Lucruri noi din haine vechi: REDU

Gabriela Piţurlea | 01 Aug 2015

Într-o casă din Iași, o absolventă de design textil, o masterandă la design vestimentar și o actriță fac sacoșe din cămăși, portofele din blugi uzați și alte super-colaje textile pentru cine crede în reînceputuri.

Un proiect, o casă, multe haine

REDU transformă resturi textile în material de lucru, reciclează și recondiționează haine donate. Nu pretinde că face eco-fashion (România are cale lungă până acolo), dar își pune niște întrebări simple, cum ar fi: de ce să cumperi produse în serie, făcute pe te miri unde, în nu prea vrei să știi ce condiții, când poți avea un produs unicat, făcut din lucruri care, în loc să fie aruncate înainte de vreme, au primit menire nouă?

REDU e un proiect al Asociației Mai Bine, care a tot organizat ateliere de reciclare creativă și bazaruri caritabile prin Iași. Cu ajutorul unei finanțări norvegiene, echipa a instalat și a început să crească REDU într-o casă de pe Strada Petru Rareș unde există atât un atelier de croitorie, cât și un magazin.

Materia primă vine pe de-o parte de la un atelier de confecții din Iași, care le dă resturile din producție, și pe de alta de la orășenii care vor să scape de hainele pe care nu le mai poartă și pe care le pot aduce atât la sediul REDU, dar și la Cuib sau la Acaju, cu certitudinea că ceva mai bun tot se va întâmpla cu ele. Hainele care nu trec prin procesul de reconversie al REDU, în special cele din poliester, care sunt mai greu de cusut și de asamblat, dar și sacouri sau haine de copii sunt donate (în mai, 264.5 kg de haine și încălțăminte pentru copii și adulți, accesorii și jucării s-au dus la Fundația Un Coup de Main d'Emmaus Iași, care se ocupă de incluziunea socială a oamenilor străzii.) 

4 de RE

Dacă vrei produse de designer, la REDU ai Redesigned, linia dezvoltată împreună cu Lisbeth Løvbak Berg care, la ea în Norvegia, a creat un brand bazat pe ideea de slow fashion. În funcție de ce dă atelierul de textile și de tendințele sezonului, Lisbeth face niște propuneri de haine, schițează tipare, iar ideile și reglajele se plimbă între Norvegia și România via Skype și mail, până când colecția este aproape gata. (o colecție are cam 50-60 de produse, cu diferite mărimi, dar niciunul exact la fel ca altul).

Există apoi Repurposed, linia de obiecte create în atelier din resturile textile și din hainele donate de ieșeni, și cea pe care se va axa în principal proiectul în viitor. Echipa de design descompune lucruri vechi și le dă un nou sens. Așa apar: genți, coburi de bicicletă, șorțuri, perne, portofele.

Celelalte două Re-uri din REDU sunt Recycled – tricouri reîntinerite prin serigrafie –, și Reused – haine curățate și, la nevoie, recondiționate, care sunt vândute în magazin în regim second hand.  

Din culise

De atelier se ocupă Maria Ursache, o îndemânatică de 26 de ani care nu a stat mult pe gânduri când Mai Bine i-au propus să ia parte la proiect: REDU corespundea domeniului ei (a absolvit design textil), dar și stilului ei de viață. „Hainele mele vechi de fiecare dată ajungeau să intre în proiecțele de la facultate. Îmi place să reutilizez, nu sunt pentru a cumpăra, cumpăra, cumpăra, pentru că te umpli de haine cu care la un moment dat nu mai ai ce face. Mi se pare că, mai ales în orașele mari, ne scufundăm ușor, ușor în deșeuri de toate tipurile, inclusiv textile.”
Pentru ea, misiunea REDU e plăcută, pentru că are libertate de creație și universuri întregi de haine din care poate face lucruri noi. „Sortezi lucrurile, după care trebuie să te gândești ce ar putea deveni fiecare și ce combinație ai putea face astfel încât să-ți aducă aminte un pic de obiectul care a fost odată, dar transformat într-un produs nou.”

Cu hainele din bumbac și cu blugii se lucrează cel mai ușor. De exemplu, pentru că aveau cămăși din abundență, s-au gândit să le transforme în sacoșe cu mânere făcute din mâneci (dacă vrei o sacoșă, de cumpărături, o cămașă XXL e ce-ți trebuie).

Misiunea Mariei nu e mereu ușoară, pentru că nu lucrează cu metraje, ca într-o fabrică, ci cu produse deja făcute, care au cusături și detalii de care trebuie să țină cont atunci când croiește, sau cu resturi prea mici de material, a căror asamblare ia foarte mult. „Trebuie să te gândești mereu cum le îmbini, dacă-ți ajung, nu-ți ajung, cât de peticite le faci, cu mai multe petice, mai puține.”

În atelier au ieșit luna asta primele coperte de cărți și agende. Lucrul la colecția de toamnă-iarnă a lui Lisbeth (și conversațiile aferente pe Skype) vor începe la sfârșitul lui august. Până atunci, echipa speră să aibă gata și un magazin online, care va simplifica procesul de cumpărare pentru non-ieșeni și va ajuta, ideal, proiectul să se descurce și fără ajutor din Norvegia. Mai au cam nouă luni.

*Deocamdată, dacă vrei să cumperi ceva de la REDU și nu ești din Iași, îți poți face pofta scriindu-le un mesaj pe Facebook. 
Pin It email