Moodboard de weekend (5)

Emilia Barbu | 23 Aug 2014

De febră.

1. Deftones - Drive (Cars Cover)

Urechi înfundate şi prea multe lumini pe geam. Taximetristul vorbeşte turcă şi se uită mai mult în oglindă decât la drum. Da, da, sigur, pescăruşii, foarte periculoşi, da, mănâncă şi pisici dacă se enervează, nu-i aşa? Dai din cap că da, ai dracu’ pescăruşi. Nici dacă ai vrea n-ai putea să-ți deschizi gura să zici ceva, e uscată şi-ncleştată şi-ți mai pică şi ochii-n ea. Opriți lângă un portocal, zici că e ăla din Don’t speak, doar că tu n-ai briliante şi nici punct roşu-n frunte. De ars îți arde, în schimb, de mama focului. Vă aşezați pe un covor şi turcu’ rânjeşte, de-i tot numa’ un dinte alb şi dă din cap aproape imperceptibil dar tu îi înregistrezi dureros şi cu încetinitorul fiecare mişcare, cât de mică. Mai că vezi şi unde sonore dacă te concentrezi un pic. Ai obosit şi te sprijini pe umărul de sub dinții albi care acum dispar sub piele. Ce caraghios se văd gurile oamenilor când te uiți invers.

2. Meshell Ndegeocello - Petite Mort (Miguel Migs Moody Downtown Remix)

Ai comprese pe frunte şi mieunături prin toată casa. Pisica aia nu poate să tacă din gură nici când ți-e rău. Lângă tine, un tânăr domn care pare să te cunoască şi să fie mai livid ca tine. Cică o sună pe maică-ta, că delirezi. Da’ repede se mai pierd cu firea tinerii ăştia. Cum te mişti puțin sub pătură ai impresia că-ți intră gheare reci sub piele. Tânărul impacientat pare să se fi transformat acum într-un zburător încruntat a îngrijorare care te ia în brațe de parc-ar şti ce face. Îl rogi să-ți spună o poveste şi începe: un şarpe şi de un joc întunecat, departe într-o pădure. Îi zici că o ştii, că citeai Eliade când erai mică, dar să ți-o zică şi el, că e mai interesant când ți-o spune chiar personajul principal. Lui îi îngheață fața într-un zâmbet şi tu întelegi tot dintr-o dată şi adormi liniştită, de parcă tocmai te-ai fi împăcat cu un blestem.

3. Prince - Purple Rain

Bei o cafea de una singură şi îți tot spui în sinea ta că de fapt îți face bine la febră. Afară te aşteaptă în maşină un băiat taciturn şi încet care nu zice nimic, doar mai trage cu ochiul să vadă dacă n-ai leşinat. Aproape că se simte cum vine dimineața şi deja te vezi într-un pulovăr de toamnă. Vara asta e deja pe ducă şi ştii că abia când o să se facă dimineață o să poți să adormi. Ţi-e rău şi începi să numeri firimiturile de pe masă ca să îți distragi atenția, dar numai bine, vine să te ia şi să te bage în maşină. Stă lângă tine, nu ştii de unde are atâta loc, dar te bucuri că nu spune nimic. În curând începi să vezi vulpi, pe agent Cooper, frunze care-ți şoptesc pe sub nervuri să nu țipi, că e ok. Frunzele încep să foşnească sacadat şi îți pronunță numele invers, într-un cor sinistru. Îți auzi numele clar şi corect exact când te pregăteai să te panichezi rău de tot cu frunzele vorbitoare şi te trezeşti transpirată lângă băiatul care tăcea până acum. S-a făcut de ziuă, în sfârşit.

4. Big Black Delta - Dreary Moon

Când faci febră te uiți mereu la Poveste fără sfârşit, te culcuşeşti sub pătură şi speri să-ți treacă. Ţi-ar plăcea să dormi pe burta unui câine mare şi nu singură, ca de obicei. Începi să-ți aminteşti sau să-ți imaginezi varii personaje din trecut care ar putea veni să te vadă şi să le pară rău. Da, tot Jude Law ar fi cap de listă, măcar la asta ai rămas constantă.Te smiorcăi un pic fără să îți dai seama, ca oricum arzi şi se usucă lacrimile instant. Cum ar fi? Lacrimi instant, la plic, add sugar.

5. Air - Tropical Disease

Eşti pe o barcă, porți o cămaşă albă transparentă, un turban şi piele neagră. Nu poți să îți ții ochii deschişi de la cât de puternic străluceşte apa, zici c-o face special, s-o iei şi mai razna. Delirezi de vreo două zile şi acum te-au luat de pe plajă să te ducă la dracu-n praznic, să te facă bine. Ca ce chestie, nu ştii. Ce-are să mori de febră pe o insulă? Ar fi chiar o moarte originală pentru secolul ăsta, şi-aşa tânără şi bronzată, în apogeul tău de fetiță superficială. Dacă erai o socialite sau eram în anii ’20 moartea ta stupid de exotică ar fi fost pe prima pagină. Aşa, hai la spital, la revedere poezie de prost gust. Mijeşti ochii să-ți aprinzi o țigară sub privirile apostrofante ale acestui netalentat domn Ripley care stă ca o mătură lângă tine. E drăguț şi dacă nu l-ai cunoaşte mai că l-ai suspecta că e şi interesant. Tragi un fum şi ți se pare că până şi țigările astea au un gust prea fad şi modern. Te apleci peste bord şi te uiți în gol în apă, măcar ea nu şi-a pierdut strălucirea.

6. Cocteau Twins – Pandora

Miroase a ceară şi a lumânări stinse peste tot. Mereu ți-ai închipuit că în casa asta rece şi veche ar fi putut trăi domnişoara Christina, şi acum de când tot stai cu batiste ude pe frunte şi nu prea îți mai dai seama ce e vis şi ce e bine, crezi şi mai tare în povestea asta. La un moment dat apare o fetiță de vreo 4 ani împopoțonată ca o păpuşă sinistră. O întrebi ce face şi se urcă în pat şi se cuibăreşte ca o pasăre mică lângă tine şi începe să toarcă. Te întrebi dacă oi fi mama ei, că parcă prea toarce familiar.

7. Scissor sisters - Return to Oz

E dimineață şi aerul a început să se simtă rece. E izul ăla de anotimp care îşi ia la revedere. Nici nu ai simțit vara asta trecând pe lângă tine, altă dată le trăiai de parcă restul anului nici nu mai conta. Citiseși tu într-o carte rusească (pe care n-ai terminat-o) că numai un popor friguros şi trist în tot timpul anului poate să pună atâta presiune pe un singur anotimp, ca şi când în alea trei luni ar trebui să trăieşti cât să-ți ajungă pentru o viață. Că totul trebuie să se întâmple vara. Ai luat-o pe jos spre casă (crezi) după o noapte pe care în loc s-o petreci zăcând în pat, te-ai dus aşa praf prin cluburi. Şi ai stat şi ai dansat şi n-ai vorbit cu nimeni şi ți-ai acordat seara ta de social suicide, că prea eşti tot timpul drăguță şi curtenitoare. Nici n-ai băut nimic, deci ai fost excentrică de-a binelea. Acum te duci spre patul tău, în altă parte şi te decizi s-o eliberezi pe doamna vară. Poate să se ducă şi ea acasă fără niciun număr de telefon.

***
Moodboard de weekend (5) playlist 

Pin It email