Cineclub FILM MENU: It Is Not the Homosexual Who Is Perverse, But the Society in Which He Lives (r. Rosa von Praunheim, 1971)

Călin Boto | 15 Noi 2018

Joi, 15 noiembrie, de la 19:30, în sala de cinema a UNATC. Despre film, cu Călin Boto:

De ce merită văzut filmul?

Nicht der Homosexuelle ist pervers, sondern die Situation, in der er lebt este un film queer prin excelență, queer-ul activist pe care criticul de film Richard Dyer îl pune în antiteză cu termenul gay. Rosa von Praunheim lansează un discurs mobilizator prin filmul său, îndemnând comunitatea LGBT+ „să lase toaletele și să iasă în stradă”. Daniel, protagonistul, se lasă plimbat prin mai multe subculturi gay berlineze în ideea explorării sexualității pe care de puțin timp a reușit să și-o asume, proces ce îl face din ce în ce mai nefericit cu fiecare etapă. Praunheim vede în situația comunității gay ceva tragic, în care încercarea disperată de a imita burghezia heterosexuală și superficialitatea subculturilor nu pot promite decât o existență mediocră. Evident, în special în 2018, multe din argumentele prezente în discurs sunt demontabile, însă altele sunt atât de actuale încât ar putea deveni foarte ușor valabile pentru Grindr-ul zilelor noastre.

Ce ar trebui văzut înainte și ce după?

Ce este foarte important la filmul lui Rosa von Praunheim este citirea în nota camp. Pentru o familiarizare cu sensibilitatea camp aș propune Cobra Woman (r: Robert Siodmak), Hold Me While I'm Naked (r: George Kuchar), filmele din perioada color a lui Andy Warhol sau filmele lui John Waters. Pentru ceva mai apropiat de contextul lui Praunheim aș recomanda Querelle (r: Rainer Werner Fassbinder), un alt film camp regizat de un cineast care și-a început cariera în cadrul Noului Cinema German. După Nicht der Homosexuelle merită aprofundată cariera lui Praunheim, un cineast prolific cu mai mult de 80 de titluri la activ.

Ce trebuie știut despre regizor?

Rosa Von Praunheim este un pseudonim feminin pe care regizorul l-a preluat în memoria victimelor LGBT+ ale Holocaustului, care erau însemnate cu un triunghi roz. Este printre cele mai sonore nume ale activismului queer german, iar preocupările pentru drepturile comunității se reflectă și în filmografia sa, în special în filmele optzeciste și nouăzeciste realizate în timpul crizei HIV.

***

Proiecția filmului va fi urmată de o discuție moderată de Bogdan Balla și Călin Boto, redactori Film Menu. Intrarea este liberă.
Pin It email