Chestionar Bucureşti: Roz Ana

Rozana Mihalache | 23 Iun 2015

Coordonator artistic Green Hours și scriitoare de ocazie, Rozana are 26 de ani, dar simte că s-a oprit la 25. Stă în București de la 18 ani și o găsiți mai oricând în Green Hours.

O stradă preferată

Strada Benjamin Franklin, pe care se odihnește Ateneul și care, la final de mai - început de iunie, e copleșită de miros de tei.

Unde pierdeai vremea când chiuleai?

Cel mai des chiuleam ca să merg la teatru. La Act, la Bulandra și uneori la Nottara - strict pentru Profu', cu Răzvan Vasilescu. Nasol e că mama se împrietenise cu diriginta și a existat o perioadă când eu aveam vreo 16 ani în care ambele mă credeau un caz pierdut, o posibilă dependentă de droguri, sau sub vraja vreunui fante…numai că nici una nu îndrăznea să deschidă subiectul. În cele din urmă, mama, în loc de „timbre”, a descoperit la mine în cameră o colecție de bilete la teatru, și misterul a fost deslușit. Fantele exista, numai că în fiecare seară era altul, întruchipat fie de vreun Pavlu, fie de vreun Iureș.

Unde ai prins un răsărit mișto în capitală

În Parcul Tineretului. Cu cea mai bună prietenă a mea - Sorana - și un turist spaniol pe care îl plimbasem toată noaptea prin oraș, în special pe Calea Victoriei și care cred că a înțeles doar că în perioada interbelică în București existau multe case de curve.

O prima dată în București

Profiterol într-o cofetărie din Pantelimon.

Un gust pe care-l asociezi cu Bucureștiul

Micii din Piața Obor.

Cafeaua la prima oră în oraș o bei…

La Green Hours, pentru că acolo lucrez. Și pentru că e o cafea foarte bună, pe care des o beau sub castanul din curte, uneori cu Billie Holiday pe fundal.

O amintire dintr-un club/bar care nu mai există

Art Jazz Club. Eram foarte tânără. Fum de țigară. Jazz. Mulți oameni pe care nu îi cunoșteam și cu care împărțeam aerul, masa, scaunul, accidental paharul. Nu mai țin minte cine cânta. M-am adăpostit de ploaie. Eram îndrăgostită. Nu mai țin minte cum îl chema pe băiatul cu care am mers acolo. Știu doar că scria frumos, ne-am întâlnit de câteva ori, ne-am sărutat o dată și a doua zi pleca să studieze în Lisabona.

Un moment în care Bucureștiul a fost violent cu tine

Copii care cerșesc pe stradă, femeile care se vând pe Maria Rosetti, polițiști care bat parcagii, oameni care își întemeiează familii în canale, chiar sub tălpile noastre. Lumea e cam violentă.

Un moment în care te-ai simțit turist în București

Aproape de fiecare dată când rătăcesc fără țintă prin oraș.

Cel mai bun cocktail îl bei...

Cointreaupolitan în Jack's Piano Bar (The Jack's) și Dead Man's Chest în Origo.

De unde îți iei de mâncare când ți se face foame în mijlocul nopții

De la supermarket-ul OK, pe Maria Rosetti. Somon, wasa și vin spumant/șampanie. Cea mai bună masă încropită, în special atunci când îți dai ultimii bani pe ea. Rețetă furată de la Maria Răducanu.

O stradă pe care ți-e frică să mergi

Toate străzile mici și neluminate. Mi-e teribil de frică de întuneric.

O casă în care ai vrea să stai

Muzeul George Enescu.

Un loc pe care-l asociezi c-o fostă relație și cum te raportezi la la el acum. Îl eviți? Mai mergi acolo?

Ar fi o listă… sunt ușor masochistă. Deci mă întorc întotdeauna acolo unde doare mai tare să mă întorc.

O ruină preferată

Le evit. Instinctul de autoconservare e uneori mai puternic decât masochismul.

Un nume de stradă memorabil

Strada Roșia Montană. #unițisalvăm!

Recomandă-ne un loc public pentru sex

Cinematografele „clasice” din București: Union, Scala, Studio (în unele preferabil la etaj)…Ar mai fi, but a real lady doesn't kiss and tell.

O carte cu care asociezi Bucureștiul

Cartea nunții - George Călinescu. Lectură de liceu. M-a introdus într-un fascinant București interbelic.

O melodie cu care asociezi Bucureștiul

La margine de București. Pentru că: (…) „La margine de Bucureşti, / în casa mea, iubito, - aş vrea să vii. / Doar noi doi să fim / şi să ne iubim / cât om trăi. ”

Un film cu care asociezi Bucureștiul

Midnight in Paris, pentru că mi-aș dori să experimentez Midnight in Bucharest.

5 locuri preferate prin care te găsim zilele astea

Cinema Studio
Cinema Elvira Popescu
The Dubliner (pe Titulescu)
Origo
Green Hours

***
Ce mai scrie Rozana și ce mai face Rozana la Green Hours - pe muzică și teatru (nou! Stagiunea LUNIdependenţilor de teatru: până pe 10 iulie 2015, artiștii independenți din teatru pot înscrie proiecte pentru Stagiunea de toamnă a Teatrului LUNI de la Green Hours) 

Pin It email