Muzică şi dans strivind strugurii la Festivalul La Vie

Cătălina Hirean | 01 Sep 2016

Sâmbătă, 3 septembrie, pe lângă Iași, se întâmplă La Vie, un festival la care organizatorii au promis să transforme strugurii în vin și oamenii în fericire.

Pentru că între timp am ajuns în rai, unde și lucrez, l-am invitat la mine la biro’ pe Adrian Murariu, om de bază în organizarea evenimentului. Am stat frumos pe terasă și i-am pus întrebări semi serioase despre La Vie.

De ce un festival de toamnă când sunt toate șansele să plouă? Se vindecă astenia cu muzică și vin?

Pentru că atunci se coc strugurii. Evenimentul acesta a fost gândit în jurul vinului și era normal să aibă loc la începutul toamnei, iar data nu a fost aleasă întâmplător. 3-10 septembrie este chiar perioada de înainte de culegerea strugurilor. Și astenia... da, sperăm să o transformăm în fericire prin mix-ul pe care l-am creat între muzică, vin și celelalte activități propuse.

Acum sunt mai liniștit. Este aproape sigur că nu va ploua, dar mi-am petrecut ultimele săptămâni dând refresh pe prognoza meteo de peste tot. Aveam și încă avem și plan pentru ploaie, cu posibilitatea de a închiria corturi, umbrele, bocanci etc.

Cum te-ai hotărât să-l faci și câți oameni a fost nevoie să convingi?

L-am hotărât puțin iresponsabil, acum 2 luni, am stat la o masă, am băut o bere și am zis Gata! Hai să-l facem! Suntem aproximativ 10 oameni, dar dacă e să ne punem la socoteală partenerii și pe toți cei care ne-au dat o mână de ajutor, ajungem cam la 50 de persoane implicate în organizare.

Cum au reacționat oamenii?


Foarte bine, și mă refer aici atât la cei care și-au manifestat intenția de a cumpăra bilete, cât și la parteneriatele pe care le-am încheiat. Mai greu cu banii, nu am avut sponsorizări și nici alt fel de susținere financiară din partea cuiva, iar tot ceea ce am făcut și va putea fi văzut sâmbătă este plătit integral din economiile noastre. S-a întâmplat să fie luna august, când mai toată lumea este în concediu și este foarte greu să dai de ei. Ne-am fi dorit o colaborare mai bună cu primăria și cu alte instituții culturale, poate la anul.

Ce putem face la vie?

Se poate asculta muzică de toate felurile pentru că vin pe scenă oameni foarte diferiți și sigur ceva tot trebuie să-ți placă. Începem cu muzică pusă de Avantgarde, continuăm cu Anamaria Maranda & Easy Jazz Band, Andra Botez Live Band, Viorica Pintilie Trio, apoi Cosmin Vaman, Alexandra Andrei & Trupa Spam, Big Tonez, Timpuri Noi, Silent Strike & Dan Basu. Seara o încheie Iulia.

Pe lângă muzică, vor fi ateliere pentru copii, cu persoane care îi vor supraveghea și distra, o zonă de activități sportive și una cu mâncare de la 3 producători locali, inclusiv cu variante pentru vegetarieni. Mai avem și ateliere de cultura vinului și degustări.

Ne întâlnim și la anul în vie?

Cu siguranță. Suntem optimiști că o să ne iasă frumos, iar anul viitor o să fie de 3 mai frumos și o să dureze și de 3 ori mai mult.

***
Ce-am mai aflat și ce mai cred eu:

Primești limonadă în cazul în care vii cu bicicleta. Am încercat să negociez și să primim vin, însă m-au convins cu argumente precum că vitamina C e bună pentru organism și pentru astenie.

Să faci un vin bun costă, iar ăsta este și unul dintre scopurile evenimentului, să încurajeze oamenii să consume vin de calitate și să-i înțeleagă costurile.

Locul este de vis, se văd dealuri, vie și alte chestii pozabile.

Pentru că promovează viața sănătoasă, nu au cartofi prăjiți.

Aaa.. și cică e ilegal cu pahare de sticlă la festivaluri, au încercat să nu fie de plastic, dar ncsf. 

Este 20 de lei biletul, sau 40 dacă vreți să faceți și un mare bine unuia dintre cele două proiecte pe care le susține evenimentul, Casa Share și Legumești.

Că este obligatoriu de mers dacă ești prin zonă pentru că are loc în Iași, iar dacă stai aici, sigur te-ai plâns măcar într-un weekend că nu ai ce face și că nu se întâmplă nimic. Așa că, poate extindem foarte la moda chestie cu „buy local” și nu ne mai rezumăm doar la mâncare, și-i susținem un pic și pe oamenii ăștia. 

***

Mai multe detalii despre line-up, bilete și cum puteți ajunge găsiți pe site-ul festivalului.
Pin It email