Ce trebuie să vedeţi la ediţia a 12-a BIFF

Redacția | 13 Apr 2016

Festivalul Internațional de Film București va aduce între 18 și 23 aprilie câteva dintre cele mai importante filme europene din ultima vreme.

Ce e nou: După ce în 2010 a făcut parte din juriul festivalului, Sylvain Auzou, directorul artistic al Venice Days din cadrul Festivalului de Film de la Veneția, revine la București ca director artistic al BIFF. Nu întâmplător, festivalul va avea și o nouă secțiune, „Veneția”, care va prezenta în premieră 4 filme incluse anul trecut în secțiunea „Giornate degli Autori” la, ați ghicit, Festivalul de la Veneția.

„Veneția”, pe scurt: în The Clan (r: Pablo Trapero), o familie din Argentina anilor '80 răpește oameni din înalta societate pentru a cere banii de răscumpărare, As I Open My Eyes (r: Leyla Bouzid) e un debut puternic care se petrece în timpul revoluției din Tunisia, El Desconocido (r: Dani de la Torre) transformă o cursă banală spre școală într-un blockbuster de autor, The Farewell Party (r: Sharon Maymon și Tal Granit) e o comedie tulburătoare în care un grup de bătrâni inventează o nouă formă de eutanasie și last but not least, Argentina, ultimul film al maestrului Carlos Saura, e o incursiune în lumea dansului.

Secțiunea francofonă este și ea nouă și va aduce debutul regizoral al actorului Olivier Loustau, La Fille du Patron, un film despre working class-ul francez din zilele noastre, Baden Baden (r: Rachel Lang), un coming of story story prezentat anul ăsta în secțiunea Forum a Berlinalei și A Childhood, filmul lui Phillipe Claudel despre adolescența zbuciumată a unui puști de 13 ani.

Competiția oficială: avem Youtube Bazaar, ultimul film al lui Dan Chișu, care îl are ca protagonist pe Bahoi (da, cel cu clipurile de pe net), Soy Nero, regizat de Raffi Pits și co-scris de Răzvan Rădulescu, care e despre un mexican deportat care se întoarce ilegal în America pentru a-și afla identitatea, A Dragon Arrives! (r: Ejdeha Vared Mishavah), care vă va destrăma orice prejudecată despre filmele iraniene, Things To Come al Miei Hansen-Love, în care Isabelle Huppert e o profă de filosofie căruia nu par să i se mai întâmple și chestii bune, Arnauld Desplechin reușește să îl distribuie ȘI în ultimul său film (My Golden Days) pe Mathieu Amalric, dar aici e vorba mai mult de îndrăgostiri adolescentine, iar Death In Sarajevo al lui Danis Tanovic poate că nu promite lucruri prea vesele din titlu, dar este câștigătorul Ursului de Argint la Berlin și al premiului juriului și cică ar cam fi de văzut.

Juriul BIFF de anul acesta este format din Marie Pierre Duhamel Muller, producător la Pathé și fost membru în comitetele de selecție ale Mostrei de la Veneția și pentru Roma IFF, Elena Cristodoulidou, implicată în niște structuri responsabile cu buna desfășurare a industriei cinematografice, Enrico Vannuci, consultant pentru scurtmetraje la Festivalul de Film de la Veneția, Gabriel Dettre (regizor, scenarist și producător) și jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

***

Festivalul Internațional de Film București este cel mai longeviv festival de lungmetraj din capitală și va avea loc între 18 și 23 aprilie, la Cinema Elvira Popescu și Cinema Muzeul Țăranului. Pentru program și bilete intrați pe site-ul festivalului.
Pin It email