De văzut: Piesă pentru frate şi soră în 9G la TNB

Ana-Maria Onisei | 17 Mar 2015

Neapărat, neapărat.

Asta nu-i deloc o cronică clasică. E o recomandare să mergeţi să experimentaţi teatru total. Adică un teatru în care habar n-aveţi povestea - nici măcar din auzite - şi-o trăiţi aşa, cum se desface şi se taie-n faţa voastră, ca pe vremea lui Shakespeare. Şi-aproape că simţiţi fiecare nod de tensiune când, pac!, autorul şi actorii vă mai conduc încă un pas să vă mai arate ceva.

De ce zic total? Aş putea foarte bine să zic experienţă în orb. Sau pe curat. Ştiţi, genul acela care te face să tresalţi fiindcă nu-i nimic previzibil în ea.

Piesă pentru frate şi soră e scrisă de Tennessee Williams, un clasic. Dar n-a fost niciodată tradusă şi jucată la noi.Montarea în regia plină a lui Iris Spiridon de la Teatrul Naţional e prima adaptare. Face parte din programul TNB de montări cu, pentru şi despre tineri - noua generaţie - 9G. Se joacă în Sala Mică, cu Ioana Mărcoiu (Clare) şi Istvan Teglas (Felice). Scenografia: Cristiana Milea.

Undeva între dulcele unei montări clasice, curate şi modernitate - jocul de lumini, decorul se răsuceşte sub ochii voştri ca într-o carte pentru copii unde dai pagina şi animăluţele sau peisajele construite din hârtie se ridică în faţa ta.

Ioana Mărcoiu, în rolul lui Clare, e minunată.

Următoarea reprezentaţie e pe 20 martie. De asta insist şi n-o să suflu o vorbă despre ce se-ntâmplă în piesă. O să dau doar un citat, aşa cum curge el şi-n montare:

Clare: Uneori frica noastră este…
Felice: Propria noastră resursă de...
Clare: Curaj...
Felice: Exact! Deci uşa este deschisă. Mergem afară?

Când mergeţi, dacă vă puneţi în gând să urmăriţi textul, cu cadenţele şi construcţiile lui şi felul în care ele sunt ghidate de regie, o s-aveţi parte de una dintre cele mai frumoase exemplificări a ce-nseamnă structură (literară, teatrală, cinematografică, de viaţă).

Şi-o să vă vină să luaţi piesa şi textul cu voi acasă, să le puneţi sub pernă, poate se ia.

Dar, mai ales, o să vă gândiţi că nu mai ştiţi unde se opreşte teatrul şi începe viaţa.

***
Piesă pentru frate şi soră, de Tennesee Williams
Cu: Ioana Mărcoiu şi Istvan Teglas
Regia: Iris Spiridon
Scenografia: Cristiana Milea
Teatrul Naţional, Sala Mică, 20 martie
Preţ bilet: 30 de lei, 16 lei pentru elevi/studenți 

Pin It email