13 chestii de luni până joi

Carina Cozminschi | 02 Iul 2017

Jazz, India, filme clasice, niște teatru, expoziții și discuții despre artă.

Luni, 3 iulie

1. Lumea vibrantă a jazzului se deschide, de data asta, bucureștenilor, odată cu a șasea ediție a festivalului Bucharest Jazz Festival. Vernisajul expoziției de fotografie a lui Santa Istvan Csaba din deschidere ți-i aduce pe eroii jazz-ului pe perețile Hanului Gabroveni de la ora 19:00. După ce ai dat ochii cu maeștrii, poți să asculți notele urmașilor lor toată săptămâna la han.

2. Cei de la Seneca AntiCafe (str. Ion Mincu, nr. 1) găzduiesc până la sfârșitul lunii 16 printuri argentice din proiectul foto Oina al lui Bogdan Boghițoi și Sorin Vidis. Dacă nu știi despre ce e vorba, e cazul să arunci un ochi.

3. Journey Pub este locul în care jurnalista Andreea Vasile își povestește de la 19:30 experiența din India - țară care te provoacă să îți descoperi liniștea interioară în timp ce înfrunți aglomerația, haosul și mizeria. Povestea a celor 10 zile în care locul s-a transformat în oglinda personală: de la agitație la liniște, de la căutare la răbdare.

4. Lente vine cu rețeta sigură de înfrumusețare a unei zile de luni. La 20:30 începe proiecția filmului Rashômon (r: Akira Kurosawa), dar relaxarea poți să o începi și mai devreme, cu o sesiune de socializare cu toți cei care se strâng sub acoperișul mansardei încercând să înceapă săptămâna altfel decât în rutina specifică.

Marți, 4 iulie

5. Primele ritmuri de jazz din cadrul Bucharest Jazz Festival le asculți astăzi la han de la saxofonistul Cătălin Milea & The Jam Connection. Pe lângă multă muzică bună, festivalul propune și o parte educațională sub forma unor discuții și workshop-uri cu oameni care știu-fac-iubesc-doresc jazz: de la 12:00 jurnalistul muzical Simon Retner vorbește despre evoluția a ceea ce a început acum 100 de ani și încă ne îmbălsămează auzurile.

6. Raskolnikov-ul lui Dostoievski e interpretat de 3 superactori (Richard Bovnoczki, Marius Manole şi Vlad Logigan) în minunatul spectacol Crimă și Pedeapsă, în regia lui Yuri Kordonsky de la Bulandra (sala Toma Caragiu). Dacă nu l-ai văzut până acum, mai ai o șansă marți, de la 18:30.

7. Arhiva Națională de Filme sărbătorește 60 de anișori la Cinemateca Eforie, de la ora 19:00, cu o gală, care va fi urmată de proiecția într-o nouă copie digitală a capodoperei lui Victor Iliu, La moara cu noroc.

Miercuri, 5 iulie


8. Puteți continua descoperirea spiritualității Indiei începută luni, la Intersecțiile de Miercuri de la Rezidența BRD Scena9. Eugen Ciurtin, istoric al religiilor, prezintă o Indie mai puțin cunoscută, care merge mai departe de yoga, mantra, ayurveda și alte practici care sunt abordate într-un mod superficial „la toate colțurile”, îndepărtându-ne de esența țării.

9. Poți să prinzi avânt la descoperirea următorilor artists-to-watch venind la expozițiile de licență a absolvenților de la UNArte, secția de sculptură. Go show some appreciation la vernisajul de la ora 17:00 celor care au curajul să pornească într-o descoperire a propriilor frici, fantezii și frustrări și să le dea o formă care ne bucură privirile.

10. De la ora 21:00, la Epic Bar (str. Colței, nr. 50) se întâmplă a doua ediție Movie night by the book: se ia un film și cartea care a stat la baza ei și se discută pe marginea lor. Luna asta, filmul în cauză este Blade Runner (r: Ridley Scott), ecranizare după Visează androizii oi electrice? de Phillip K.Dick, iar moderatori sunt Ana Nicolau și Andrei Huțuleac.

11. Timp de 50 de minute poți să urmărești la Manasia călătoria spirtuală și fizică a unui bărbat care la 52 de ani hotărăște să nu lase anxietatea morții să îl rețină de la trăit - pleacă poate pe ultimul lui drum, luptându-se cu condițiile nefavorabile atât ale exteriorului cât și ale interiorului său care nu îl mai ascultă. 5 Octombrie e un film despre viața fratelui regizorului într-un moment critic, venind la pachet cu intimitatea și emoțiile relației celor doi.

Joi, 6 iulie

12. Backyard Acoustic Sessions îi aduce împreună pe mereu charistmatica Ada Milea și pe mult talentatul Alexander Bălănescu într-o experiență acustico-teatrală. Grădina Verde Stop Arena o să vibreze începând cu ora 19:00 de la ritmurile celor doi pe de-o parte și mișcările de dans și râsetele publicului pe de alta.

13. MNAC-ul vă pune față în față, de la ora 19:00, cu artistul Neculai Păduraru și arta sa ca materializare a unor întâlniri neașteptate, care se întâmplă în conștiința artistului. Discuția moderată de Adrian Guță va atinge și felul în care spațiul românesc, sub forma miturilor si tradițiilor, se poate împleti în curentul suprarealist, rezultând opere ce par să își aibă originea într-o altă lume, poate a visului.
Pin It email