12 cadouri de design românesc de cumpărat weekendul ăsta

Designist | 18 Dec 2015

Nu e cazul să alergi pe scări de mall-uri pentru cadourile de Crăciun, nici să te îmbulzești prin parcări. Ți-am ales 12 cadouri Made in RO pe care le găsești tot weekendul la târg.

Câteva sute de cadouri semnate de designerii români vin din toată țara - și din Cluj, și din Timișoara - chiar în centrul Bucureștiului. La Made in RO – Târg de design românesc #7 @Impact Hub Bucharest (în Piața Unirii, pe Splai).

1. Setul de pahare Pointer, by Ramona Enache, îți permite să bei vin cu stil oriunde. Mai ales că nu e orice set de pahare: a câștigat anul acesta o mențiune specială Red Dot Design Award. Ramona vine din Olanda la București, așa că ar fi fain să treci pe la Made in RO să „ciocnești” un pahar de design. Setul costă 139 lei, ceea ce-ți garantează că și în noaptea de Revelion, la munte sau pe stradă, savurezi relxat aroma băuturii într-o cupă perfectă – mai ales că se înfig stabil și în zăpadă.

2. Te și vezi plecat în vacanță, instagramând detalii de prin orășelele cu aer medieval ale țării. Chiar de nu-ți iese plimbarea Crăciunul ăsta, ia-ți un felinar Ceramic Sparrow, să te transporte în atmosfera orașului Sighișoara. Ne și vedem pe străduțele pietruite, înguste, cu felinare aprinse. Lumânarea aprinde fereastra căsuței-felinar și te proiectează în scenariul arhitecturii germanice, ale cărei detalii se dezvăluie îmbietor în lumina serii.

3. Sau, dacă ți-e dor de Sibiu, e musai să iei acasă căsuțele lui Florin Dumitru, ce reiau forme arhitecturale concrete. De exemplu, adunate într-o „machetă”,  poveștile lui din lut recreează miniatural Piața Mare din Sibiu. La Made in RO vine cu zeci de căsuțe ce vorbesc frumos, cu nostalgie, despre arhitectura mai multor orașe vechi din România, iar tu poți să-ți creezi propriul plan „urbanistic” la tine acasă.

4. Două creatoare, Irina Neacșu (cu al ei brand thecraftLAB) și Mădălina Andronic, și-au unit forțele într-o colecție ce reconstruiește orașul din petice textile și stropi ceramici. Câteva accesorii ce îmblânzesc iarna.

5. Știm cum e, nopțile se termină târziu, uneori prânzul te apucă în pijamale. Una ca Luna ți-a citit gândurile și a îmbrăcat cănile de ceai și cafea în pattern-urile preferate ale pijamalelor. Cănile se asortează zilelor de vacanță ce urmează, când uniforma primei jumătăți de zi vor fi cafeaua și pijamaua.

6. Te trezești în diminețile de iarnă și parcă ai vrea să pășești pe o mare de lână caldă? Îți întindem la picioare covoarele Dare to Rug: primul brand de design românesc ce produce covoare hand-tufted (lucrate manual). Folosesc lână din Noua Zeelandă, vopseluri testate ecologic din Elveția și bumbac 100% natural pentru protecția spatelui. Covoarele lor sunt biodegradabile, ecofriendly.

7. Mai știi când erai mică și visai la o păpușă căreia să-i schimbi hăinuțele, să o asortezi la ce purtai și tu pe atunci... Lia Rădoi vine din Timișoara cu păpușa Mara. Îți spunem sincer, ne-am lua-o, oricât de psihanalizabil ar fi să te joci la... nu chiar sub 25 cu păpușa.

8. Să trecem însă la accesorii pentru oameni mari, cu ceva geomtrie la purtător! Gențile IF irinaflorea sunt arhitecturale și creează geometrii speciale pe umărul purtătorului. Sunt din fetru, într-o culoare pe care am alege-o pentru mai toate scenariile casual & minimale.

9. De Crăciun, împodobește-te ca-n Mongolia! Ne-am topit după clopoțeii-cercei creați de designerul Mona Vulpoiu (Utopic Art). Sunt dintr-un mix cool de materiale: porțelan și ață roșie, ce amintesc de culorile portului mongolez. Toată colecția Monei e despre Mongolia, va fi o descoperire faină, garantăm.

10. Nu scapi de firme luminoase, dar acum tu hotărăști ce-ți spun și unde să facă lumină... pe bulevardul de acasă. Vin cu aerul industrial & urban care știm că-ți place. De la Fabrica de Litere.

11. N-ai mai avut timp de plimbări prin oraș? Tudor Prisăcariu te scoate prin Bucureștiul crud, haotic, multistratificat. Între septembrie 2012 și noiembrie 2014, Tudor a petrecut 50 de zile mergând pe jos prin București cu scopul de a realiza o arhivă vizuală a orașului. Au rezultat 132 de fotografii, care surprind arhitecturi industriale, blocuri, căi ferate, calcane și peisaje urbane de periferie. Albumul lui Tudor a fost de curând tipărit de Fabrik și arată impecabil.

12. Iar dacă totuși de sărbători ți s-a făcut parcă poftă de satul românesc, dacă nu ajungi tu la el, vine satul la tine. Square Art Studio rescriu textil și pictural arhitectura caselor tradiționale românești. Irina și Alex sun arhitecți, iar decorațiunile lor de Crăciun sunt din pânză, croite și pictate integral manual. „Ne-am propus ca anul acesta, de sarbători, să aducem în casele tuturor câte o bucățică din viața pură a satelor românești. Dorim să promovăm tradiția românească și să o ținem vie.”
, spun ei.

***
Aceasta este doar o mică parte din noutățile ce te așteaptă, pe 19 și 20 decembrie, la Made in RO – Târg de design românesc #7. @Impact Hub Bucharest (str. Halelor nr. 5), chiar în Piața Unirii, pe Splai, la 2 pași de Hanul lui Manuc. Invită-ți prietenii la eveniment: aici.

Pin It email