Pin It email

Fortul ultimei speranţe

Două hectare de hale goale, case părăsite și mașini casate la marginea de nord-est a Parisului. 50 de artiști au mână liberă pe această platformă industrială în paragină. Conceptul intervenției: tranziție.

Ești la un capăt al Parisului, pe Jean Jaurès, treci pe lângă teatrul ecvestru Zingaro și ajungi la o alee lată printre copaci străjuită de un semn din lemn pe care scrie neglijent In Situ. Pe lângă tine mai sunt câteva cupluri de turiști cu aparate foto cu obiectivele cât berile la 0.5. Tu va trebui să faci poze cu telefonul.

Proiectul de festival de street art al Asociației Art en Ville a primit răspuns pozitiv de la AFTRP (Agence Foncière et Technique de la Région Parisienne) care deține spațiul de la Fort d’Aubervilliers. Art en Ville a ales spațiul pentru întinderea lui dar și pentru moștenirea istorică: fort, cazarmă militară, depou de mașini uzate dar și gazdă a primului festival de hip-hop din Franța în 1984. Înainte de 17 mai, 50 de artiști internaționali de street art s-au perindat pe aici și au creat 60 de opere (deși la fața locului par mult mai multe) pe toate suprafețele disponibile: garduri, pereți, mașini, asfalt. Artistul cubanez Jorge Rodriguez Gerada, de pildă, a realizat pe asfalt un portret de 1.400m2 al unei pensionare din cartier, care se vede doar din aer. 

Peisajul de la fața locului e post-apocaliptic. Un teren vast, ceva a venit și a distrus, au rămas doar mesaje colorate pe tot ce se putea scrie, ca picturile rupestre, doar că post-industrial. Naive și pline de viață (o mașină îmbrăcată în albinuțe), poetice, sumbre, ritualice (mașina Blue Monday) sau ironice, după artist. 

Fortul Aubervilliers este o fortificație din 1846, în formă de pentagon. În anii 20, Frédéric și Irène Joliot-Curie au făcut aici experimente radioactive. În 1940, aici s-au instalat nemții când au invadat Parisul. Stația de metrou de pe linia 7 s-a deschis în 1979. Au fost planuri să se construiască aici un spital sau un velodrom, dar niciunul nu a fost dus până la capăt. Proiectul care a fost reținut pentru moment este cel al arhitectului Philippe Madec, și anume de a construi un eco-cartier de locuințe sociale. Asta ar trebui să se-ntâmple prin 2015-2020.

In Situ Art Festival a început pe 17 mai și este deschis publicului miercurile și weekendurile. Festivalul trebuia să se termine pe 14 iulie dar termenul s-a prelungit până pe 27 iulie. (Text și foto: Karin Budrugeac, edit foto: Claudiu Popescu)
Fortul ultimei speranţe
Fortul ultimei speranţeSculptura lui Rachid Khimoune
Fortul ultimei speranţe
Fortul ultimei speranţeArtist: Michael Beerens (Franța)
Fortul ultimei speranţe
Fortul ultimei speranţe
Fortul ultimei speranţe
Fortul ultimei speranţeSpre parcare
Fortul ultimei speranţeArtist: David Walker (Marea Britanie)
Fortul ultimei speranţeArtist: Jean Faucheur.
Fortul ultimei speranţeColaj fotografic de Pierre Terrasson.
Fortul ultimei speranţePe culoar.
Fortul ultimei speranţeSpre parcare
Fortul ultimei speranţeArtist: Laurent Favory (Franța)
Fortul ultimei speranţeArtist: Stephane Carricondo (Franța)
Fortul ultimei speranţeCimitirul de mașini
Fortul ultimei speranţe
Fortul ultimei speranţe
Fortul ultimei speranţe
Fortul ultimei speranţeArtist: Monsieur Qui (Franța)
Fortul ultimei speranţeArtist: Jana JS (Austria - Franța)
Fortul ultimei speranţeColaj fotografic de Pierre Terrasson.
Fortul ultimei speranţeIntrarea
Fortul ultimei speranţeIntrarea, artist: Levalet.
Fortul ultimei speranţePortretul lui Irene Joliot-Curie, de Guy Denning (Marea Britanie)
Fortul ultimei speranţeArtist: On Off
Fortul ultimei speranţeArtist: Borondo (Franța)
Fortul ultimei speranţe
Fortul ultimei speranţeArtist: Levalet (Franța)
Fortul ultimei speranţeArtist: Jana JS (Austria - Franța)
Fortul ultimei speranţeArtist: Btoy (Franța)
Fortul ultimei speranţeBlue Monday, artist: Borondo (Spania)
Pin It email