EASA sau ce se întâmplă când aduni 500 de arhitecţi într-o hală

Noemi Gunea | 25 Mar 2013

În octombrie se va organiza în București INCM (Intermediate National Contacts Meeting), adicătelea întâlnirea cadrului decizional al EASA, pe tema haosului organizat.

Arhitecții sunt cei mai geekși dintre artiști. Nu știu cum pot să se-mbulzească în baruri după ore de stat în fața calculatorului și construit căsuțe din scobitori. Nu știu cum pot să fure solitudinii rolul său de lenevit, citit și dansat singur în cameră și să-nlocuiască toate astea cu productivitate. Eram convinsă că eu muncesc nebunește până am împărțit două săptămâni apartamentul cu o studentă la arhitectură.

Revenind la subiect: ce se întâmplă când iei 500 de studenți la arhitectură, palizi, cu inerente dificultăți de socializare, și îi pui laolaltă două săptămâni întru frăție hipioată și brainstorming?

Ceea ce se întâmplă întotdeauna când scoți oamenii din al lor comfort zone: pe unii îi distrezi, pe unii îi terorizezi, dar toți trăiesc experiența ca pe un adevărat Bildungsroman și schimbă mentalități, inițiative, energii.

Pentru unii nu e un one-night stand. Prietena mea s-a întors din Finlanda cu iarbă în păr de la dormit pe dispozitive dubioase și ecofriendly, alcooluri internaționale în sânge după numeroasele petreceri tematice, dar și mult curaj și spirit de inițiativă după zilele hiperaglomerate de workshopuri.

Și așa patru gagici dintre cei care au degerat anul ăsta la întâlnirea EASA (European Architecture Student Assembly) au plecat fără nicio speranță la Viena, au pus cap la cap într-o noapte munca de o lună de nopți nedormite, s-au bătut cu celelalte țări candidate care are proiectul mai mișto și vor aduce o întâlnire a rețelei în România.

În octombrie vor organiza în București INCM (Intermediate National Contacts Meeting), adicătelea întâlnirea cadrului decizional al EASA, pe tema haosului organizat. Programul urmărește o înțelegere multidisciplinară a haosului urban caracteristic Europei de Est, dar care se găsește peste tot în lume. Bucureștiul este orașul perfect pentru descoperire și experiment, pentru că este un perpetuum mobile. Prin conferințe, workshopuri, expoziții și dezbaterii, participanților li se oferă ocazia să experimenteze orașul în ansamblul lui, și în urma acestor analize să participe activ la formularea unor soluții.

Susținuți deja de UAUIM, Asociația din Mincu, Asociația Zeppelin, Club A, Trienala East Centric European, Concept Jupiter și Full Color, EASA Romania muncește să crească vizibilitatea și bugetul evenimentului prin parteneriate cu felurite instituții care miros a cultură. Așa că până în toamnă, EASA vor să-și câștige locul în cool-ul bucureștean cu petreceri, prezentări, campanii de recrutări și vor fi prezenți pe la diverse alte festivaluri.
Pin It email