19 (nouăşpe) recomandări de weekend

Ştefania Matache | 12 Iun 2015

Un weekend aglomerat în toată țara, cu festivaluri, party-uri, târguri și ocazii să facem fapte bune.

1. Azi, de la 19:00, se vernisează la H'art Gallery (Calderon, nr. 80) Ecotopia. Demonii., o expoziție de colaje digitale adresate narcisismului contemporan, semnate de Ștefan Iacob.
 
2. A început a patra ediție Pelicam, festivalul internațional de film despre mediu și oameni, la Tulcea. Până duminică inclusiv ne așteaptă un program plin cu  filme grupate într-o competiție de documentare de lungmetraj, una de scurtmetraje, documentare din vecinătatea Mării Negre - Black Sea Docs - și o competiție de filme care propun soluții pentru un viitor non-apocaliptic. Dincolo de filmele pe care nu prea sunt șanse să le vedem prin alte părți, organizatorii au mai pregătit expoziții foto, hamace pentru lenevit și un concert de lansare de album nou al Robin and the Backstabbers. Intrarea este liberă.
 
3. Azi și mâine, la Brașov, e festivalul de cultură liberă BVCC. Își propune să provoace discuții despre o formă de funcționare flexibilă și actualizată la acum, 2015, a felului în care interacționăm cu și ne raportăm la diversele tipuri de conținut. Programul include filme și muzică lansate sub licența Creative Commons, prin platforme libere sau open source, dar și discuții, instalații și ateliere de înregistrat muzică sau imprimat 3D. Bonus: party cu Groovinhood, Plurabelle și AMUR. Acces gratuit, mai puțin la party, unde intrarea e 10 lei.
 
4. La Cinema Studio, tot vineri, tot de la ora 19:00, se deschide Super, festivalul de filme făcute de adolescenți. Festivalul a apărut dintr-o nevoie a liceenilor de a avea un spațiu în care să-și proiecteze creațiile și unde să formeze o comunitate de tineri pasionați de film. Pe lângă proiecții, vor mai avea loc și un workshop, un curs de film, o expoziție colectivă de grafică, desen, pictură și fotografie și petreceri și concerte (în Question Mark), care țin tot weekendul. Accesul la proiecții costă 7 lei, însă sunt bine-primite și donațiile. Program complet.
 
5. De la ora 20, la ArCuB, se joacă Însemnările unui nebun, după Gogol, în regia lui Felix Alexa. Marius Manole se balansează între realitate și lumile paralele pe care le construiește o minte frământată, pe vioara obsedantă a lui Alexander Bălănescu. În funcție de categorie, biletele costă 35 sau 25 de lei, iar pentru elevi și studenți, 15 lei.
 
6. Tot azi, dar în Control, se întâmplă două chestii. De la 8, pe terasă, Teengirl Fantasy, Minus și Cans, aduși de Red Bull Music Academy, pun de un house old school îndoit cu sintetizatoare. Înăuntru, Maschine îi prezintă pe Ø [Phase] (Dystopian,Token, UK) și Alexandru Jijian, care pun techno. Accesul la fiecare eveniment e 10 lei înainte de mizeul nopții și 20 după.
 
7. În weekend, ne bucurăm mai departe de serbările aniversare de la Dianei 4. Se împlinesc trei ani de când bătrâna casă a fost salvată și transformată într-un spațiu prietenos, unde au avut loc sute de evenimente. Vineri e concert Toulouse Lautrec și John Riley&Rigus, sâmbătă, Temple Invisible și Magyar Talking - DJ Vasile & Abasc Music, iar duminică, We Singing Colors. Intrarea este liberă.
 
8. Festivalul Internațional de Film Nomad continuă până duminică în grădina Muzeului Țăranului Român. Vineri se proiectează Train of Life al lui Radu Mihăileanu, sâmbătă, Toto și surorile lui, de Alexandru Nanau, iar duminică, Drumul păsărilor, de Klara Trencsenyi și Vlad Naumescu. Proiecțiile încep la ora 21, iar intrarea este gratuită.
 
9. Tot la Muzeul Țăranului Român, în sala Horia Bernea, ne așteaptă Zilele Filmului Ucrainean. Evenimentul este organizat pentru sprijinirea victimelor conflictului din Ucraina, cunoscut ca Euromaidan. Accesul este liber, dar se încurajează donațiile.
 
10. De vineri încolo e a zecea ediție Street Delivery. Evenimentul început ca o mișcare care își dorea să dea oamenilor înapoi Bucureștiul cotropit de mașini, prin închiderea străzii Arthur Verona și transformarea ei în stradă pietonală. Proiectul a crescut și a devenit o modalitate de aducere în atenția publicului a proiectelor care vor să facă orașul mai prietenos pentru oamenii care trăiesc în el. La a zecea ediție, Street Delivery premiază cu 10.000 de euro 10 proiecte de acest fel și sprijină implementarea lor. În paralel se desfășoară Have Another Street, unde va avea loc târgul binecunoscut. De muzică se ocupă Silent Strike, Khidja, Hot Casandra și alții. La Arenele Romane sunt concertele SONOR, Cu Byron, Kumm, Robin and the Backstabbers ș.a.m.d. Evenimentul are loc și în Timișoara, Iași și, pentru prima dată, în Cluj. Program.
 
11. La Cinema Elvire Popesco, Festivalul International de Foarte Scurt Metraj - Très Courts aduce o selecție de peste 100 de filme cu o durată mai mică de trei minute, atât românești, cât și internaționale. Evenimentul se desfășoară în 100 de orașe din lume, dintre care 15 sunt în România. Biletele costă 10 lei pentru fiecare zi de festival. Desfășurarea.
 
12. De vineri până duminică, ARCEN organizează un traseu cultural nocturn, cu ocazia Street Delivery. Traseul, numit De la ARO la Bulevard, ne va plimba prin Bucureștii interbelici, cu plecare de la Librăria Cărturești - Verona, la ora 21. Plimbare gratuită.
 
13. Weekendul ăsta e ultimul cu party-uri la Guesthouse. Se lasă cu zbânțuială trei zile și trei nopți (12-14 iunie), să ne țină până în septembrie. Muzică pun Alexandra, Barac, Cap, Cezar, Cristi Cons, Dan Andrei, Emi ∫, Gescu, Herodot, Ion Ludwig, Mihigh, Praslea, VERA, Vlad Caia, VincentIulian. Biletele costă 50 de lei.
 
14. Sâmbătă, în Parcul Unirii, de la ora 10, se organizează o strângere de fonduri mai altfel, 100 pentru 1. Un bucureștean s-a gândit să facă mai mult decât fac autoritățile pentru oameni și să construiască un spital oncologic pentru copii. Până acum a strâns 70.000 de lei, iar sâmbătă și-a propus să strângă în parc 100 de kilograme de monede. Golește pușculița și hai
 
15. La ora 16, pe terasa Promenada, Studio Martin deschide seria de petreceri de vară cu Danny Howells, Jody Wisternoff, Adrian Eftimie, ROSARIO INTERNULLO, Victor Stancov și Fouchat. Bilete la 20 de lei (între 16 și 19), 30 (între 19 și 23) și 40 (după ora 23).
 
16. La Carol 53, tot sâmbătă, de la 11 se face mare bazar. Ne îngropăm în comorile altora și căutăm haine, gablonțuri, cărți și alte mărunțișuri cu câte o limonadă în mână. Intrare liberă.
 
17. Vineri la Claca (Fabrica Pionierul, Tăbăcarilor 7), are loc KinoClaca Queer: proiecția filmului Pride, despre Campania Lesbienele şi Gayii susţin minerii din 1984. Tot la Claca se organizează sâmbătă un Freeshop, adică un bazar cu lucruri gratis. Se dau la schimb haine, electronice, cărți, jocuri și alte chestii de care ne împiedicăm prin casă. Tot ce rămâne la final se donează celor mai puțin norocoși. Începe la ora 16.
 
18. Duminică, începând cu ora 16, la Terasa Monteoru e party-ul de promovare Watermelon, adică o croazieră pe muzică Nicecream.fm în insulele grecești. Până să ne lansăm la apă, dansăm în grădină, cu soare, mojito și Burger Van. Se recomandă portul marinăresc.
 
19. În Iași, începând de duminică, se lansează Librăria de Poezie, la Muzeul „Mihai Eminescu”, o librărie dedicată exclusiv cărților de poezie. (că tot vorbim de librari)

***
Fotografie:
 RM de Ileana Oancea, parte din Proiect 1990, mutată la Street Delivery. 
Pin It email