„Pune-ţi şi tu o perucă şi apoi judecă-mă.”

Alex Ivănoiu | 21 Aug 2016

Toți căutăm aceleași lucru. Cronică la Hedwig and the Angry Inch: The Missing Half. Text de Alex Ivănoiu, fotografii de Adi Bulboacă.

E chestia aia de când eram mici și nu voiam să mâncăm broccoli pentru că in jurul nostru oamenii ziceau că nu e bun. Așa că ziceai și tu că nu e bun. Mai erau ăia care voiau să para foarte edgy și ziceau „mamă, eu iubesc broccoli”. Eu am mâncat broccoli fără să am o opinie în prealabil. Am mâncat și mi s-a părut un aliment bun și aia a fost. Așa e și cu LGBT-ul. Sunt oameni care încep să urle și să le facă rău celor care mânâncă broccoli. Ulterior, mâncătorii de broccoli țipă la ei. Așa văd eu treaba asta. Ei bine, în spectacol, broccoli-ul devine un ursuleț de jeleu. Vine Istvan Teglas și sub privirea plină de dragoste a lui Răzvan (Krem) Alexe, îți arată ursulețul de jeleu. Băieții din spate (Ștefan Mustață, Alexandru Pop și Andrian Cotoară) încep să cânte. Istvan se mișcă frivol, se uită după tine în sală și ți-e frică. Ți-e frică să nu ajungi să îți placă să mânânci ursuleți din jeleu.

Hedwig and the Angry Inch: The Missing Half, adaptat după un film scris și regizat de John Cameron Mitchell, e povestea lui Hedwig, ex-Hansel și a concertului în care acesta ne spune totul. Povestește de mamă, de tată, de concerte, de iubiți, de naștere, de renaștere și de jumătăți. Alături de Hedwig (Istvan Teglas) este Yitzhak (Răzvan Alexe), care îl acompaniază atăt vocal, cât și pe alte planuri, devenind pe rând fiecare dintre persoanele care i-au marcat viața lui Hedwig. Și dacă mergi des la teatru și dacă nu, devii conștient pe parcursul spectacolului că nu e ceva tipic. E un „stand up tragedy”.

Hedwig ne arată povestea lui, o ține în mâini, o cântă, o ascunde, o pune în alte lumini pe alte ritmuri, cu alte peruci, până înțelegi că un singur lucru contează: cu perucă sau cu platforme cu ținte, toți căutăm aceleași lucru - o jumătate. Unii sunt conștienți de lipsa ei, alții găsesc un substitut. Pentru Hedwig, această căutare îi definește drumul. Mic copil, Hedwig pornește cu un bedtime story ceva mai diferit. Un bedtime story care povestește de Copiii Soarelui, Copiii Pământului și Copiii Lunii, adică Mitul Androginului mai digerabil. (Dacă îl vreți și mai digerabil căutați pe YouTube Hedwig and the Angry Inch – The Origin Of Love). La început au fost aceste ființe perfecte, alipite, formate dintre un băiat și un băiat, o fată și o fată și un băiat și o fată. Acestea au fost ulterior despărțite de zei, iar ele își caută încă de atunci jumătatea. Hedwig vrea să atingă această perfecțiune și rămâne gol, așteptând. În drumul lui, care aduce a poveste de trupă rock'n'roll, rămâne tot gol. Față de noi, față de trupă, față de Yitzhak.

Istvan Teglas nu te lasă liniștit. Dacă nu-ți face un lap-dance, dacă nu aruncă un suport de peruci în tine, dacă nu te împinge în scaun (cazul meu), măcar te pune pe niște gânduri, în timp ce se uită senzual la tine. Cineva spunea că dacă pui un copil sau un animal pe scenă atenția spectatorului este centrată acolo. Asta pentru că ei nu respectă reguli, sunt imprevizibili. Așa și Istvan; habar nu ai când vine în ultimul rând, când te sărută sau când te atinge. Și îți e frică. Dar stai acolo pentru că îți și place.

Hedwig putea să nu fie transsexual, putea să nu fie cântăreț de punk rock, pentru că în spate e simpla poveste de când lumea cu un om căutându-și jumătatea. Dacă nu credeți că o vă placă, nu-i problemă, se cântă frumos, se joacă bine și oricum nu puteți să spuneți că nu vă plac ursuleții din jeleu înainte să-i gustați.

PS: Pentru mine, momentul emblematic al spectacolului este cel în care Istvan poartă o perucă roșu aprins și privind la un spectator spune: „Pune-ți și tu o perucă și apoi judecă-mă.”

***
După scenariul de musical-rock semnat de John Cameron Mitchell.
Adaptare muzicală și reorchestrare: Ștefan Mustață, Alexandru Pop
Cu: Istvan Teglas și Răzvan Krem Alexe
Muzică live: Ștefan Mustață, Alexandru Pop și Adrian Cotoară.
Vocal & Music coach: Ghighi Eftimie
Un spectacol de Iris Spiridon, producție Point 

Spectacolul va avea o reprezentație pe 27 august, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Independent Undercloud #9 (22 - 31 august). 

Pin It email