Cineclub FILM MENU: Vertigo (r. Alfred Hitchcock)

Redacția | 17 Apr 2014

Joi, 17 aprilie, de la ora 19:00, în sala de cinema UNATC. Răspunsuri de Irina Trocan.

De ce merită văzut filmul ăsta?

Conform sondajului Sight&Sound din 2012, dacă e un singur clasic al istoriei cinemaului care trebuie văzut, primul din topurile cumulate ale criticilor și regizorilor e Vertigo. Pentru că e un thriller foarte bun, o poveste de dragoste foarte dureroasă, un film paranoic despre identitate fragmentată, o operă formalistă foarte inventivă etc. Pentru că e cel mai bun film din cariera lui James Stewart și cel mai bun din cariera lui Kim Novak și ambii sunt cunoscuți și respectabili. Plus că filmul are amestecul ăla de sentimentalism și mizantropie pe care numai Hitchcock îl poate doza să fie urmăribil.

Ce film ar trebui văzut înainte și ce film după?

Înainte, Rebecca (1940). Pentru iniţiere în dragoste morbidă à la Alfred Hitchcock. 

După, un scurtmetraj experimental din 2007: Gravity de Nicolas Provost. Forța centripetă care ține montajul lui Provost laolaltă pare să fie sărutul pasional; sunt multe fragmente din Hitchcock, și destule din Vertigo.

Ce trebuie știut despre regizor?

Şi-a început cariera în Anglia şi a făcut multe dintre operele britanice memorabile din anii '30. S-a mutat la Hollywood, unde a fost luat drept meseriaş (deşi îi era cunoscut publicului ca prezenţă) până când l-au descoperit Cahier-iştii la cinemateca franceză şi au declarat sus și tare că tot ce face Hitch e artă. (Deși Hitchcock însuși spune că filmele lui sunt „doar niște filme”, acum e un adevăr unanim acceptat.) El a inventat slasherele (cu Psycho) fără să anticipeze ecoul. Era un control freak. I-a ripostat lui Ingrid Bergman când actrița se plângea că nu își simte rolul: „Ingrid, fake it”.

S-a scris mai mult despre el decât despre mai oricare cineast și din unghiuri foarte diferite. Puteți începe la fel de bine cu transcrierea interviului (lung) luat de Truffaut, cu cartea scrisă de Rohmer & Chabrol, cu ce-au scris mai târziu despre el Robin Wood sau Raymond Durgnat, cu ce (tot) scrie David Bordwell despre el pe blog... Dar vă rog, vă roog, să nu rămâneți la impresia pe care v-o lasă filmul din 2012 în care îl joacă Anthony Hopkins.
Pin It email