezi un interviu cu ea). Nici nu e nevoie să-i citeşti textele publicate în presa americană ca să vrei să-i cumperi cartea (femeia asta e umorul întruchipat chiar şi când povesteşte de vremurile în care se considera urâtă.) O lectură ideală pentru siderat vecinii de compartiment.

Paul Hendrickson - Hemingway's Boat: Everything He Loved in Life, and Lost
1934-1961. Aceştia sunt anii asupra cărora s-a concentrat Hendrickson, iar Pilar, barca lui Hemingway, e scheletul care susţine povestea, de la atingerea faimei la sinucidere. E o biografie bine documentată şi impecabil scrisă, care e un mare plus în lista de cărţi scrise vreodată despre Hemingway.

Brian Kellow - Pauline Kael: A Life in the Dark
Un cadou pentru cinefili, aceasta e prima biografie a lui Kael, poate cel mai celebru critic de film, care a scris pentru The New Yorker între 1967 şi 1991. Kael avea păreri puternice, caustice şi extreme şi nu s-a sfiit niciodată să le publice. Textele ei au influenţat viziunea multor regizori tineri (Tarantino e printre ei), iar ura criticilor vremii a făcut-o cu atât mai populară.

Matthew De Abaitua - The Art of Camping: The History and Practice of Sleeping Under the Stars
Titlul spune cam tot. Oricine a fost dus de părinţi cu cortul sau a întins unul în Vamă sau măcar a visat să facă asta vreodată, va înţelege demersul de a scrie o carte despre asta. Dacă la un moment dat ţi se năzare să pleci cu cortul prin Marea Britanie, De Abaitua are şi un site care poate servi lejer drept ghid.

James Wolcott - Lucking Out: My Life Getting Down and Semi-Dirty in Seventies New York
Wolcott - un favorit al lui Pauline Kael - a ajuns în New York la 20 şi ceva de ani, într-un deceniu în care se scria istorie. Punk-ul, cu Patti Smith în frunte, începea să se desfăşoare, Norman Mailer domina scena literară, iar Wolcott - care acum e critic cultural la Vanity Fair - a fost acolo şi le-a trăit pe toate.

Ian Golding - Exceptional People: How Migration Shaped Our World and Will Define our Future
Poveştile şi integrarea dificilă a imigranţilor din marile capitale sunt binecunoscute, dar prea puţin aprofundate. Fenomenul crescând al migraţiei internaţionale e un subiect care nu poate fi epuizat într-o carte, dar dacă e să începi de undeva, aceasta - cu istorie, analiză şi previziuni - e tocmai bună.

Peter Godwin - The Fear: Robert Mugabe and the Martyrdom of Zimbabwe
Pentru că trebuie să ştim.

David Bellos - Is That a Fish in Your Ear? Translation and the Meaning of Everything
Ziua aia când alegi să citeşti varianta originală, nu cea tradusă, a unei cărţi. Când te enervează cum e subtitrat un film. Când ţi-ai dori să ştii turcă sau japoneză, ca să prinzi mai bine nuanţele unui roman. Cu toţii avem micile noastre lupte, resemnări şi jocuri cu traducerile. Cartea asta, care trece prin istoria trecutului de la o limbă la alta, va face totul să pară mai puţin grav.
Pin It email