După 25 de ani: „Ţică! A căzut Ceauşescu!”

Redacția | 20 Aug 2014

Curator: Ioana Ciocan. Arhitect: Attila Kim (23 august – 21 septembrie 2014), NAG Pop Up Gallery @ Magheru One, etaj 7, Blvd. Gen. Gheorghe Magheru nr. 1.

NAG Pop Up Gallery lansează proiectul După 25 de ani, curatoriat de Ioana Ciocan, cu expoziția Andreei Dobrin - Ţică! A căzut Ceauşescu!  

Expoziția
Lucrările Andreei Dobrin sunt despre sfârșitul unei epoci și mai ales despre cei prinși în contextul sfârșitului de comunism. Analiza vizuală a Andreei Dobrin este grafic-afectivă, nu documentară. Andreea Dobrin (n. 1981), absolventă a Universității Naționale de Arte din București, departamentul Grafică, promoția 2014.  

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 23 august 2014, ora 19:00
Program de vizitare: joi-duminică, 11:00-19:00.

Proiectul
Prin proiectul După 25 de ani, spațiul NAG Pop Up Gallery revine asupra celor 25 de ani post decembrie 1989 prin expoziții și performance-uri ale tinerilor artiști născuți înainte de ‘89 și crescuți după ‘89. Acest sfert de veac va fi împărțit în subcapitole care marchează un posibil traseu de înțelegere a schimbării: memoria locurilor pierdute, memoria Revoluției povestite și nu trăite, identitatea comunistă vs. capitalistă, memoria momentelor „perfecte" din comunism și a utopiilor cincinale nerealizate. Proiectul va continua în lunile octombrie-noiembrie cu un performance al Gabrielei Mateescu & Marinei Oprea despre sistemul de învățământ românesc și expoziția Negru auriu, de Radu Mocanu.

Spațiul
Proiectul se va desfășura în clădirea Magheru One - un simbol al arhitecturii interbelice românești -, construită în 1936-37, după proiectul întocmit de arhitectul Rudolf Fraenkel şi Eugen Shimsy, primul – autor şi al imobilului Scala (care adăposteşte şi cinematograful) amplasat vis-à-vis, faţă de axul bulevardului Magheru. A fost cunoscută în perioada interbelică sub denumirea JAWOL, datorită reclamei amplasate pe acoperișul acesteia. Clădirea a fost construită de Dr. Constantin C. Angelescu (fost ministru de stat şi preşedinte al Ateneului vreme de 24 de ani), în continuarea Hotelului Lido, construit tot de Dr. Angelescu, primul hotel din Europa dotat cu o piscină cu valuri. În aprilie 1950 clădirea a fost naționalizată și a trecut în administrarea statului, dupa care a dispărut sigla JAWOL de pe clădire, aceasta fiind înlocuită cu „CEC” în anii 60-70. La sfârșitul erei comuniste clădirea era în administrația companiei de stat S.C. SIMCO S.A., fiind numit și blocul SIMCO. În anii ’90 moștenitorii Dr. Constantin C. Angelescu au revendicat imobilul și l-au dobândit definitiv și irevocabil în 2003. La 3-4 ani după, clădirea închiriată în întregime a fost cumpărată de S+B Gruppe, proprietarul actual, cu intenția de reabilitare. A urmat un proces amplu de verificare a structurii de rezistență, proiectare și autorizare sub îndrumarea Arhitectei Luminița Machedon. Consolidarea mai amplă a început în anul 2010 și s-a finalizat la sfârșitul anului 2012. Cu ocazia deschiderii, clădirea a primit numele de Magheru One, dat fiind faptul că se situează pe Bd. Magheru Nr. 1-3, la Kilometrul Zero al Bucureștiului.

***
NAG Pop Up Gallery este un proiect al Asociației Ephemair. 
Echipă proiect: Ioana Ciocan, Suzana Dan, Attila Kim, Silvia Rogozea. Voluntari: Flavia Stamate, Alina Ușurelu, Alexandru Voinescu.

Pin It email