dela Sora Treişpe: (Ode to) Tricky

Dana Berghes | 19 Apr 2014

Te iubește o fată pe care o cheamă Dana și care bea ceai de busuioc (aproape de fiecare dată) când ascultă Love Cats la ea în fotoliu, cu genunchii sub bărbie.

Hai să vorbim un pic, îți spui ție însuți – sau înseți. Mai mult ca sigur înseți. De ce oare simți așa cum simți? Adică, vorba maică-tii, tu nu poți, mamă, să te mai bucuri un pic de ce-i în jurul tău, când știi ce rău o duc alții? Chiar îți place așa din când în când să te superi tu pe tot? Nu, mamă, dar, uite.

„Ce faci, dulceață?”

Those men will break your bones
Don`t know how to build stable homes

(Un pic despre cum sună totul a bani, a view-uri pe YouTube și a inimioare pe SoundCloud. How is that double tapping on Instagram?)

I will stay at home
And talk on the telephone

Băi, PJ Harvey, ești tare de tot.

Too scared to live,
Too quick to die.

(Dar cu cine suntem, dragă, în conflict, cu noi sau cu alții? Alegem și noi o tabără?)
(Deci, ce ziceam? We need to run with those of our own kind? Bine, dăm un anunț la ziar?)

You sure you want to be with me
I've nothing to give
Won't lie and say this lovin's best
Leave us in emotional peace
Take a walk, taste the rest
No, take a rest


Tricky, ești sufletul meu colorat în partea opusă a paletei cromatice. De unde știi tu atât de bine? Cine te-a învățat pe tine, tu – nu prea știu care ar fi prenumele pe care să mă adresez dintre cele trei pe care le ai, poate Adrian? - , să distingi în întuneric după densitatea aia sonoră care vine ca o pâclă parfumată peste mine? Ai făcut tu Sprechgesang-ul tău pentru cei care se dau cu capul de perele imaculat al unui colțișor de mansardă? Ești atât de frumos. Cum ai știut să-ți coși aripioare în cântecelele alea?

Tatăl lui Tricky pare-mi-se că a tăiat-o de dinainte să se nască el, iar maică-sa a preferat scurtătura afară din 3D când el avea cam la vreo 4 ani. Na, când nu mai ai reperele de bază pe măsură ce crești, e de așteptat să devii orice: corporatist diligent, frizer talentat, croitor travestit, colecționar de șervețele. Și e totul perfect în regulă, ba chiar mai onest decât o traiectorie impusă. Dar tu. Tu. Tu te-ai urcat acolo undeva sus, care de fapt e chiar aici, dar suntem noi prea loaze să recunoaștem că suntem noi jos, jos de tot.

„I drink till I'm drunk, and I smoke till I'm senseless.
You see in black and white, feel in slow motion”


Serios: Prison was really good. I'm never going back – băiete, ești tot o pietricică filosofală pentru mine, râgâi aur când te trezești dimineața? Erai și tu un om foarte simplu la bază și înăuntru, dar perceput drept un excentric pentru că nu ești printre oameni care seamănă cu tine? De pildă, ce voiai să zici în Poems?

I confide to anything [I can vow [vibe] to anything]
So I have to hide from everything.
Everybody wants a piece of me.
You see origin and cease to be.


Tricky, zi, las-o-n pizda mă-sii, știi foarte bine ce vreau să spun. Jur că mi-aș dori să găsești pe Google într-o zi scrisorica mea deschisă ca o piersicuță și să lași tu în carne și oase un comment mai jos, în articolaș acolo, în care să zici, da, frățioare, relaxează-te, e exact cum ai înțeles tu. Mă bucur că ți-a intrat bine.

I'm gonna take a piece of you.
Making money for good health, but first I learn to see myself
You've promised me poems.


Tricky, pari un om rezonabil. Pari să știi că suntem singuri cuc și între noi și o pasăre cu capul frânt și care încă atârnă sunt nenumărate asemănări. Pari să fi fost deranjat de faimă. Pari să știi că e un nonsens între ce faci tu și o deosebită popularitate, deși, dacă ni te-ai dat, noi ce altceva putem să facem decât să te adorăm, preferabil în intimitate și intens în cutia toracică? Ești atât de luminos când afirmi că nu vrei să te mai strâmbi ca să pari supărat în poze. Ai dreptate, e o atitudine rasistă. Tu ești luminos ca un copilaș. Dacă erai alb, te puneau să te gândești la ceva frumos și să emani zâmbete. În plus, ai dreptate cu ambiguitatea sexuală. Alții înaintea ta vorbeau despre cum folosim prejudecățile ca instrumente obligatorii cognitive, scurtături ale creierului, asta zici și tu când combați limitele astea, pun pariu pe sufletul foxterrierului meu. Cel mai mult și cel mai mult am simțit că ești aliniat exact la unda corectă de judecată când ai spus că nu-ți denumești fanii fani pentru că pot face aceleași lucruri ca și tine. Da, normal, și te respect atât de mult pentru atitudinea ta - care nu e umilă – e normală. Dacă aș fi fost și eu într-o relație cu Björk, aș fi ars-o exact la fel ca tine. Pun pariu că te-a iubit atât de bine, cald și blajin. Nu sunt mulți oameni pe lumea asta cărora tâmplele să nu le fie limitele frunții! Nu puțini sunt artiștii cărora nu le pasă, pur și simplu, de premii sau din astea.

Nu în ultimul rând, mi-a intrat la căsuța sufletului cum all these kids.....set up record labels and call it trip-hop or ambient lounge music or intelligent jungle. What the fuck is intelligent jungle? It's stuff made up by insecure people... I've been fighting against that kind of bullshit the whole time I've been making records. De aia ți-au ieșit cum ți-au ieșit, băiat. Aș vrea să cunosc mai mulți oameni din ăștia liberi, care să gândească curat.

M-aș mulțumi chiar și numai cu tine.
Pin It email