11 (unșpe) recomandări de weekend

Ştefania Matache | 05 Iun 2015

Primul weekend de vară vine cu un festival urban, muzică, film, teatru și destule motive să nu stăm în casă.

1. În seara asta, la șapte jumate, e rost de teatru: SubPământ. Valea Jiului după 1989. E ultima reprezentație din cadrul Platformei de Teatru Politic 2015 și se joacă la Centrul de Teatru Educațional Replika (Lânăriei 93-95). Prin spectacol, se propune spre dezbatere istoria unei categorii sociale afectate grav de tranziția spre regimul politic post-decembrist, cea a minerilor. Prin teatru, se documentează situația economică, viața și munca celor pe care manualele de istorie, tratatele și conferințele aleg să-i ignore. Intrarea e liberă; rezervări.

2. Festivalul urban Femei pe Mătăsari ajunge la ediția a cincea în weekend. De văzut: teatru, artizani și autori, artiști, design, proiecte și ONG-uri. De ascultat: Moonlight Breakfast, GOLAN, Macanache, Les Elephants Bizarres și alții. De cugetat la: Femei vizibile și invizibile, discuție moderată de Iuliana Alexa la finalul căreia vom afla câștigătorii celor trei burse Superscrieri pe tema violență domestică, Cum & Cui comunicăm drepturile femeilor?, atelier interactiv cu Delia Panait, Povestea Mahalalei Mătăsari - traseu cultural pietonal organizat de ARCEN. Restul e de bucurat, pe strada Mătăsari, evident.

Bonus: poți să te tragi în poză ca (super)fata de la pagina 5 la panoul Superscrieri 

3. Vernisajul expoziției Muzeului Dansului Modern și Contemporan are loc vineri, iar expoziția rămâne deschisă tot wekendul, la Centrul Național al Dansului București (Bd. Mărășești 80-82). Vedem o instalație dinamică de proiecții video și documente de arhivă inedite, precum și dance cinema și reenactment-uri create de coregrafii Lizica Codreanu, Stere Popescu, Leria Nicky-Cucu, Floria Capsali, Miriam Răducanu, Vera Proca-Ciortea, Elena Penescu-Liciu, Lisette Verea, Esther Magyar, Contemp, Marginalii. Intrare liberă.

4. În Colectiv (Tăbăcarilor 7), vineri e concert de lansare a noului album al lui Nimeni Altu', De la fereastra dărăpănată. În deschidere pun Dj Sic 13th și Keri. Biletul costă 25 de lei. Duminică e un afterparty întârziat în Goblin, unde Nimeni Altu' pune muzică, iar intrarea e liberă.

5. Tot vineri, dar în Control, e queer night, cu L-Vis 1990 (Night Slugs, UK). L-Vis 1990 vine din Londra cu un sound incert, genre-agnostic, cum zice Pitchfork, dar care nu-l face mai puțin plăcut auzului.

6. Sâmbătă, Ziua porților deschise la UNArte (Gen. Budișteanu 19). Se organizează workshop-uri de creație, arderea ceramicii, bijuterie, gavură și sculptură, prelucrarea metalului și a sticlei, dar și expoziții și prezentări de modă. Muzică pun Bucium, Changing Skins, Dor Mărunt și alții. Intrare liberă, de la ora 11. 

7. Aceeași zi, dar de la 17, apartamentul Quantic (Str. 11 Iunie, pe lângă Parcul Carol), se deschide ca să ne primească la un Banchet Responsabil. Vedem documentarul Disruption și discutăm despre consum responsabil, Terra și prietenia noastră cu ea, râdem, dansăm și gătim - mâncare vegetariană locală și tartă cu fructe de sezon. Banchetul Responsabil face parte dintr-un proiect mai amplu, Come Together, pentru implicarea comunitară a tinerilor pentru consum responsabil. Detalii.

8. În Colectiv se lansează al patrulea album E.M.I.L., I M E N S. Băieții și-au propus să facă un album modern și actual, dar care să păstreze și ceva din sound-ul clasic punk-rock E.M.I.L. Mergem sâmbătă să le ascultăm noul stil cu mintea deschisă. Bilete la 25 de lei în avans sau 30, în seara concertului.

9. Noaptea de sâmbătă e Noaptea Filmului Nordic, la Halele Carol (fosta fabrică Filaret, din Parcul Carol). Începe la 7, se proiectează scurtmetraje și lungmetraje de toate genurile, de la animație și documentare, până la ficțiune, din Norvegia, Suedia și Danemarca. De văzut mai sunt și cele cinci instalații norvegiano-române ale proiectului Design Postindustrie. Este un proiect cultural organizat de Asociația Zeppelin, iar intrarea este liberă.

10. În Herăstrău, tot sâmbătă noaptea, The Mission in the Park 02, cu Guy Gerber, Benoit & Sergio, Rodriguez Jr. și Negru. Prima ediție The Mission in the Park de vara trecută, cu Solomun și H.O.S.H. la pupitru, a fost un party-monstru, iar a doua sună la fel de bine. Biletele costă 30 de lei în avans.

11. Duminică, de Ziua Mediului, se organizează la fântâna de la Universitate Marșul pentru Pădure, de la ora 17. În urma protestului organizat pe 9 mai, instituțiile statului ne-au asigurat că vor demara acțiuni care să rezolve problema defrișărilor ilegale și abuzive. În realitate, însă, acestea continuă nestingherite, iar fabrica Holzindustrie Schweighofer de la Reci, județul Covasna, este în plină construcție. Protestele vor continua până când autoritățile vor furniza soluții concrete, nu doar declarații populiste.
Pin It email