Voica Oltean: primul lungmetraj la 15 ani

Paul Petrache | 05 Oct 2017

La 17 ani, Voica Oltean a primit o mențiune la Karlovy Vary pentru „Breaking News”, primul lungmetraj în care joacă. Ăsta e doar începutul.

Voica n-a avut vreun moment în care să zică „gata, de azi vreau să mă fac actriță”. Cumva, a simțit-o din copilărie, de când organiza show-uri în parcul din fața blocului: „Aveam o relație foarte bună cu toți vecinii, așa că vindeam bilete și venea toată lumea din bloc să mă vadă. Am crescut într-o familie foarte normală și rațională, în care eu eram mereu aia nebună care cânta și se dădea în spectacol. Mă îmbrăcam în hainele maică-mii și făceam diferite scenete. Când mă jucam cu copiii din fața blocului eu trebuia să fiu tot timpul mama sau regina, le dădeam indicații tuturor.”

Când a terminat clasa a VIII-a în Târgu Mureș habar n-avea la ce liceu să dea. Pariu cu Viața, un serial cu adolescenți de pe ProTV, filmat în liceul Dinu Lipatti, i se părea cel mai cool lucru din lume, așa că a întrebat timid mamă, cum ar fi să mă mut la București?, dar nu se aștepta să se și întâmple asta pe bune. Avea 14 ani când părinții i-au zis să meargă la Cluj sau la București, ca să facă actorie. Voia să facă film, așa că a ales, evident, Dinu Lipatti și s-a mutat la cămin. „Într-a 9-a, maică-mea mă suna plângând și-mi zicea Voica, dacă ești în depresie îți iau un psiholog și eu eram ia-ți ție, că eu sunt foarte bine, totul e foarte mișto. Certuri mai există, dar eu cred că au avut foarte mare încredere în mine dacă m-au lăsat să vin la14 ani aici, în junglă. Nu mi-e greu să mă adaptez, iar mie îmi place Bucureștiul.”

Breaking News
este al treilea lungmetraj al Iuliei Rugină, al cărui scenariu l-a scris împreună cu vechile ei colaboratoare, Oana Răsuceanu și Ana Agopian (Andi Vasluianu le-a poreclit afectuos „balaurul cu trei capete”), care a luat viață după 10 ani de tatonări și căutări de finanțare. E povestea unui reporter (Vasluianu), care are un accident în timpul unui reportaj TV în direct. El supraviețuiește, cameramanul său nu. Cu 3 zile înainte de Crăciun, e trimis la familia acestuia, pentru a strânge testimoniale pentru un in memoriam emoționant. Acolo dă peste Simona, fiica cameramanului, o adolescentă confuză și furioasă, care nu știe nici ea foarte bine cum să facă față situației și să se descurce cu toate sentimentele reprimate.

Pentru personajul Simonei s-a făcut casting prin mai multe licee, inclusiv în Lipatti, la care Voica a ajuns răcită și ciufulită. Înainte de asta, mai participase la un casting pe care l-a pierdut în favoarea prietenei sale cele mai bune. Nu se aștepta ca după câteva ore să o sune cineva pentru a veni la o întâlnire cu regizoarea. „Am fost geloasă pentru că mi s-a părut că a fost foarte drăguță cu mine, mi-am luat-o super personal pentru că gata, mă place din prima. Fix când plecam de la casting a venit o altă fată și Iulia era la fel și cu ea. Țin minte că fata aia avea o șuviță albastră, iar Iulia se tot juca cu ea și i-o complimenta. Mă uitam așa și eram OK, credeam că I’m special. După vreo 2 sau 3 probe am ieșit cu Iulia la niște beri, ne-am povestit viețile și ne-am dat seama că avem o conexiune pe bune.”

Pe Simona a început să o înțeleagă mai bine după multe discuții cu Iulia Rugină, dar recunoaște că nu înțelegea pe deplin în ce o să se bage. Hardcoreala a venit la filmări. „Am vorbit mult cu Iulia, mi-a explicat cum vede personajul și ce vrea ea de la ea și după am încercat să o fac în stilul meu, să îi dau ceva din mine. Cred că Iulia și-a dat seama că avem niște chestii în comun. M-am regăsit în Simona, pentru că e o tipă super independentă, rebelă, care se interiorizează foarte mult. Toată negarea ei vine dintr-o lipsă de comunicare pe care o am și eu. Nu mi-am pus foarte multe întrebări. Asta m-a învățat Andi, să nu îmi mai pun atâtea probleme, pentru că uneori lucrurile vin pe parcurs și se rezolvă de la sine. La filmare mi-am dat seama cum e Simona. Dar doar la filmare.”

Filmare care a implicat stat în frig și vânt pe malul mării, tras multe duble și izolare de toți prietenii. Între duble, echipa punea pături pe ea și îi aducea ceaiuri. „Într-o lună am avut 2 zile libere, în care lumea putea să se ducă înapoi în București sau să rămână la mare. Mi-am dat seama că dacă mă întorc acum o să mi se taie filmul, așa că am rămas. Acum îmi pare rău că a trecut, dar pe la mijloc a fost cel mai greu, simțeam că nu mai pot, dar m-am pus pe picioare după ce am vorbit cu Iulia. Aveam și momente când ne distram, dar și zile când după ce terminam treaba mă duceam în cameră, făceam duș și boceam două ore. Dar nu din cauza filmărilor, ci din cauza stărilor și energiilor pe care le luam de peste tot.”

Înainte să joace cu Andi Vasluianu, Voica îi văzuse toate filmele, ba chiar avusese și poster cu el în cameră. Asta n-a împiedicat-o să play hard to get: „Când m-am întâlnit cu el evident că m-am căcat pe mine, dar am pus o barieră. Eram da, cine ești tu?, nu m-am lăsat intimidată. Am fost un pic nesimțită, mai ales din cauză că am o personalitate puternică și mi-era foarte greu să îl las să mă ajute, deși asta voiam, de fapt. Eu sunt foarte energică și sunt hai să facem, iar el zicea Nu. Ce facem? Tu știi ce trebuie să faci?, Nu prea, Și atunci cum vrei să faci? Hai să ne calmăm un pic, să stăm să povestim despre ce avem de făcut și după facem, avem timp o grămadă.! Îl consideră pe Vasluianu un adevărat pedagog, de la care a învățat multe: „Iulia ne zicea ce să facem, iar Andi mă învăța cum să fac”. Dincolo de actorie, a învățat că trebuie să fie mai responsabilă cu cei din jur și să-i ajute, pentru că actorii nu pot lucra singuri.

În ultima zi de filmare, a împlinit 16 ani.

Breaking News
a fost proiectat prima dată la TIFF, unde a încercat să nu se uite foarte mult la personajul ei, după care în competiția festivalului de la Karlovy Vary. După câteva zile de distracție și proiecții pe covorul roșu, s-a întors acasă, când a primit un telefon. Trebuia se întoarcă pentru că primise Mențiunea specială a juriului.

Voica speră ca după succesul filmului cei de la școală o să fie mai înțelegători. Când a lipsit o lună pentru filmări, nu i-au acceptat nicio cerere și i-au pus 4 la purtare. Acum, tocmai a terminat un scurtmetraj cu Andreea Vălean, e în casting la două filme italiene ale unor regizori care au văzut-o la TIFF, pregătește un alt scurtmetraj cu Massimiliano Nardulli și are rolul principal în For(e)play, un spectacol de Ozana Nicolau de la Teatrul Replika despre fete adolescente care decid să păstreze sarcina. Asta pe lângă plimbatul prin toată țara, cu caravana Breaking News. La anul dă bacul și evident, se gândește deja la UNATC. Spune că până acum a avut numai roluri de fete depresive sau bântuite, așa că se gândește cum ar fi să joace o pițipoancă.

După experiența filmului ăsta, Voica i-ar transmite Iuliei Rugină, cu care a avut o relație mult mai profundă decât cea regizor-actor, doar un simplu „mulțumesc”. Restul e subînțeles: „Nici Iulia nu e genul care să facă declarații. Eu îmi dau seama că ține la mine când îmi zice că nu fac ceva bine sau îmi dă sfaturi. Nu îmi zice ce frumoasă ești, ce deșteaptă ești, ea e așa, hardcore. Asta îmi zice mereu: Știu că o să te superi pe mine, dar trebuie să îți zic ceva. Și așa încep discuțiile în contradictoriu, dar o face spre binele meu. Suntem foarte bune prietene.”

***

Breaking News rulează în cinematografe din toată țara. Programul aici.

Fotografii de Claudiu Popescu.
Pin It email