Party cu cei mai tari prieteni de pe Google Street View

Mirela Petre | 22 Oct 2014

Humans of Google Street View are o săptămână, 1k+ like-uri pe Facebook și multe glume bune. De vorbă cu Maria, cea care-a pus la cale năzdrăvănia.

Mafia pisicilor în Sicilia

"Can you keep a secret?"
"I can try."
"Everyone thinks we're with the mafia because we keep bringing in mysterious boxes that we're hiding in the back of the shop. But in fact we rescue kittens from the city's poor areas and we raise them in the back. We've got a huge storage room full of toys and about 50 kittens by now. We're crazy about cats."
"Oh, so you're not with the mob."
"Who said we weren't?" 

Interviu:

Când și unde te-a lovit inspirația pentru Humans of Google Street View (HOGSV)?


Era vineri după-amiază și băusem prea multă cafea în speranța că mă va ajuta să mă concentrez la un brief chinuitor. Nu știu cum am ajuns să mă plimb pe Street View și m-am trezit că purtam dialoguri imaginare cu oamenii pe care îi găseam pe străzi. Unul dintre ei mi-a zis să fac proiectul, că s-ar putea să iasă bine.

Dacă ai avea în fața ta un hater care te-ar întreba „Mai era nevoie de încă o pagină Humans of [...]”, ce i-ai spune?

„Mai era nevoie de un hater?” Apoi aș face un post amuzant despre el pe pagină, ca să îi arăt ce înseamnă să fii hater cu adevărat.

Care e scopul lui? Exercițiu creativ strict personal, distracție sau faimă și bani?

Cum nu mai scriu pe blog de mai bine de un an, tot simțeam nevoia unui proiect personal în care să pun suflet. E jumătate exercițiu creativ, jumătate distracție. Mă străduiesc să scriu cât mai bine și apoi râd la propriile glume.

Cum te plimbi tu cu Google Street View? De unde pornești, cum alegi locurile, cât durează?

De obicei aleg la întâmplare un oraș și caut străzile mai puțin aglomerate, unde sunt șanse ca oamenii să fi putut observa mașina Google. Mă plimb cam jumătate de oră pe zi, timp în care salvez vreo 20 de imagini, dintre care rămân la cel mult 3.

Cum știi că ai dat peste un personaj/personaje de HOGSV? Care sunt criteriile de care ții cont?

Având în vedere că Google blurează fețele oamenilor, mă orientez fie după posturi interesante, fie după contexte bizare. De acolo îmi iau câteva cârlige pentru poveste. Apoi încep un dialog imaginar cu personajele din poză și văd ce îmi zice fiecare în funcție de hainele pe care le poartă, unde și cu cine e, ce face și așa mai departe.

Cât îți ia să scrii dialogurile sau monologurile pe care le pui în gura personajelor?

La unele poze îmi vine ideea instantaneu, apoi durează cel mult 10 minute până sunt mulțumită de cum sună textul. Cu alte poze stau zile întregi până găsesc cea mai bună variantă. E mai mult de muncă decât mă așteptam.

Care e cel mai ciudat lucru pe care l-ai văzut până acum pe Google Street View?

Cred că lucrurile cu adevărat delicioase au fost deja subiectul a sute de articole de pe net. Le știe toată lumea. Cumva nici nu caut neapărat imagini care spun o poveste în sine, ci mai degrabă situații obișnuite care să îmi dea libertatea de a scrie orice îmi trece prin cap. Deocamdată mi se par simpatici oamenii care fac cu mâna mașinii Google sau ăia care îi fac poze. Sunt ca oamenii care aplaudă la aterizări.

Dintre creatorii Humans of New York, Humans of Berlin și Maidanezi ai Bucureștiului, pe cine ai vrea să întâlnești?

Ah, clar aș vrea să îl întâlnesc pe creatorul paginii Maidanezi ai Bucureștiului. De fapt l-am și întâlnit, era în vacanță prin Cork, mai ții minte?

Deocamdată ești one woman show. Când HOGSV va ajunge faimos, cu cine ai vrea să faci o echipă de conducere a lui? Numește trei creativi pe care i-ai vrea în echipă.

Pf, mi-e așa greu să îmi imaginez cum va deveni celebru proiectul ăsta. În caz că va ajunge acolo, mi-ar plăcea să îi am în echipă pe câțiva prieteni cu care mă sfătuiesc constant în privința conținutului. Dar dacă e să visez, aș vrea să îi am în echipă pe Lena Dunham, Sarah Silverman și pe David Sedaris.

Când vedem și personaje culese de pe străzile patriei?

Vin și ei curând.

Accepți și submissions? Care sunt regulile?

Da, normal. Dacă ar fi să inventez niște reguli ad-hoc, aș zice că poza trebuie să conțină personaje sugestive preferabil orientate către cameră. La texte e mai complicat, pentru că sunt subiectivă și foarte pretențioasă: povestea trebuie să fie neașteptată, să sune cât de cât plauzibil, dar să aibă un twist amuzant. Și să fie bine-bine scrisă. Sau să mă lase pe mine să o editez.

Personajul tău preferat de pe HOGSV de până acum.

Știi ce e bizar? M-am atașat de personajele astea și îmi sunt dragi toate. Cred că preferații mei sunt cei din mafia pisicească din Sicilia pentru că au suflet, urmați de tatăl supărat pe soartă din Barcelona care câștigă locul I la sinceritate și bad parenting.

Care a fost cea mai mișto reacție pe care ai primit-o de când ai lansat HOGSV?

Cele mai mișto reacții erau sclipirile din ochii prietenilor atunci când le povesteam de idee, mult înainte să fac pagina. Așa mi-am adunat curaj, de fapt. De când am lansat-o am primit o mulțime de reacții mișto, dar cred că cea mai tare e din partea Arminei, care mi-a mărturisit că rapid și sigur HOGSV devine pagina ei preferată de pe internet. De pe internet, îți dai seama?

***
Maria Năzdrăvan împlinește 25 de ani peste două luni. Când era mică, visa să se facă șofer de tir și/sau profesor. Cu sau fără legătură, a ajuns copywriter la MRM Worldwide. E de partea Cola, nu Pepsi, a găștii și de partea cafea, nu ceai. Fără Google Street View, de cele mai multe ori s-a plimbat prin Belgia.
Pin It email