Filme realizate de femei regizor, în luna martie la Cineclub FILM MENU

Redacția | 03 Mar 2015

6 filme de văzut luna asta la Cineclubul FILM MENU din sala de cinema a UNATC-ului, cu intrarea, ca de obicei, liberă.

Program:

Cineclubul de Joi
5 martie, ora 19:00 - Wanda (r: Barbara Loden)
Până să debuteze cu mult-aclamatul Wanda, cineasta Barbara Loden a avut parte de o copilărie mizeră în Sud, s-a mutat la 16 ani în New York unde a ajuns dansatoare și mai apoi actriță pe Broadway și în cinema, devenind ulterior soția lui Elia Kazan. Wanda, pe care aceasta l-a scris și regizat și în care interpretează personajul principal, este un portret emoționant al unei femei fără nicio perspectivă, ce cunoaște un hoț mărunt, cu care pleacă în lume.

12 martie, ora 19:00 - Asteniceski Sindrom (r: Kira Muratova)
Asteniceski Sindrom prezintă un colaj de evenimente care nu au foarte mare legătură între ele, dar care conferă o senzație puternică de angoasă și de totul a luat-o razna. Filmul Kirei Muratova, una dintre cele mai importante regizoare sovietice, a fost interzis sistematic de către cenzură din cauza portretizării extrem de subversive a vieții din fosta Uniune Sovietică. După destrămarea acesteia, autoritățile au permis trimiterea filmului la Festivalul de la Berlin, unde a câștigat Ursul de Argint.

19 martie, ora 19:00 - India Song (r: Marguerite Duras)
Anne-Marie e soția ambasadorului francez în India din anii 30 și totul pare să o plictisească: viața conformistă pe care e forțată să o ducă, soțul ei, gărzile de corp, toți tipii cu care se culcă pentru a uita de cele menționate anterior. India Song e bazat pe o piesă de teatru scrisă de Marguerite Duras.

26 martie, ora 19:00 - The Ascent (r: Larisa Șepitko)
În scurta sa carieră, care însumează doar 4 filme, Larisa Șepitko a creat niște mostre importante de cinema, chiar dacă a rămas în umbra colegilor ei de generație. Ultimul dintre ele, The Ascent, e o poveste dezumanizantă de război, în care doi soldați sovietici sunt capturați de naziști. Regizoarea a murit într-un accident de mașină înainte de terminarea filmului, care a câștigat apoi Ursul de Aur la Berlin.

Cineclub Documentar
Marți, 10 martie, ora 19:00 - Harlan County U.S.A. (r: Barbara Kopple)
Harlan County U.S.A. documentează greva a 180 de mineri din Kentucky, cărora li s-a refuzat întocmirea unui contract și condiții normale de muncă, grevă care a durat un an și a avut parte de numeroase altercații între muncitori și reprezentanții companiei miniere. Filmul Barbarei Kopple a fost laureat cu Oscar și prezintă o perspectivă amplă asupra sindicatelor miniere din America.

Cineclub Mut
Marți, 17 martie, ora 19:00 - The Blot (r: Lois Weber)
Lois Weber a fost una dintre cele mai influente regizoare ale epocii mute, iar filmele sale au avut parte atât de aprecierea criticii, cât și a publicului, chiar dacă temele abordate nu au fost întotdeauna foarte comode pentru perioada respectivă. Inechitatea socială este pusă în discuție în The Blot, în care un profesor se zbate să supraviețuiască cu un salariu infim, în timp ce e luat permanent la mișto de studenții de bani-gata.
Pin It email