Documentare cu România, la Astra Film Festival 2016

Redacția | 22 Sep 2016

Între 17 și 23 octombrie, vedem la Sibiu (și) cele mai recente producții de film documentar din țară.

100 de documentare ne așteaptă într-o lună la Astra Film Festival, printre care filme de Werner Herzog, Gianfranco Rosi, Patricio Guzmán și Frederick Wiseman. Vor fi, ca în fiecare an, și conferințe, masterclassuri, concerte, proiecții pentru copii și întâlniri la tot pasul cu regizorii prezenți la Sibiu pentru a 23-a ediție a festivalului.

Una din săptămânile noastre favorite din an va include și o porție zdravănă de documentare despre România de azi și din trecut. Iată câteva dintre ele: 

Doar o răsuflare (r: Monica Lăzurean-Gorgan) caută să arate cum a afectat închiderea fabricilor comuniste din Copșa Mică, cel mai poluat oraș al Europei până în 2009, viața unei familii ultra-religioase. Soții Sicrea se tem mai tare de plata facturilor și ratelor la bancă decât de poluarea agresivă care ar putea fi cauza îmbolnăvirii fetiței lor. În august, filmul a primit premiul Heart of Sarajevo pentru cel mai bun documentar, la Sarajevo Film Festival.

Chat with Alice (r: Sandra Isabela Țenț) pătrunde în intimitatea unei familii atipice de artiști: 35 de ani diferență între el, ajuns la a 5-a căsnicie și trecut prin spitalul de boli mintale, și ea, absolventă de liceu, mamă, întreținând întreaga familie din videochat.

Angela (r: Botond Püsök) spune povestea unei adolescente rome din Transilvania rurală și scoate la suprafață dificultățile cu care se confruntă tinerele din comunitate: lipsa educației și un viitor incert, inegalitatea dintre sexe și persistența unor obiceiuri controversate, cum ar fi răpirea fetelor pentru căsătorie.

Sunt însărcinată în România (r: Jesús del Cerro) oferă, printr-o serie de interviuri cu (viitoare) mame din toate mediile sociale, o viziune despre cum influențează sistemul medical soarta femeilor însărcinate.

The New Gypsy Kings, un documentar produs de Liviu Tipuriță pentru BBC, vorbește despre fenomenul complex care s-a creat în jurul interpreților de manele din România. Filmul surprinde drumul către celebritate al celor mai cunoscuți soliști și explorează industria prosperă a manelelor.

Cinema, Mon Amour (r: Alexandru Belc) descoase din interior motivele care au dus la transformarea sălilor de cinema în ruine sau afaceri private, prin expunerea situației actuale a Cinematografului Dacia Panoramic, din Piatra Neamț. Întrebarea e: Ce s-a întâmplat cu cele peste 400 de cinematografe de stat care au dispărut fulgerător după căderea comunismului?

Blocul (r: Maria Șalaru) jonglează între trecutul comunist al unui cartier de blocuri din Piatra Neamț și realitatea de zi cu zi a locatarilor sub coordonarea riguroasă a unui administrator implicat trup și suflet pentru bunul mers al colectivului. Documentarul a avut premiera la Filmul de Piatra

Împărăteasa roșie – Viața și aventurile Anei Pauker (r: Radu Gabrea). În 1948, TIME o numea „cea mai puternică femeie în viață”. Filmul demitizează reputația extrem de negativă pe care Pauker a căpătat-o după epurarea ei din partidul comunist în 1952, de către Gheorghiu-Dej.

Ține, Doamne, partizanii, până vin americanii (r: Dragoș Zămosteanu) scanează fenomenul partizanilor fugari din anii ’40-’50, principalul grup de rezistență împotriva ororilor regimului comunist, care contau pe o intervenție salvatoare a americanilor.

Bonus pentru documentariști

Programul DocumentaryTank@AFF (20 - 22 octombrie), platformă dedicată membrilor industriei cinematografice, va reuni cineaști autohtoni și europeni pentru trei zile de networking, sesiuni de masterclass și prezentări despre noile tendințe în producția și distribuția de film documentar. Din program face parte și Romanian Docs in Progress (22 octombrie), un concurs în cadrul căruia 6 regizori români își vor prezenta proiectele de film documentar în fața juriului și a unei audiențe locale și internaționale de profesioniști. Echipele câștigătoare vor primi premii de post-producție și alte forme de sprijin pentru finalizarea documentarelor lor.

Selecția oficială din 2016 
Pin It email