Fan la cumpărături

Gabriela Piţurlea | 08 Iul 2012

Când dulapul ajunge să arate ca lista de preferințe de pe Facebook.

Nici nu mai ţin minte dacă primul lucru cumpărat vreodată de dragul unei formaţii a fost tricoul The Decemberists desenat de Carson Ellis, sau cel gri, cu un copac crescând dintr-o chitară, de la Patrick Park. Dar ce mi-e clar e că, în ultimii ani, majoritatea tricourilor mele nu au mai venit din centre comerciale, ci din magazine online de reviste, formaţii, asociaţii, muzee. Intram pe site-urile lor căutând vreun articol sau vreun concert şi ajungeam inevitabil să dau click pe shop. În timp, a devenit reflex: dacă-mi place ce fac nişte oameni, le caut magazinul.

Uneori nici nu e vorba de mari pasiuni. Sunt cântăreţi care mă prind cu o piesă, două, trei. Nu aș cumpăra albumul şi nu m-aș duce neapărat până-n Londra ca să-i văd live două nopţi la rând, dar comanda aia e thumbs up-ul meu. Știu că Death Cab for Cutie și Vampire Weekend au suveniruri plictisitoare (și concerte ideale) și că The Decemberists scriu plicurile cu cel mai frumos scris de mână. Că am cumpărat American Apparel înainte să vreau American Apparel, pentru că mare parte din textilele formaţiilor americane sunt făcute de ei. Că n-am avut vreodată o sacoșă mai rezistentă la tăvăleală și la cărat cumpărături, precum cea neagră, simplă, de la Decât o Revistă.

Prin 2010, ascultam obsesiv Hey Marseilles, așa că mi-am luat albumul, niște insigne și o sacoșă. Le-am scris un mesaj scurt, de fană în delir controlat. Mi le-au trimis cu un post-it pe care scrie: Gabi, Thanks for your support! You’re our first fan in Romania. Hopefully we’ll play there someday! Happy new year, HM. Înţeleg că șansele să-i văd în România sunt egale cu posibilitatea ca Ștefan Bănică Jr. să nu mai ţină concerte de Crăciun. Dar post-itul stă și acum aproape de biroul meu, pe perete. Îmi amintește de ce-mi place să ajung la lucruri mai repede decât alţii (sau măcar să am senzaţia asta). Și de ce voi continua să cumpăr de la cei a căror muncă îmi face zilele mai bune.

Alături, câteva lucruri pe care am pus ochii în ultima vreme.

Aștept cu nerăbdare magazinele TIFF și The Onion. Merită vizitat, chiar dacă e mai greu navigabil, magazinul Societăţii Ornitologice Române. Cum să nu vrei insigne cu buhai de baltă și silvie de tufiș? 
Pin It email