KINOdiseea 2016: Maturizare, aventură şi iubire adolescentină

Redacția | 10 Noi 2016

Cea de-a 8-a ediție a KINOdiseea - International Children Film Festival (10-20 noiembrie) vine cu o competiție nou-nouță de filme pentru adolescenți și multe alte bunătăți.

Un documentar despre o fată de 13 ani din Mongolia care rupe tradițiile și devine vânătoare de vulturi, o mesie care până atunci era transmisă din tată în fiu, deschide ediția #8 de KINOdiseea. The Eagle Huntress (r: Otto Bell) se numește și va fi proiectat după festivitatea de deschidere de la ora 19:00, de la Cinema PRO.

Vor fi 10 zile pline de lungmetraje și scurtmetraje pentru cei mici, dar și pentru cei care au depășit vârsta de mult vârsta buletinului. În premieră, există o competiție internațională de filme pentru adolescenți, KINOdiseea Youth, care cuprinde 10 filme multipremiate pe la cele mai importante festivaluri internaționale.

Câteva filme pe care nu vrem să le ratăm:

- Sparrows, al doilea lungmetraj al islandezului Rúnar Rúnarsson, este despre un băiat a cărui viață e dată peste cap după ce e forțat să renuțe la stilul său de viață și să trăiască cu tatăl său indiferent și cu bunicul într-un mic sat de pescari. Un coming of age story sensibil și inteligent, desemnat Cel mai bun film la ultima ediție a Festivalului de Film de la San Sebastian.

- Dacă ai crescut cu alde Duran Duran și The Cure, nu ai cum să nu mergi la Sing Street (r: John Carney), o poveste melancolică plasată în Dublin-ul anilor ’80, în care un puștan se infiltrează în comunitatea muzicală și împreună cu niște prieteni, pune de o formație.

- La drum cu tata este debutul în lungmetraj al Ancăi Miruna Lăzărescu, autoarea scurtmetrajului multi-premiat Apele Tac. Anul este 1968, iar doi frați încearcă să-și ducă tatăl bolnav în Dresda, unde acesta ar putea fi operat, iar pe drum se întâlnesc cu niscaiva tancuri. Primăvara de la Praga, anyone?

- Rag Union (r: Mikhail Mestetsky)este o demență tragicomică venită din Rusia despre niște puști punk. Vom spune doar că filmul începe cu o secvență dintr-un uter, cu un fetus care fumează. Vă lăsăm pe voi să descoperiți restul.

În afară de KINOdiseea Youth și KINOdiseea Junior, în program mai e de găsit și un Focus Germany în care veți găsi My Daughter Anne Frank (r: Raymond Ley, Hannah Ley), o docu-dramă care spune povestea Annei Frank din perspectiva tatălui, Pasta Detectives 3 (r: Neele Leana Vollmar), în care niște copii excentrici pleacă în aventura vieții lor și Heidi (r: Alain Gsponer), care spune povestea celebrei fetițe a munților. În plus, cele mai bune filme de la edițiile precedente se află într-o retrospectivă.

Mulți dintre actorii și regizorii filmelor din festival sunt prezenți și îi puteți lua la întrebări la Q&A-uri, iar cei mici (și nu numai) pot să meargă la niște superateliere de regie de film, actorie, storytelling, costume de film, animație stop-motion și tot felul.

Pentru a ține pasul cu toate filmele și evenimentele, intrați cu încredere pe site-ul festivalului.

***
Cea de-a 8-a ediție a KINOdiseea - International Children Festival va avea loc între 10 și 20 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu, Cinema PRO, NCRR, Cinema Eforie și Hollywood Multiplex.
Pin It email