BIEFF 2017: You Are Another Me

Redacția | 23 Mar 2017

Dacă aveai impresia că ai văzut cam tot ce se poate face în materie de cinema, think again.

Selecția realizată de Adina Pintilie și Dan Angelescu pentru ediția de anul acesta a Bucharest International Experimental Film Festival, sau pe scurt BIEFF, prezintă câteva dintre cele mai curajoase și avangardiste filme din ultimii ani, care de obicei își găsesc locul în galerii de artă și nu la cinema. În plus, oferă ca și până acum un showcase de la cele mai importante festivaluri de film europene. Am zis și că Peter Greenaway este președintele onorific al festivalului?

Câteva highlight-uri:


#festinvizual: După ce în 2014 a prezentat La Danza de la Realidad, revenirea după 25 de ani a lui Alejandro Jodorowski, BIEFF va proiecta în deschidere, pe 28 martie, Endless Poetry, cel mai recent film al cineastrului suprarealist, al doilea din seria de cinci autobiografii cinematografice pe care a început-o autorul. 

#youareanotherme:
Sub umbrela asta, selecția BIEFF e împărțiță în 5 programe tematice, care abordează teme actuale și presante: THE POLITICS OF THE BODY: The Performative Self, SEARCHING FOR TRANSCENDENCE: Spirituality in the Digital Age, YOU ARE ANOTHER ME: On Exile and Shifting Borderscapes, THE ALCHEMY OF THE FRAME: Deconstructing the Image și CUTTING THE CORD: Family Love and Its Discontents.

#filmedefestival: Cele mai interesante filme de la Oberhausen, Festivalul de Film de la Rotterdam și din secțiunea de filme de avangardă de la Berlinale, Forum Expanded vor fi și ele acolo. Printre acestea, Bring Me the Head of Tim Horton, ultimul film al canadianului Guy Maddin, o satiră în care un regizor idealist e angajat să producă un making of la un film de război cu mega-buget. BONUS: scurtmetrajele câștigătoare la Cannes, Veneția, Berlin și Locarno.

#cateblanchett:
Un film în care Cate Blanchett interepretează 13 personaje diferite? Bring it on! Manifesto, realizat de artistul vizual Julian Rosefeldt, a fost conceput inițial ca instalație video și pune în discuție rolul și responsabilitatea artistului în societatea de azi. Va fi proiectat în cadrul galei de premiere BIEFF (1 aprilie) și în ziua următoare.

***
BIEFF va avea loc între 28 martie și 2 aprilie la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvira Popescu. Programul îl găsiți aici.
Pin It email