Cineclub FILM MENU se întoarce: Meet Me in St. Louis (Vincente Minnelli, 1944)

Laurenţiu Paraschiv | 12 Dec 2017

Marți, 19 decembrie, ora 19:00, sala de cinema UNATC. Despre film, cu Laurențiu Paraschiv.

De ce merită văzut filmul ăsta?

Ca multe alte muzicaluri din perioada respectivă, Ne vedem în St. Louis merită văzut pentru atmosfera inegalabilă specifică vârstei de aur a Hollywoodului. Muzica și versurile care prind, culorile vii, aprinse și universul protector și protejat în care are loc acțiunea, toate fac din filmul lui Minnelli o explozie de energie menită să te binedispună și să te facă să cânți la unison cu personajele fericirea lor. E un film adresat în primul rând visătorilor, iar pe toți ceilalți îi va face să viseze de la vizionare încolo.

Ce ar trebui văzut înainte și ce după?

Înainte: Vrăjitorul din Oz, de Victor Fleming. Unul dintre cele mai cunoscute și îndrăgite muzicaluri din toate timpurile, filmul care-o are în rolul principal pe aceeași Judy Garland nu mai are nevoie de nicio prezentare, însă merită văzut înainte de Ne vedem în St. Louis din două motive. Primul, pentru a observa evoluția jocului actoricesc al respectivei, iar al doilea ține tot de o evoluție, însă aceea a genului cinematografic. Deși nu e decât o perioadă de cinci ani între cele două, se pot observa diferențe și elemente care se vor regăsi, mai târziu, în foarte multe dintre muzicalurile anilor ’50. După, alte două filme de Vincente Minnelli, anume Un American la Paris și Gigi, ambele cu Leslie Caron. Sau The Band Wagon, ceva mai puțin cunoscut.

Ce trebuie știut despre regizor?

Vincente Minnelli și-a început cariera ca regizor de teatru, dar, ca mulți alții în acea perioadă, a făcut tranziția spre cinema. Aici s-a specializat în comedii romantice și, mai ales, filme muzicale, ajutat și de experiența anterioară, când a regizat același tip de spectacole. A încercat să abordeze și alte genuri cinematografice precum drama și filmul noir, însă fără prea mare succes, singurul notabil fiind Lust for Life, o biografie a lui Vincent Van Gogh, bazat pe cartea lui Irving Stone și regizat alături de George Cukor. Și, pentru că mereu aud oameni întrebându-se care e relația lui cu Liza Minnelli, mă simt nevoit să menționez că, după filmările la Ne vedem în St. Louis, Vincente Minnelli și Judy Garland au avut o relație în urma căreia s-a născut această stea, deci nu, nu e doar o coincidență de nume.

***

Intrarea este liberă. Proiecția filmului va fi urmată de o discuție moderată de Laurențiu Paraschiv și Teodor Zaharia - studenți la Secția de Comunicare Audio-Vizuală, în cadrul UNATC.
Pin It email