Festivalul Urban Eye aduce 11 filme în care arhitectura e personajul principal

Redacția | 14 Noi 2014

Urban eye, primul festival din România care promovează discuția despre mediul construit și viața urbană prin intermediul filmului, are loc între 13 și 16 noiembrie la Cinema Elvira Popescu.

Filmele selectate sunt structurate în 3 secțiuni (Autentic vs. Simulacru, Case fără oameni şi oameni fără case, Interferențe) și sunt însoțite de ateliere, dezbateri și evenimente pentru copii. Dintre highlight-uri:
 
Cathedrals of Culture – o serie de filme făcute de 6 regizori importanți (printre care Wim Wenders și Robert Redford),  care încearcă să afle „Ce ar spune despre noi clădirile, dacă ar putea vorbi?”. Cele 6 clădiri iconice și unice sunt Centrul Pompidou, Filarmonica din Berlin, Biblioteca Națională a Rusiei, Institutul Salk, Opera din Oslo și închisoarea Halden din Norvegia, un penitenciar de lux. (prima parte rulează joi, de la ora 19:00, iar a doua parte vineri, de la ora 21:00)
 
aici..adică acolo - Laura Căpăţână Juller le-a însoțit timp de 3 ani pe Ani și Sanda, două adolescente din Maramureș, care au fost crescute de bunici, în absența părinților plecați cu 10 ani în urmă în Spania, pentru a face rost de banii necesari construirii unei case. Proiecția filmului va fi urmată de un Q&A cu regizoarea și cu antropologul Vintilă Mihăilescu. (sâmbătă, de la ora 17:30)
 
Venice Syndrome - Acum 20 de ani, Veneția avea 200 000 de locuitori. În zilele noastre, populația scade dramatic sub 50 000. Documentarul prezintă fenomenul de depopulare ca pe un cântec de lebădă al unui oraș emblematic pentru cultura europeană, devenit un oraș-muzeu, călcat de peste 60 000 de turiști zilnic, dar părăsit de toată lumea.  (sâmbătă, de la ora 21:00)

Biletele la proiecții costă 10 lei, respectiv 5 lei, pentru elevi, studenți și pensionari. Abonamentul pentru cele 4 zile costă 40 de lei. Mai multe detalii aici.
Pin It email