eXplore: Body of Grace

Larisa Baltă | 05 Noi 2013

Două corpuri povestesc istoria extazului în 45 de minute, la eXplore Dance Festival.

Din spatele unui panou alb, semi-transparent, un fascicul de lumină pâlpâie. Capătă intensitate încet, timid, ca și cum am privi din spatele unui ochi care încearcă să se deschidă, să deslușească forme în tsunami-ul orbitor. Pe măsură ce lumina își face loc pe scenă, două corpuri-embrion pătrund în spațiu. Fundalul sonor e un zumzet îndepărtat, apăsător, ca în interiorul unui aparat de RMN, iar corpurile încep să se contorsioneze, să capete formă.

Treptat, mișcările celor două trupuri încep să-și piardă din sincron. Duse de vânt în două colțuri diferite de lume, se zbat și abandonează, se ridică și cad iar, se construiesc fără să mai știe unul de celălalt. Zgomotele capătă și ele intensitate, și te duc cu gândul la o atmosferă industrială, apăsătoare, rece, ca într-un coșmar.

Lăsate în voia sorții, trupurile par uneori că se frâng, alteori mișcarea lor devine armonie. Încep să se caute, într-un tumult inconștient. Poartă cu ele amintiri, sub forma unui praf alb ce se prinde pe hainele lor, în periplul prin spațiu. Alunecă pe scenă ca pe un vapor ce se luptă cu valurile, se apropie, dar sunt pe traiectorii paralele ce nu se vor întâlni vreodată. Mișcarea repetitivă pare însă că le dă tot mai mult curaj și forță, și reușesc să se desprindă de pe orbită. Plutesc în derivă, dar se găsesc, se întind și încep să se atingă, să se simtă, să se contopească, ca și cum n-ar fi fost niciodată departe.

Momentele de liniște sunt urmate de momente tensionate, în care mâinile se zbat, picioarele se încordează, capetele se învârt amețitor, violent. Se mișcă din nou în sincron, pentru ca mai apoi să devină iar antipozi. În timp ce una se dezbracă, cealaltă caută să se acopere. Vulnerabilitatea uneia îi dă putere celeilalte. Momentele de extaz contrabalansează nimicul, haosul precede armonia, tensiunea parazitează tăcerea.

***
Body Of Grace este un spectacol din care ajungi să faci parte. Modul în care corpurile capătă viață, trăiesc, se dărâmă și pier nu poate fi interpretat decât personal. E un joc de percepție, de empatie; e plin de tensiune și grație; te încordează, te face să dorești. Și e al naibii de sexy.

***
Body of Grace a avut premiera în cadrul eXplore Dance Festival, pe 1 noiembrie.

Un spectacol de Valentina De Piante Niculae.
Coregrafie: Valentina De Piante Niculae și Valentina Dal Mas.
Sound recordings: Christian Marchi
Pian: Silvia Ioana Niculae

Pin It email