15 (cinşpe) recomandări de weekend

Redacția | 04 Noi 2016

Atmosferă de Balcani, teatru, film și cluburi noi în care să ne petrecem nopțile de iarnă.

FESTIVAL 

1. Vineri - duminică avem program balcanic de toamnă cu 30 de filme documentare, ziua țuicii, Taraful de la Mârșa, tururi prin Arhiva de Imagine MȚR și, ceva ce ne entuziasmează peste măsură, expoziția Costică Acsinte. Spicuiri din program: secțiunea #SpecialManakia, dedicată fraților Manakia, pionierii fotografiei și al filmului din Balcani, documentarul în premieră Ultimul căldărar, al Teleleu (Cosmin Bumbuț & Elena Stancu) și filme, multe multe filme. Culese din Balkani se întâmplă la MȚR, intrarea este moca și exact la ce vrei să mergi alegi de aici

2. Continuă și FNTi-ul, cu vreo 30 de spectacole independente. La un ochi pe program, recomandăm Huooooo!!! de la Auăleu (Timișoara), Shakespeare by night, de la Gala HOP 2016, Menajeria de Sticlă de la POINT sau Mioritza, de la Teatrul Luni Green Hours.

3. Vineri se inaugurează a 11-a ediție a Zilelor Filmului German, care țin până joia viitoare. Selecția, realizată de criticul Mihai Fulger include 22 de filme, care vor fi proiectate la Cinemateca Eforie. În deschidere, de la ora 19:00, este Colonia (r: Florian Gallenberger), un thriller istoric cu Emma Watson în rolul principal. Programul complet aici.

4. Pentru cinefilii francofili există și Festivalul Filmului Francez, care aniversează 20 de ani. Competiția va cuprinde 6 lungmetraje de debut ale unor tineri regizori francezi, Săptămâna Cahiers du Cinéma are ca temă Muzica și filmul francez, iar la secțiunea Panorama sunt de găsit filme franțuzești recente, premiate pe la tot felul de festivaluri importante. Bonus: o retrospectivă a filmelor regizoarei Lucile Hadžihalilović, pe care dacă nu o știi, e timpul să o descoperi. Aceasta va participa la Q&A-uri și va ține un masterclass la UNATC. Programul aici.

5. La CNDB este ediția pilot a RE//Dance, Bienala Regională de Coregrafie, așa că mai aveți la dispoziție weekend-ul ăsta pentru a băga spectacole de dans contemporan, performance-uri și discuții, iar duminică este after-party în Londophone.

VINERI, 04 noiembrie 

6. Nu o să-ți vină să crezi, dar se deschide un club nou în București. Kran este versiunea de toamnă-iarnă a Pontonului și se deschide pe lângă Cocor (I.C. Brătianu 29-33, etaj 5, intrarea de pe Bărăției). Vineri, cap de afiș sunt Binh și Eli Verveine, iar sâmbătă, Camil aka The Holy Fix își lansează noul EP, împreună cu She Made Monster, Khidja, Utopus și Chlorys. De neratat.

7. Pentru că s-a bătut lumea pe biletele la concertul Golan, Controlul mai bagă o fisă și repetă live-ul azi de la 22:00 fix, cu open doors de la 21:00. 

8. Nimeni alta decât Ligia Keșișian (vrăjitoarea din Balcani) ne pune să dansăm vinerea asta (în sfârșit!) într-un club tot recent deschis, Centru, pe un playlist balcanico-orientalo-andaluz. 

9. CLUJ: De azi până duminică, Obie Platon pune stăpânire pe spațiul Launloc (Emil Racoviță 55) cu o expoziție personală de pictură și instalație intitulată MIND WARS, în parteneriat cu festivalul ZAIN - Design expressions 2016.

SÂMBĂTĂ, 05 noiembrie 

10. De la ora 19:00, la Macaz, Alex Ivănoiu, student în anul I la actorie își prezintă un one man show după Flori pentru Algernon, de Daniel Keyes. Un spectacol de 2,3 kilograme: 1 gram ajutor, 1 gram muncă, 1 gram ambiție și 2 kile de emoții. Intrarea este 10 lei, iar banii strânși vor fi donați Centrului Educațional Sălaj. Rezervări la roxanarmarin919@gmail.com

11. După Algernon nici nu trebuie să vă mișcați, pentru că la 21:00 începe retrospectiva Șușanele, 8 episoade de docu-ficțiune bucureșteană care au circulat pe internet din septembrie 2015 și până în iulie 2016. Retrospectiva e urmată de un q&a cu creatorul ei, Mihnea Mihalache-Fiastru

12. Azi și mâine de la 20:00 are loc o nouă premieră 9G la Sala Mică a Teatrului Naţional. Fetiţa soldat înseamnă: text de Mihaela Michailov, regie de Silvia Roman (debut), actorie de Silvana Mihai / Cristina Juncu (două dintre actrițele noastre sub 25 de ani preferate) și voce de Mariana Mihuț. Spectacolul este un one woman show (Silvana azi, Cristina mâine) care vede lumea prin ochii unei fetițe de 9 ani. 

13. IAȘI: Azi și mâine, de la ora 19:00, are loc premiera spectacolului Goldberg Show - Facerea lumii și alte întâmplări, în regia lui Mihai Măniuțiu, în Sala Mare a Teatrului Național Vasile Alecsandri. Adaptare după Variaţiunile Goldberg, spectacolul îl reunește pe regizor cu scenograful Adrian Damian, coregrafa Andrea Gavriliu și muzicianul Mihai Dobre, cărora li se adaugă o distribuție de nu mai puțin 27 de actori, primul pe listă fiind Marcel Iureș. 

14. TIMIȘOARA: Două spectacole de dans contemporan semnate de Isabelle Schad și Eric Minh Cuong Castaing, un performance work-in-progress de Olga Török, o instalație de Arkadi Zaides, un film de Jorge León și un concert de Paul Dunca prezintă perspective diferite ale artelor performative în cadrul Festivalului de Arte Performative Timișoara, care are loc azi și mâine. 

DUMINICĂ, 06 noiembrie 

15. CLUJ: Poezia lui Dan Sociu este un mod foarte bun de a-ți încheia weekendul, mai ales când poți să-l întâlnești și pe poet. #lecturiînatelier, de la 19:00, la Atelier Cafe (Memorandumului 9), Cluj. 
Pin It email