Moodboard de weekend (7)

Emilia Barbu | 14 Mar 2015

Pe picior de plecare.

1. Midlake - Roscoe (Beyond The Wizard's Sleeve Remix) (Groove Armada LateNightTales)

Știi că trebuie să pleci. Degeaba te uiți în jur, nu o să vezi nimic nou atâta timp cât stai pe loc. Te sprijini în cot și te uiți spre creștetul capului de lângă tine. Doarme. Parcă l-ai trezi să-i spui. Îți trosnești gleznele și începi să-ți dansezi degetele de la picioare ieșite de sub pătură. Sunt mici și date cu ojă roșie și cum stai așa și te uiți la ele, parcă nu sunt ale tale. Ele sigur nu ar sta atâta să se gândească, ar pleca pur și simplu. Și ar fi și caraghioase, și zbenguite. Te dai jos din pat și te duci la baie. Sub degete ai toată răceala din lume adunată într-o placă neutră de gresie. Ca o compresă pentru atâta dor de ducă. Te uiți în oglindă- ai fața aia a ta când nu știi. Degetele se pun unul peste altul să se încălzească și tu îți ciupești obrajii.

2. Unknown Mortal Orchestra - So Good At Being In Trouble

Nu ai mai dansat de mult timp. Parcă ți-au stat genunchii-n loc și te-ai obișnuit să te uiți în zare, în loc să îți urmărești umbra. Îți place să faci asta când dansezi, te amuzi mereu cu umbra ta. Peter Pan ar fi mândru, măcar nu ți-ai pierdut-o, chiar dacă s-a făcut mică și nevăzută. E acolo și așteaptă să o scoți din nou la dans, sigur o să apară. Dacă nu, o să te transformi tu într-una, și tot o să dansezi cumva.

3. Chromatics - These Streets Will Never Look the Same

Când te urci în autobuz te lipești tot timpul de geam și te uiți la blocuri, seara. Când stăteai la casă ieșeai pe geam și te uitai noaptea târziu spre blocurile din capătul străzii. Începeai să numeri câte lumini erau aprinse și să îți imaginezi ce făceau oamenii la ora aia - pachețelul pentru soț și copii, sex, treabă, spălat vase și uitat la televizoare mereu deschise. Au perdele sau jaluzele? A ajuns soțul acasă? Sunt genul ăla care locuiesc în aceeași casă de când se știu? Or avea mileuri? Se uită și ei la telenovele turcești, ca mama? Tot când stăteai acasă nu-ți plăcea să tragi draperiile. Te prefăceai că nu se uită nimeni și că ai un soi de intimitate, nu genul de intimitate de etaj 10, dar oricum, tot era ceva. Oricum și ție îți place să tragi cu ochiul pe la geamurile oamenilor. Întorci capul instinctiv, știi și tu cum e, deci ai dreptul cumva. Când erai în Istanbul îți plăcea că aveau toate barurile sus, nu în subsoluri. Erai la o petrecere, te plictiseai și te tot uitai pe geam la apa din Bosfor și în apartamentele oamenilor. Ai văzut o cameră în care părea că se face video chat sau oricum, te plictiseai așa de tare că îți imaginai tâmpenii, ca atunci când erai mică. Până la urmă au tras draperiile și nu ai mai văzut nimic.

4. Royksopp - Sordid Affair (Maceo Plex Remix)

Uneori porți tocuri doar ca să te trezească sunetul lor. Să te asiguri că știi unde mergi și că nu ajungi altundeva. Să nu te miști așa de tiptil cât să nu mai te mai prinzi nici tu încotro o iei. Capul ți-e în alte părți oricum, nu te poți baza pe el. Tot îți derulează aceleași filme și nu știi ce zi e până nu te uiți într-un ecran. Strângi bara rece din autobuz și simți iarbă sub tălpi, sau îți imaginezi nisip și râsete pe fundal și happy end-uri ca-n reclamele agențiilor de turism. Zâmbești și tu în alea și e totul în slow motion așa, cu melodia preferată pe fundal, lumina căzând perfect și viața fiind cu totul altfel decât o știai. Te pierzi în toate detaliile: ce culoare are costumul de baie, ai părul lung sau scurt? Ud e sigur, mai punem și niște bijuterii și o mână pe după talie și se oprește autobuzul. Trebuie să cobori și iar îți fuge pământul de sub picioare

5. Berlin - Take My Breath Away

Aici e cu vânt în plete. Nici măcar nu ți-a plăcut vreodată melodia asta, și acum stai în Mega Image aproape smiorcăită și te întrebi dacă să îți cumperi un ghiveci mic cu flori. Nu ți-au plăcut niciodată florile în ghiveci, dar parcă ai chef de niște zambile. Începi să citești instrucțiunile de parcă ar fi o mașină de spălat. Cică trebuie puse în grădină după ce se usucă. Tu nu ai grădină și acum chiar că vrei să te smiorcăi. Nu ești om de așa ceva.Te întorci pe călcâie și îți iei un rosé care nu are gustul care trebuie. Afară bate un vânt din-ăla care nu e de primăvară, e de suceli și are un iz de dramă pe care îl știi prea bine. Pleci fără flori și ai părul așa de învolburat, că parcă ai un cap de divă căzut din anii ‘80. Te gândești la Angela Similea, la festivalul Mamaia și brațe întregi de buchete așezate pe piele bronzată și dată cu mult sclipici.

6. Robbie Williams - Eternity

Hai că oricum știai că iar o să ajungi pe scările din fața unui bloc, cu genunchii la gât și cea mai bună prietenă lângă. Știai că nu avea cum să dureze o veșnicie și de fapt, nici măcar vreun pic. Că o să îți aprinzi o țigară, o să o întrebi dacă vrea și ea una și o să ne uităm la oamenii care trec prin fața noastră, vorbind despre cum ne-am luat-o iar în barbă. Sau despre cum nu se întâmplă nimic. Iar o să ne dăm coate și o să ne încurajăm că, lasă, our time will come și o să râdem că avem același conversații și dileme pe care le aveam în generală. Iar o să treacă vecine în fața cărora să ne oprim brusc din vorbit și care să ne dea povețe depre ovare. O să ne întrebăm ce facem la vară? O să vociferăm niște planuri ca să știm de ce anume nu ne vom ține. O să pice noaptea și frigul peste noi și o să rămână să vorbim. În curând nu o să te mai poți întoarce, nici măcar acolo. Și atunci chiar va trebui să te culegi de pe jos, să te ridici și să pleci.

7. Minus - Neptun (heading for something)

Știai tu că trebuia să aplici să te duci pe Marte. Păcat că acolo nu au pescăruși și că tu ai oricum o pisică de care trebuie să ai grijă. There are some fish that cannot be caught.

***
Moodboard de weekend (7) playlist
Pin It email