Creatoare de emoţii pe strada Doamnei

Mihaela Pascu | 12 Ian 2015

Ana Stănescu și Alexandra Paven de la Créateur 5, Hobirama şi Cland3stin, despre planuri, schimbare, oamenii din spatele viselor şi despre cum ceea ce ne place să facem ajunge, într-un final, să ne schimbe chiar pe noi.

Pe lângă Créateur 5 D'Émotions ai trecut şi tu, cu siguranţă, de nenumărate ori. Buticul şi-a găsit de mulţi ani loc pe Str. Doamnei, la numărul 5. Alături, de puţin timp, fratele mai mic, Cland3stin, aduce în Bucureşti haine ale unor designeri străini aleşi cu exigenţă de Alexandra. Și mai recent, Hobirama a hotărât că e vremea să se alăture „familiei" care locuia deja pe Doamnei. Aşa se face că, după mai mulţi ani, pe aceeaşi stradă, trei magazine împărtăşesc un background comun şi aceiași părinți. 

Ana Stănescu şi Alexandra Paven au înţeles ce înseamnă răbdarea şi cum funcţionează timpul atunci când ştii că ceea ce ai creat îşi va găsi locul într-un ritm doar al său. Sunt, fără îndoială, doi oameni despre care e bine să ştim, pe care merită să îi cunoaştem îndeaproape, fiindcă Bucureştiul trebuie să îşi găsească, încet-încet, sentimentul real de comunitate.

1. A existat vreun moment în trecutul vostru în care v-aţi gândit că o să vă ocupaţi într-o zi de un magazin ca Hobirama? Care a fost parcursul până aici?

Alexandra: Bineînţeles. Este visul tuturor celor care-şi cumpără măcar o dată în viaţă două tricouri la fel în culori diferite. În cazul meu au avut întâietate parfumurile. După câțiva ani de Créateur, a venit firesc momentul Hobirama.

Ana: Totul începe cu dorinţa, nu? Da, a existat tendinţa de a iesi din tipare încă din adolescenţă, însă nu a prins formă decât după ce am cunoscut-o pe Alex. Am discutat, am plănuit, am visat şi în 2010 am şi început să facem ceva în sensul asta...aşa s-a născut Hobirama. Pentru mine începutul, pentru Alex continuarea. Nu-i un drum uşor, dar sigur e cel pe care vreau să merg şi cu fiecare pas descopăr, mă distrez, mă îndrăgostesc, sunt dezamăgită, mă redresez şi pornesc din nou cu şi mai mult entuziasm...pe scurt, e viaţa; viaţa pe care mi-o doresc.

2. Cum aţi defini conceptul Hobirama şi stilul pe care îl promovaţi?

Alexandra: Personal, mi-am dorit o alternativă. Nu am încercat niciodată să impun un stil sau un trend. Créateur 5, Hobirama şi Cland3stin sunt pentru mine o lume paralelă. Mi-ar plăcea să cred că aici ajung oameni speciali care aparțin acestei fantezii sau oameni care se regăsesc.

Ana: Nu ştiu să răspund la întrebarea asta pentru că Hobirama suntem noi. Totul e subiectiv. E greu să defineşti un personaj în cuvinte, darămite două!! Şi destul de diferite!!! Dacă ar trebui s-o fac însă, cred c-aş alege să spun că e locul în care te surprinzi singură (exista alăturarea asta de cuvinte?!) şi din care pleci mai entuziasmată decât ai intrat.

Nu promovăm un stil, ci-mi place să cred că oferim alternativa pe care noi înşine am căutat-o la un moment dat.

3. Ştiu că mergeţi personal să alegeţi designerii ale căror produse vor intra în magazin. Care sunt elementele de care ţineţi cont când faceţi aceste alegeri?

Alexandra: În orice business de suflet, un procent destul de mare în alegeri este subiectiv. Întotdeauna voi alege ceea ce imi place. Apreciez oamenii care muncesc cu dragoste și nebunii care-şi pierd nopțile în faţa mașinii de cusut.

Ana: Principalul este să ne îndrăgostim, lucru care nu e lesne să se întâmple simultan; dar se-ntâmplă şi atunci începe. În situaţia ideală, avem chimie şi cu oamenii din spatele brand-urilor, lucru care de multe ori garantează o colaborare bună şi de lunga durată. De la sine înţeles că nu facem rabat la calitate şi marşăm pe instinct mai mult decât pe tendinţă.

4. Ce ar trebui să ştie cineva care nu a mai vizitat până acum Hobirama?

Alexandra: Trebuie să aibă timp de stat şi chef de probat.

Ana: Că e posibil să nu rezoneze cu nimic din ce avem. Serios vorbind, e de ajuns să vină cu mintea deschisă şi cu chef de joacă, pentru că până la urma asta e frumuseţea hainelor: să fie probate, dorite, iubite, combinate, destituite, desfiinţate chiar, dar cu zâmbetul pe buze. Totul e relativ, aşa că nu ştii când se poate înclina balanţa către ceva neaşteptat.

5. Ce sfat i-aţi da unui om care ar dori să adopte stilul promovat de Hobirama, dar nu are curajul?

Become who you are! Hainele, ca şi parfumul sau bijuteriile, vorbesc despre tine. Întotdeauna un look asumat nu dă greș.
Mix & match! Începe prin a combina o piesă „îndrăzneață” cu ceva familiar. Pas cu pas se produce schimbarea.

Ana: Să-şi ofere timp. Timp să încerce, să experimenteze, să înceapă mic şi să crească pe parcurs. Din experienţa proprie pot să-ţi spun că dă dependenţă. Paşi mici şi siguri! O să se felicite la un moment dat.

6. Cum a evoluat Hobirama de-a lungul timpului şi cum îl vedeţi în viitor?

Alexandra: Genul acesta de magazin nu are standard sau finalitate. Este intr-o continuă schimbare. Direcția este aceeași, dar protagoniștii diferiți. Aceasta este frumuseţea magazinelor independente. Libertatea de a alege.

Ana: Din punctul meu de vedere, a crescut odată cu mine şi vice-versa. Cred şi sper că aşă va fi mereu, iar eu sigur am o cale lungă înainte.

7. Vizitaţi multe locuri şi, inevitabil şi necesar, întâlniţi o mulţime de oameni. Care au fost unele dintre cele mai interesante întâmplări din aceste călătorii?

Alexandra: Una dintre cele mai marcante întâmplări a fost acum câțiva ani in Dusseldorf. Am întâlnit o femeie cu o vitalitate incredibilă. Colaborează cu un brand pe care-l vindem la Hobirama. În perioada de prezentare a colecției face parte din echipa de fete care se ocupă de promovare. Este o prezenţă incredibilă. Stil impecabil, îndrăzneala unei femei de 30 de ani, rafinament si simplitate.

Are 80 de ani și mi-a răsturnat toate principiile de viaţă!

Ana: Sunt o tipă foarte emotivă şi, de aceea, sunt mereu surprinsă să constat că în spatele unor nume mari sunt... oameni. În cel mai natural sens al cuvântului. Lucrul ăsta mă face să mă uit în „grădina” mea şi să-mi reconsider comportamentul în mod constant... în sens constructiv, desigur.

***
Créateur 5 D'Émotions (parfumerie & accesorii) / Hobirama (fashion ♀) / Cland3stin (fashion ♂)
Pin It email