Fanteziile vintage din colajele lui Sammy Slabbinck

Miruna Potop | 09 Oct 2013

Sammy Slabbinck e un artist grafic care trăiește în Bruges și e pasionat de orice e vintage. Lucrările lui se ghidează după principiul “keep it simple, stupid”. Nu crede că există o strategie în spatele creației, totul se reduce la intuiție.

Când te uiți la colajele lui Sammy, gândul iți fuge la universul abstract din scenariile lui Charlie Kaufman. Câteodată te înțeapă prin ironie, alte ori te amuză, dar cel mai des îți dau voie să asiști la fanteziile pe care le propun. Tot ce ți-ai putea dori să se întâmple devine real: Narnia apare din dulap, în bolurile de supă din care toată familia soarbe duminica se află piscine întregi, iar femei supra-dimensionate domină orașul. 

În primul rând, povestește-mi puțin despre tine; ce e de știut?

M-am apucat de colecționat reviste vintage și cărți acum mult timp, cu mult înainte să le folosesc pentru colaje. De exemplu, m-am apucat de primul colaj în timp ce lucram la o carte poștală. Mereu m-a atras stilul imaginilor din anii 1950- 70. Am început să mă duc la garage sale-uri acum 15 ani căutând piese de mobilier vintage, dar mă întorceam acasă cu reviste și cărți. E o senzație foarte plăcută să ai un teanc nou de reviste. Niciodată nu știi peste ce imagini poți să dai, e ca un boost creativ.

Dacă o imagine e 1000 de cuvinte, atunci un colaj ce e?

Toți vedem lucruri diferite în imagini și ne găsim propriile povești în ele. Presupun că prin colaje poți ataca chiar și mai mult imaginația privitorului pentru că nu exista niciun fel de reguli, orice merge.

Ce spun colajele tale?

Unele lucrări sunt amuzante, altele sunt gândite doar la nivel estetic. Încerc să rămân deschis și să încerc lucruri noi constant. Însă îmi doresc mereu ca toate să se sprijine pe o idee, fie că spun o poveste, fie că îți dau un indiciu care îți solicită imaginația și face colajul interesant pentru tine.

Ți-am găsit canalul de Vine. Majoritatea videourilor postate de tine arată a decupaje care se mișcă pe repeat. Ai de gând să experimentezi cu montaje video în viitor?

De-abia am descoperit Vine acum niște luni și e foarte distractiv. Dintr-o dată poți anima colaje, să creezi un mic storyboard cu imagini existente. Momentan, testez comedia cu Vine, cu schițe de 6 secunde. E posibil să mă prindă toată treaba asta, e foarte compatibilă cu creatul de colaje.

De ce proiect sau colaborare ești cel mai mândru?

Am făcut trei produse pentru Blue Q* anul trecut; am fost onorat că m-au dorit pe mine pentru proiect pentru că deja eram un fan al brandului și al produselor lor.

Ce filme se găsesc pe watchlistul tău? Sau ce muzică se aude din boxe? Te influențează în procesul tău de brainstorming?


În ultima vreme mi-a plăcut mult Moonrise Kingdom; e isteț și amuzant. Alte filme ar mai fi: Donnie Darko, Groundhog Day, Arizona Dream. Artiștii pe care îi ascult sunt: Timber Timbre, Daniel Norgren etc. Nu cred că îmi influențează efectiv ideile, dar alegerile definesc oamenii: cine sunt și cum simt. Muzica sau filmele bune, ca arta în general, sunt un catalizator pentru a te descurca cu emoții, fie ele rele sau bune.

Sammy într-o propoziție?

Pot să folosesc un citat pentru asta? „Imaginația e mai importantă decât cunoașterea”, cuvintele domnului Einstein, nu ale mele.

Portofoliul online al lui Sammy Slabbinck

* Blue Q e un magazin online cu cele mai frumoase obiecte mai mult sau mai puțin utile.
Pin It email