Cineclub FILM MENU: "Szindbád"

Redacția | 17 Oct 2013

joi, 17 octombrie, de la orele 19, cu subtitluri în limba engleză, în sala de cinema a UNATC. Intrarea liberă.

Despre Szindbad (Sinbad, Ungaria 1971, regie Zoltán Huszárik), cu Andrei Luca:

De ce merită văzut filmul ăsta?

Dupa vizionare, Szindbad reuşeşte să parcurgă foarte rapid distanţa de la un film obscur, făcut de un regizor despre care cei mai mulţi spectatori probabil n-au auzit nimic, la film favorit (sau măcar un film care te surprinde şi pe care îl recomanzi prietenilor).

Pe cartea de vizită a filmului ar trebui menţionat şi faptul că imaginea este semnată de Sándor Sára, un operator care a lucrat cu regizori precum István Szabó sau István Gaál.

Rolul lui Szindbad îi era destinat lui Vittorio de Sica, cu care Huszarik s-a şi întâlnit la Roma în 1970. Feedbackul pe care l-a primit de la regizorul italian a fost unul pozitiv, însă datorită reducerilor de buget, Huszarik a fost nevoit să se reorienteze către Zoltán Latinovits. Prestaţia lui Zoltán Latinovits, actor cunoscut în perioada anilor 1960 în Ungaria, nu dă în nicio secundă senzaţia unui compromis, ba dimpotrivă, despre acest rol se spune că este cel mai bun din cariera lui Latinovits, iar actorul a fost flatat de multe ori, fiind comparat cu Marcello Mastroianni.
 
Ce film ar trebui văzut înainte şi ce film după?
 
 
Ce trebuie ştiut despre regizor?
 
Csontváry (1980), al doilea şi ultimul lungmetraj al regizorului, a fost cel mai scump film realizat până în acel moment în Ungaria, iar insuccesul său l-a împins pe regizor pe spirala descendentă a depresiei şi alcoolismului. În mod normal, nu aş baza strategia de promovare a filmului pe o imagine romantică a artistului neînţeles, cosumat de actul creaţiei (Zoltan Huszarik s-a sinucis în 1981, la un an de la finalizarea celui de-al doilea lungmetraj realizat), însă corespondenţele care se pot stabili între personajul principal din Szindbad (btw, Zoltán Latinovits, actorul din Szindbad şi cel care ar fi trebuit să joace rolul principal în Csontváry, s-a sinucis înainte de începerea filmărilor) şi ultima perioadă a vieţii regizorului sunt mult prea tentante pentru a nu menţiona acest lucru.
Pin It email