Chestionar cinema: Armina Stepan

Redacția | 02 Ian 2013

Armina Stepan are 23 de ani, lucreaza în comunicare și vrea să readucă bucuria în educație cu proiectul Time Bank. Din când în când vorbește despre filme pe facebook.com/filmnomnom.

Film preferat:
Foarte greu să aleg unul. O să numesc trei filme care vorbesc pe limba mea, într-un fel sau altul, despre evadare din sistem. E o tema recurentă în filmele bune, observ. Bin Jip (de Kim Ki-Duk), Brazil (de Terry Gilliam) și The Graduate (Mike Nichols).
 
Cel mai bun film văzut ultimul an:
Alegerea corectă ar fi Turin Horse, pentru că e o bijuterie de film și probabil realizarea cinematografică a anului. Dar o să zic Moonrise Kingdom pentru că Wes Anderson e nebun, Bill Murray joacă impecabil și Edward Norton poartă pantaloni scurți.
 
Cel mai bun film românesc:
Oscilez între Terminus Paradis (Lucian Pintilie) și Nunta de piatră (Dan Pita/Mircea Veroiu) din motive foarte diferite. Cred că Terminus Paradis are cel mai proaspăt schimb de replici, în plus e foarte jucăuș și absurd. Pe gustul meu. Nunta de piatră e fără cusur, iar cântecul toboșarului mă bântuie și acum.
 
Cel mai bun film cu adolescenți:
E de fapt un serial, se numește Freaks and Geeks și a lansat niște tineri actori care fac valuri acum: James Franco, Jason Segel și alții. Sunt atât de bine construite personajele încât am uneori impresia că regizorul i-a cunoscut pe colegii mei de liceu și familia mea. De neratat și de revăzut.
 
Cel mai bun film gay:
Mini-seria Angels in America (2003).
 
Cel mai bun scurtmetraj:
Le ballon rouge (1956). Cine a uitat să fie copil să vadă urgent filmul ăsta.
 
Cel mai bun scurtmetraj românesc:
Documentarul Mândrie și beton (Petruț Călinescu) și mockumentarul Portret de familie (Marian Crișan).
 
Film supraestimat:
Mai toate filmele franciză. Și am un dinte împotriva Never Let Me Go: mult prea plângăcios.
 
Plăcere vinovată:
Probabil orice film cu Zooey Deschanel. Pentru că e adorabilă și are un râs atât de molipsitor.
 
Ce film ai transforma într-un musical:
În general cred că toate filmele ar trebui cruțate. Dar dacă stau să mă gândesc, Prometheus mi s-a părut cam tras de păr și alienul ar fi putut să salveze situația cu un cântec.
 
Cea mai sexy secvență:
Lauren Bacall și Humphrey Bogart sunt amândoi foarte sexi în To Have and Have Not, fără să dezvăluie vreun centimetru de piele. Îi zice ea la un moment dat: „You know how to whistle, don’t you, Steve? You just put your lips together and blow”. Ce figură!
 
Regizor preferat:
Perioada timpurie a lui Miloš Forman (adică filmele lui cehești).
 
Actori și actrițe preferate:
Michael Caine/Audrey Hepburn.
 
Actor/ actriță sub 25 de ani:
Jean-Pierre Leaud, fascina(n)t ca adolescent în filmele lui Truffaut și Godard/ Kate Hudson în Almost Famous.
 
Coloană sonoră:
Orice coloană sonoră compusă de Nino Rota.
 
Melodie dintr-un film:
My Sharona din filmul Reality Bites, când personajele principale dau iama în benzinărie cu ultimii lor bani și încep să danseze cam cum dansez și eu cu prietenii mei, dar ei arată mult mai cool.
 
Personaj memorabil dintr-un film:
The Dude al lui Jeff Bridges din Big Lebowski, se știe de ce. Și ca să completez cu un personaj feminin – Mrs Robinson interpretată de Anne Bancroft în The Graduate. I’m not trying to seduce you.

Final preferat:
Inglourious Basterds, excelent. Și finalul Dr Strangelove or How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb, pentru că nu mi-am dat seama că sfârșitul lumii poate fi așa amuzant.
Pin It email