14 (paişpe) recomandări de weekend

Redacția | 03 Apr 2015

Weekendul de Florii nu ne lasă să stăm în casă.

1. Dacă fotografia de stradă e slăbiciunea ta, mai poți să te înscrii până duminică la Argentik - ediţia II. Trimiți portofoliul și luni afli dacă ești în cărți pentru a primi un film Foma 100 cu care să-ți faci de cap pe stradă, după care să-ți vezi cele mai bune fotografii expuse la Allkimik în cadrul Photo Romania Festival (15-24 mai, Cluj). Sună bine? Mai multe, aici

2. Diseară de la ora 19, poți descinde la Anthony Frost, unde se lansează numărul 14, care, se zvonește, e cel mai bun de până acum, al benzii desenate Strîmb Kids, a lui Brynjar Åbel Bandlien. Coregraful și artistul norvegian continuă pune povestea lui Balletboy și Judogirl, ajutat de data aceasta de Stine Lastein. 

3. O fostă linie de producție din fabrica Pionierul va găzdui a treia ediție a celui mai mare urban market din România, deschis sâmbătă și duminică (4, 5 aprilie), între 12:00 și 20:00. Adidași, teniși, shoezi, spune-le cum vrei, cel mai puțin probabil „pantofi sport” - vor sta la plăcerea ochiului pentru vizitatorii SOLE & SHAPE, unde se strâng private vendors, de la care poți să îți alegi teniși noi sau la mâna a doua, accesorii sau haine, dar și retaileri cunoscuți. Pe 3 aprilie, seara, evenimentul dă un opening party în colaborare cu cei de la Club Colectiv: Yoon, ViLLAGE, Tomma Alistar (live) și Otherside (live). La petrecerea de sâmbătă o să fie UFe, Moonlight Breakfast și Dex.

4. Memorie este un proiect participativ despre memoria colectivă a Bucureștiului, ce lansează candidatura orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021. Evenimentul de week-end-ul ăsta, intitulat Bucureștiul e în cărți și curatoriat de scriitoarea Svetlana Cârstean propune 3 zile de dezbateri și lecturi împreună cu scriitori, critici literari și arhitecți care vor vorbi despre relația lor cu orașul și felul în care le-a inspirat operele. Programul e în felul următor: vineri, de la ora 19 - dezbatere & lectură cu scriitorii Ioana Pârvulescu și Răzvan Petrescu, moderată de criticul Florina Pîrjol; sâmbătă, de la ora 18 - scriitorul Adrian Schiop și Mihai Duțescu, scriitor și arhitect, moderați de criticul Paul Cernat, iar de la ora 20 - scriitoarele Gabriala Adameșteanu și Simona Sora, moderate de criticul Andreea Răsuceanu; duminică, începând cu ora 18, un maraton de poezie cu Adela Greceanu, Florin Iaru, Octavian Soviany, Bogdan-Alexandru Stănescu, Miruna Vlada și Elena Vlădăreanu, moderați de Svetlana Cârstean. Evenimentele au loc la Hanul Gabroveni, iar intrarea este liberă.

5. Tot pe tematica memoriei, vineri de la 19 la Atelier 35, îi poți întâlni pe Res Caecas, care abordează două narațiuni arhitecturale definite de strategiile de planificare urbană a două regimuri socialiste diferite și pe Anton Roland Laub, care documentează felul în care sistemele puterii își lasă semnătura asupra peisajului urban. Expoziția vorbește despre situația absurdă a clădirilor a căror locație a fost schimbată ca urmare a unor motivații ideologice. 

6. La teatrul Act diseară de la 19 mai poți prinde un loc la spectacolul CoCKoși, în premieră națională. Povestea este a doi bărbați care se iubesc de șapte ani, până când, la un moment dat, între ei intervine o femeie. Regia e semnată de Horia Suru, scenografia de Steliana Ștefănescu, iar actorii sunt Rareș Florin Stoica, Fulvia Folosea, Vlad Nemeș (nominalizat la categoria Debut a Premiilor Galei UNITER, 2015 pentru acest rol) și Ionel Mihăilescu.

7. La Centrul CLACA, de la ora 19, revine CINE-LATINO, cineclubul săptămânal dedicat cinemaului politic din America Latină, cu filmul ¿Quién dijo miedo? (Cine a spus „frică?”), un documentar hondurian regizat de Katia Lara și care folosește materiale filmate în preajma loviturii de stat din Honduras din 2009. Intrarea este liberă.

8. Ultimul film al lui Olivier Assayas, aflat în competiția oficială de la Cannes de anul trecut, intră de vineri în săli. Clouds of Sils Maria, care le aduce împreună pe Juliette Binoche, Kristen Stewart și Chloë Grace Moretz, e despre o actriță celebră căreia i se propune să joace într-o readaptare a piesei de teatru ce a consacrat-o, de data asta însă în rolul femeii mai în vârstă, confruntată cu o puștoaică seducătoare și obraznică, ceea ce i se întâmplă, de altfel, și-n realitate. Bonus: Kristen Stewart joacă mai bine decât ați crede. 

9. Sâmbătă, de la 21:30, la Noul Cinematograf al Regizorului Român are loc o proiecție specială a filmului Marussia, ce spune povestea unei mame de 35 de ani și a fetiței ei de 6, care cutreieră străzile Parisului cu o valiză în mână. După film va avea loc o discuție cu regizoarea Eva Pervolovici și criticul Irina Margareta Nistor.

10. La Cinemateca Eforie, sâmbătă de la 18, ai 2 filme horror la preț de 1: The Terror (Roger Corman, 1963) și Carnival of Souls (Herk Harvey, 1962). 

11. Sâmbătă și duminică, Breslo Handmade Pub promite cel mai mișto program de Florii: 70 de creatori români de handmade, sushi și dulceață la ceaun dar și foto shooting pentru vizitatoare, powered by F64.ro. La Impact Hub (Str. Halelor), cu intrare liberă, de la 10 la 20. 

12. Duminică, dacă you fucking love science, ai ocazia să-i întâlnești pe cei de la emisiunea Sound of Science offline, la J'ai Bistrot, de la 18:30. 

13. Dacă vrei să înveți să-ți scrii poveștile și experiențele de viață, astfel încât ele să devină piese de teatru sau scenarii de film, până pe 5 aprilie poți să te înscrii pentru a deveni și tu parte din proiectul Scrie despre tine, înființat de regizoarea Vera Ion și de actorul Sorin Poamă. Dacă vrei să vezi exact cum stă treaba, duminică te poți întâlni cu trainerii la casa Scrie despre tine (Str. Budișteanu, nr.26), unde vei putea participa la niște ateliere demonstrative și vei intra în contact cu poveștile altor oameni. Cei interesați să trimită un mail la scriedespretine@gmail.com

14. Tot duminică, CeRe invită la Teatrul Mignon la piesa de teatru 4m2, scenariu și regie Catinca Drăgănescu şi Ioana Petre. 4m2 a apărut din dorința de a stimula spiritul civic al locuitorilor Bucureștiului prin artă și este inspirată din activitatea unor grupuri de inițiativă active la nivelul Bucureștiului. Pe Str. Histro Botev nr.1, cu intrare liberă în limita locurilor disponibile. 

***
BONUS
: Am făcut un interviu cu întrebări și răspunsuri pe loc cu Psihotrop, beatbox asigurat de KREM. Dă-i play. 
Pin It email