Gagicile din Paname

Karin Budrugeac | 27 Sep 2012

O serie de fotografii cu artiste tinere din Paname (Paris + suburbii), de naționalități diferite, pe fundaluri colorate, machiate și îmbrăcate așa cum e personalitatea lor.

„Gagicile Paname nu au un loc predilect, putem să le găsim pierzând vremea pe cheiul Senei, căscând ochii într-un muzeu, sporovăind la terasa unei cafenele sau unduindu-se toată noaptea pe tocuri într-un club.”

Acesta e proiectul pe care l-au fondat două prietene artiste din Paris, Chloé (fotograf) și Aurélie (make-up artist) în iunie 2011 și care a făcut vâlvă pe net și nu numai.

Les Nanas d'Paname

„Am vrut foarte tare un proiect care să ne se semene și care să pună femeile în valoare. Trăim într-o lume din ce în ce mai invidualistă, am vrut să facem un proiect care să regrupeze fete talentate și-n același timp să ne lase toată libertatea creativă. Les Nanas d'Paname e un proiect artistic, etic și estetic care combină fotografia și machiajul. Tipele pe care le-am ales sunt toate artiste - actrițe, stiliste, dansatoare, etc. – și am făcut din ele muzele noastre.”

Au început cu Marie-Clotilde Ramos Ibanez, prima tipă pe care au pozat-o, și care e actriță, dansatoare de cabaret și model. „O tipă plină de punch care reprezintă 100% proiectul nostru. Murim după ea.”

Au lansat proiectul pe Facebook în iunie 2011, și a făcut furori. Au apărut în Glamour și WAD, iar revista Paulette a făcut un shooting special cu ele. În octombrie 2011 au avut o expoziție foto la La Favela Chic în Paris. Aveau atunci 60 de portrete.

Les Nanas D'Paname sunt în primul rând un mix al tuturor artistelor feminine și al talentelor de care este plin Parisul. Partea hype și moda nu sunt ce ne interesează cel mai tare la gagicile noastre, nu vrem să mergem cu tendințele în proiectul ăsta, ci să scoatem la lumină niște fete incredibile.”

Filosofia lor? „Be happy, be proud of yourself, remember your dreams.”

O ședință normală


Proiectul e o muncă de echipă de la început până la sfârșit. Aleg o tipă împreună, vorbesc despre imaginea și stilul pe care îl vor pentru poză. Ședința foto o fac la una dintre ele acasă, dar întâi beau liniștite câte un ceai și spun povești cu gagica Paname to be. Trebuie să afle mai multe despre cine e ea și ce-i place mai mult, ce o reprezintă. Aleg împreună dintre hainele pe care le-a adus de acasă pentru shooting, fundalul și stylingul. Aurélie o machiază, și partea asta durează între o oră și două ore jumate. Chloé face fotografiile. În total, cu machiaj și shooting, ședința foto durează până la 3 ore jumate.

„Le alegem pe cele care ne pică cu tronc. Toate gagicile noastre sunt artiste (actrițe, dansatoare, muzicieni, pictorițe, regizoare), din toate mediile și de toate culturile, cu o singură chestie în comun : energia pe care o depun ca să reușească în carieră și să-și realizeze visele.” 

Ce urmează

În momentul ăsta au câte un shooting o dată la 3 luni, dar primesc foarte multe cereri și nu văd un final prea apropiat al proiectului.

„Am vrea să facem mai multe, dar am avea nevoie de subvenții sau de un sponsor, pentru că shootingurile ne mănâncă mult timp și cum se zice, timpul înseamnă bani. Așa că aviz celor interesați!”

Și, nu există tipi în Paname?

„Avem deja o mică listă de tipi foarte interesați să-i relookăm ca tipi Paname. În mod ciudat nu ne trecuse prin cap să ne adresăm și părții masculine (în afară de a privi gagicile astea mișto) dar am avut multe cereri de la bărbați să facem o serie 100% BOY.”

3 gagici de afară pe care le-ați vrea în proiect?

Mia, Charlotte Free și Ebony Bones.

Chloé, Aurélie și les Nanas d'Paname.
Pin It email