Chestionar cinema: Maria Tutu

Redacția | 18 Aug 2012

Studentă anul II la Antropologie, fondator Rural Fashion, președinte interimar al asociației Youth Generation România. Născută în Basarabia, educată multicultural, rezidentă în București.

Film preferat
Aș fi preferat să fie vorba despre un altul însă rămâne, Breathless,  Love the Hard Way, The Million Dollar Hotel și The Secret Life of Words.

Cel mai bun film din ultimul an
2012 a fost un an sărac.

Cel mai bun film românesc
Fără îndoială spun Terminus Paradis pentru că este brut, natural și o poveste care dacă nu ar fi avut final ar fi fost cea mai intensă poveste de dragoste. Cel mai bun film românesc pentru o femeie, mai bine spus, pentru că oricare și-ar dori macar o dată în viață ca un bărbat să dărâme, în numele amorului, o cârciumă cu un tanc.

Cel mai bun film cu adolescenți
Imi place Dazed doar pentru puștoaica roșcată însă Taking Woodstock trece peste. Dar peste Taking Woodstock vine Submarine, care este la egalitate cu Simple Simon iar peste Submarine, The Dreamers și peste toate, cu scuzele de rigoare, rămân la Harry Potter.

Cel mai bun film gay
Sunt mult prea receptivă la ceea ce înseamnă imoralitate regizorală, poate prea receptivă, și aleg astfel Heavenly Creatures. Deși as fi ales Milk pentru că e un film cu și despre gay fără a fi catalogat drept gay movie e oarecum reprezentativ pentru comunitatea de față, spun NU. H.V nu poate fi privit ca un film, e doar o născocire a doua minți paranoice și trebuie luat ca atare. Îmi plac filmele care lipsesc din viața mea, așa cum aș alege un păcat din cele 10 fără să fiu pedepsită.

Cel mai bun scurtmetraj
Am un scurt metraj, Matilde. Îți dă un buoyant feeling, e naturel. Și Fucking is the only prayer, pentru că e mai bun decât orice undă sonoră ancestrală și alte vibrații.

Cel mai bun scurtmetraj românesc
Nu aș vrea să răspund doar de dragul de a răspunde.

Film supraestimat
Tare-mi pare rău de Melancholia, care a ajuns să fie subestimat din cauza unei direcții greșite de supraestimare. O încântare în masă duce la dezamăgire, ceea ce e păcat. Aș spune Tree of Life, pentru ca m-am oprit din vizionat, dar cred că vina a fost a mea, deci aș putea să-l tai. Și l-am gasit în final, fiind vorba despre Lover Boy. Același joc, același model cinematografic „scos la produs” și alte prune în gură pentru Piștereanu.

Ce film ai transforma într-un musical
Paprika, deoarece pentru un film de natura lui, coloana sonoră potrivită se pare că a fost compusă din melodii pentru bebeluși. Și pentru amuzament toate Recep Ivedik. 

Cea mai sexy secvență
Towelhead, Towelhead, Towelhead și anume scena dezvirginării, pentru că îți trebuie finețe vizuală să reușești să transformi o scenă de abuz într-una erotică.

Regizor preferat
Ciudată și probabil necunoscută, Lena Dunham, care-i mai de toate. Lars von Trier și controversatul Ruggero Deodato.

Actori și actrițe preferate
Jemima Kirke pentru că arată a femeiușcă înfierbântată și când stă pe W.C, Tom Hardy pentru rolul din Bronson și pentru că am pus pariu cu mine că o să fie un actor genial.

Actor/ actriță sub 25 de ani
Cuplul Jasmine Paige și Craig Roberts din Submarine.

Coloană sonoră
Marijine, un film independent are pe coloana sonoră trupa MIDI LIDI pe tot parcursul filmului. Mi se pare ca un electro turbat pentru șobolanii din Rats on Cocaine înainte să intre în lumea hedonistelor. Ca un marș pregătitor, deși în film cântă la o înmormântare.

Melodie dintr-un film
Glass Candy-Digital Versicolor din Charlie Bronson și Richard Wagner cu previzibila operă muzicală Tristan și Isolda din Melancholia. E bună, e cromatică, e intergalactică, este supremă.

Personaj memorabil dintr-un film
Simon cel cu sindromul Asperger din Simple Simon. De altfel, am o pasiune pentru personajele masculine hiper organizate, cu dificultăți în interacțiunea socială și cât de cât autiste.

Final preferat

Gia reprezintă începutul pentru mine. Un început cu degetele la ochi și capul sub plapumă în 90% din film. Finalul m-a suprins, cu ochii mari, cu imagini lipsă și conexiuni chinuite. Pentru prima și ultima dată finalul mi-a creat filmul.
Pin It email