dela Sora Treişpe: Moderat

Dana Berghes | 16 Feb 2014

Moderat este un proiect pe care, dacă nu îl adorați deja, vă recomand să îl abordați școlărește. Luați-o cronologic, atât cu Modeselektor, mai abrazivi și intenși, dar și cu Apparat, mai delicat și introspectiv, și cu Moderat altogether.

Mergeam eu pe stradă deunăzi c-un ochi pe Instagram, când văd o pozișoară cu Moderat în studioul londonez de la BBC1, făcând ei nu știu ce super chestie super tare cum fac ei, care sunt super geniali. Zic… aoleu, ăștia s-au reunit și se plimbă cu circul! 

Și apoi a curs lin Moderat - Moderat Deluxe Edition, eu surfând de pe tilifonaș cel mai apropiat oraș unde aș putea să mă lipesc de o experiență #moderatontour2014.

Și apoi s-a întâmplat asta: Moderaaat este proiectul meu preferaaat - în ce mod preferat, sau de ce gen? Nu, pardon, Moderat nu sunt un gen. Cine zice că Moderat e un gen, ăla e! Pentru Moderat nu s-a inventat un gen. Adică s-au inventat ei. Și apoi e un fel de hai sictir! Dacă mă pune cineva să scot o hârtie, să închid ochii, să îmi imaginez că sar de pe o stâncă și că mai am o piesă, o ultimă piesă de ascultat înainte să-mi împrăștii creierii peste niște pietricele nevinovate, apoi să scriu titlul unei piese, piesa aia este Les Grandes Marches Ba nu, Rusty Nails. Ba nu, Porc#1! Ba nuuu, A New Error, sau p9y 9bciju ăobnoergk ăî ik fj iqdb

Nu, n-am murit încă, dar exercițiul a meritat. Dacă ar fi continuat șuvoiul de litere fără sens, însemna că pisicile exersează coregrafie pe tastatură și ar fi ajuns la piesa Nr.22. Asta e tot ce pot să zic despre combinațiile de genuri care se întrepătrund la Moderat (cu tot cu piperul alcătuit din influențele de lush pop de pe II).

Nu degeaba a zis Resident Advisor că ei sunt the shit pe live acts în 2009, când a apărut primul album. Eu am prins din zbor cam doi ani mai târziu, după ce rulasem deja Modeselektor și Apparat, ceea ce a fost un avantaj cumva. Consider că acest proiect, asemenea unui family quilt, merită atenție focalizată general după ce elementele componente au primit-o în particular. Are și mai mult farmec să auzi cum se întrepătrund Sascha, Gernot și Sebastian into creation după ce ai cercetat background-ul fiecăruia, căci rezultanta și rezultatul îmbină mult mai mult decât minimal/ambient techno, IDM, glitch și ce mai scrie pe site-uri de ei.

Anul trecut a apărut Moderat II, care are are niște variații foarte interesante de ritm, propune o maturizare evidentă a conceptului acestui trio, conține vreo nouă piese cu două interludii și o palmă după ceafă. Nu știu de unde sau cum vine efectul ăsta de meteorit în piesele lor, mai ales că spre deosebire de primul album selftitled, ăsta e mai mellow și mai relaxat un pic, cu efect plutitor. Nu că îi lipsește din coi, nici vorbă, și nu e absolut deloc plictisitor, dar are o îndrăzneală mătăsoasă și ingenuă, care se manifestă cu blândețe.

Moderat este un proiect pe care, dacă nu îl adorați deja, vă recomand să îl abordați școlărește. Luați-o cronologic, atât cu Modeselektor, mai abrazivi și intenși, dar și cu Apparat, mai delicat și introspectiv, și cu Moderat altogether. Că ar fi păcat să nu deduceți firul epic atât de gras care s-a tot împletit. Pe cât se poate, scoateți-vă din cap faptul că au puterea de a genera structuri obsedante și originale și că trântesc oricum când te aștepți mai puțin niște thrill-uri de numa-numa. Porniți cu mintea curată ca a unui bebeluș sau agnostic.

Înainte să mai adaug cât de frumos cântă Moderat, atmosferic, cu sunet rotunjit, cu talent, cu valoare, cu ce vreți voi, nu vreau decât să vă las ceva decupat de pe wall-ul lor, adăugând că mama și bunica lui Gernot sunt românce și la prima se pare că se mai simte chiar și accentul… iar ei doi se alintă între ei „român râios” și „persan pervers”.

We are glad you guys enjoy the video for Last Time!
The reason why we like it so much is that the three of us are country side boys, so we’re pretty experienced in hanging out at gas stations and other hot spots. We – almost at the same time - managed to escape to the big city.

Și vă mai zic totuși că pe 30 martie par a se opri la Budapesta, deci cui îi e dor de ei… biletul e 17 EURO!
Pin It email