Chestionar Timişoara: Bogdan Cotîrţă

Bogdan Cotîrţă | 17 Apr 2018

Bogdan Cotîrță are 36 de ani și e în Timișoara de tot atâția.

O stradă preferată

Aleea Merișor, acolo mi-am julit ambii genunchi – stângul scriind pe asfalt declarații de dragoste vecinei, dreptul șutând pe lângă artex. Sau invers.

Unde pierdeai vremea când chiuleai

În atelierele de la liceul de arte plastice, aveam prieteni artiști care și-o ardeau pe acolo. Se fuma înăuntru, pierdeam vremea cu orele și dacă te întreba careva de sănătate, ziceai că ești model. Sau pe terasa hotelului Continental unde, foarte convins de altfel, puneam sare pe marginea halbei de bere, cum văzusem la unii mai bătrâni.

Povestește-ne unde ai prins un răsărit mișto în Timișoara

Un bloc de pe Calea Torontalului, cred că era revelul din 2000. Treceam într-un nou mileniu și habar nu aveam ce ni se întâmplă. Era sausage party și ne-am încheiat noaptea uitându-ne la Striptease cu Demi Moore pe Prima TV. Răsăritul a fost aproape la fel de mișto ca Demi.

O primă dată în Timișoara

O primă țigară în baia din fostul club Jazz Pod 16. Tocmai hotărâsem că ne facem trupă rock, deci fumatul nu mai era opțional.

Un gust pe care-l asociezi cu orașul

Guma Turbo.

Cafeaua la prima oră în oraș o bei...

La Mokum. Cafea bună, coffee shop mic ținut de o familie. Îți dă sentimentul că bei cafeaua în familie numai că sigur nu trebuie să speli tu cănile după.

O amintire dintr-un club/bar care nu mai există

Graceland. Acolo am auzit prima dată o melodie și am rămas bouche bée, fără să mănânc rahat când zic asta. Momentele astea au fost foarte rare, mai rare decât îmi convine să recunosc. Era Janis Joplin – Cry baby și eu eram tare mic.

Un loc secret pe care ești dispus să-l împarți


O curte interioară prin zona Unirii. Urmează să fie desecretizată în curând. 

Un moment în care Timișoara a fost violentă cu tine

Ori de câte ori o mașină intră pe străzile pietonale din zona Unirii. În anumite zone, dimineața, e horror. Mă cert cu ei ca o babă care tocmai a spălat pe jos.

Un moment în care te-ai simțit turist în Timișoara

De câte ori mă întorceam în perioada liceului din vreo excursie și intram cu trenul în Gara de Nord. Ieșeam pe geam și mă uitam la intrarea în gară cum cred că se uitau cei care intrau cu vaporul in Ellis Island. Cheesy? Asta e.

Cel mai bun cocktail îl bei...

La Viniloteca, e un cocktail de cafă, bere și plăci, după cum scrie la intrare. E genul de loc în care aș putea să stau toată ziua.

De unde îți iei de mâncare când ți se face foame în mijlocul nopții

De la „mâini murdare”. Alții îl știu de „herpes”. Faza e că-i lângă catedrală, n-are ce să ți se întâmple nasol. Cereți direct pleskavița, nu vă mai pierdeți timpul cu meniul.

O stradă pe care ți-e frică să mergi

Marius Moga. 

O casă în care ai vrea să stai

E una pe Loga, aproape de Prefectură. S p e c t a c o l. 

Un loc pe care-l asociezi c-o fostă relație

Taine. S-a închis, cică se deschide iar.

O ruină preferată și de ce

E una pe Victor Babeș colț cu Putna, care are cel mai frumos balcon construit vreodată pe planeta asta. Și nu ține de vreo perioadă, în balconul ăla putea să-și bea cafeaua la fel de bine și Eliade, și Smiley.

Dacă ar fi să păstrezi doar 3 locuri din Timișoara, care ar fi ele

Auăleu Teatru, masa cu tablă de șah din parcul Doja și banca pe care am scris Nirvana când eram a zecea și credeam că asta trebuie să fac. 

Un nume de stradă memorabil

Strada fără nume

Un loc public pentru sex

Cinema Timiș.

O carte cu care asociezi Timișoara

Zaira (n.r de Cătălin Dorian Florescu). Pentru că în spatele poveștii oricărei femei puternice se află povestea unui oraș. Nu de asta, ci pentru că în cartea asta, acolo, undeva în spate, poți să vezi orașul ăsta și-l recunoști deși e despre când el era și tu nu erai.

O melodie cu care asociezi Timișoara

Je suis venu te dire que je m'en vais. Pentru că mi-ar lua trei zile să explic și tot nu ar avea sens.

Un film cu care asociezi Timișoara


High fidelity. Pentru că de multe ori am mers pe străzi vorbind cu o cameră de luat vederi, chiar dacă nu era acolo. Și nu aș face asta altundeva.

5 locuri preferate prin care te găsim zilele astea 

Scârț, Viniloteca, Reflektor, Cuib, Aethernativ.

Un loc bun unde poți să stai și să lucrezi o zi cu laptopul ca freelancer

Ambasada. Au cafenea, iar dacă vrei mai liniște au și o sală de ședințe, iar dacă vrei și mai liniște au o sală de ședințe și mai mica sus la etaj, iar dacă vrei și mai liniște mai au și un birou mic. Iar dacă vrei mai gălăgie, au o sală de evenimente. Iar dacă vrei și mai gălăgie au terasă.

5 festivaluri/evenimente la care crezi c-ar trebui să vină lumea în vizită la Timișoara

Art Encounters
, JazzTM, Sabotage, Plai festival și Bega ! (ăsta o să fie între 5 și 7 octombrie în port – da, avem – și o să fie bistoș).

***
Bogdan cântă în trupa
Melting Dice, organizează festivalul de teatru cu cel mai frumos afiș - Antagon și pune umărul la Plai, festivalul multicultural care se întâmplă în fiecare an pe pajiștea Muzeului Satului Bănățean și la JazzTM. 
Pin It email