Cinci şomeri sar de pe fabrică

Redacția | 21 Sep 2012

Lucrător 2.0, un proiect artistic pus la cale de Inițiativa Ofensiva Generozității, are premiera pe 30 septembrie la Cluj.

Va fi despre sindicalism, va fi cu mită, cu bucăţi de capitalism, dar și cu muzică şi proiecţii video. Va fi un spectacol în care cinci tineri șomeri clujeni îşi expun problemele profunde şi descompun mecanismele post-privatizării în România. Realitatea de pe scenă va fi generată de realitatea lor. 

Spectacolul este etapa finală a proiectului de artă participativă iniţiat de Ofensiva Generozităţii, LUCRĂTOR 2.0 [reactivare creativă a tinerilor adulţi şomeri], care a început în luna iulie. Proiectul abordează o zonă de exprimare estetică pe care vrea să o popularizeze: performance teatral cu neprofesioniști. 

Lucrător 2.0
provoacă mentalitatea publică vizavi de statutul şomerilor tineri, de rolul lor social şi politic. Pentru realizarea lui, cinci tineri clujeni au făcut, pe parcursul lunii august, ateliere de scriere creativă, actorie, new media, PR şi comunicare, în cadrul cărora au realizat că pot şi vor să se exprime liber şi creativ, să vorbească despre realitatea lor şi să realizeze produse artistice care îi reprezintă. Poveștile lor sunt diferite: unii au terminat o facultate, alţii au studiat la şcoli profesionale, unii au experienţă de muncă în multinaţionale, alţii nu au muncit până acum.

Premiera spectacolului va avea loc în 30 septembrie, de la ora 19, la Fabrica de Pensule. Celelalte reprezentaţii vor fi în 6, 14, 20 şi 28 octombrie, tot la Fabrică. Intrarea este liberă.

***

Proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și implementat de Iniţiativa Ofensiva Generozităţii.* Participanţi: Bogdan Căian, Răzvan Chirilă, Elisaveta Cira, Norbert Kaszonyi, Andrei Ştefan. Coordonator proiect: Ioana Păun. Facilitatori ateliere: Ioana Păun, Florin Caracala, Andrei Cozlac, Dora Mircea-Radu Scenograf: Maria Pitea

*Ofensiva Generozităţii este o iniţiativă a asociaţiei O2G care promovează arta activă ca motor de schimbare socială. Proiectele din 2006 până azi s-au adresat comunităţilor vulnerabile, fără acces la cultură, implicând membrii lor la procesul creativ şi responsabilizându-i să devină factori activi în comunitate şi societate.

Pin It email