NexT: Oscars Night, competiţie şi Arthouse Shorts

Redacția | 27 Mar 2014

Câteva recomandări de la NexT (3 - 7 aprilie)

OSCARS NIGHT 

Pe 4 aprilie, la o lună fix de la gala premiilor Oscar, NexT propune o seară cu filme de Oscar și covor roșu, la CinemaPRO din București, de la ora 21.00. 

Filmele din program:
Aquel No Era Yo/ That Wasn't Me, regia Esteban Crespo (Spania, 24’)
Avant Que De Tout Perdre/ Just Before Losing Everything, regia Xavier Legrand (Franța, 29’)
Helium, regia Anders Walter (Danemarca, 23’)
Pitääkö Mun Kaikki Hoitaa?/ Do I Have to Take Care of Everything?, regia Selma Vilhunen (Finlanda, 7’)
The Voorman Problem, regia Mark Gill (Marea Britanie, 13’)

Cele cinci povești sunt cât se poate de diferite. Trofeul pentru Cel mai bun scurtmetraj a plecat anul acesta în Danemarca, pentru povestea emoționantă a unui băiețel care suferă de o boală incurabilă și care își construiește, cu ajutorul unui îngrijitor din spital, o imagine fantastică a lumii de dincolo - Helium, al regizorului Anders Walter. O mamă trebuie să ia decizia dificilă de a-și părăsi soțul abuziv în Avant que de tout perdre, o asistentă socială luată ostatică în Sierra Leone încearcă să salveze un băiat soldat care a luat parte la atrocități în drama Aquel no era yo; un psihiatru (Martin Freeman) consultă un deținut care se crede Dumnezeu în comedia cu umor absurd The Voorman Problem, iar o mamă se dă de ceasul morții să-și pregătească familia pentru o nuntă în amuzantul Do I Have to Take Care of Everything?.

Prețul unui bilet pentru Oscars Night este 20 lei, dacă este achiziționat în avans, și 25 lei, în ziua proiecției.

COMPETIȚIE

- internațională - 26 de filme din 22 de țări, alese de co-selecționerii Irina Trocan și Andrei Rus dintre cele peste 1000 de filme înscrise în festival. Unul dintre membrii juriului de anul acesta este renumitul cineast britanic Peter Webber, regizorul unor filme ca Girl with a Pearl Earring, cu Scarlett Johansson și Colin Firth, nominalizat la trei premii Oscar și zece premii BAFTA, și Hannibal Rising. Acesta va susține și un masterclass de regie la NexT, pentru cineaști și cinefili.

Din competiție: un film alb-negru cu doi copii (îndreptățit) diabolici - Tin & Tina, un porno cu jucării - Testicles in Fabric, un SF est-european cu tehnologie ținută parcă laolaltă cu benzi de scotch, numit Teleportorul Zovko, o animație autobiografică cinefilă - Noaptea americană a lui Angelique, cât și filme cu tematică de gen: Un chien de ma chienne - un film feminist, Seagull - despre segregare etnică, sau Undress Me, care are în prim-plan o situație reprezentativă pentru diferențele de natură sexuală”, declară criticul Andrei Rus. Două nume românești se regăsesc printre cele 26: Mâine, Bach..., în regia lui Mihnea Andrei Ciorică, și Idle, de Raia Al Souliman.

- națională - Pentru prima dată, tinerii cineaști români au o competiție dedicată. 14 scurtmetraje românești dintre cele mai bune lansate în ultimul an concurează pentru Premiul pentru Cel mai bun film românesc și Premiul Publicului pentru film românesc. 

Trei dintre cele 14 scurtmetraje aparțin unor regizori cunoscuți, cu lungmetraje în portofoliu: Colecția de arome, de Igor Cobileanski, drama unui tată și a fiului său care se luptă să procure medicamente pentru mamă, Excursie, povestea lui Adrian Sitaru despre un băiețel care dispare brusc după câteva zile în care își filmează viața, atunci când află că extratereștrii au aterizat în România, și Jurnal #2, un film experimental de Adina Pintilie despre interacțiunea subtilă dintre o actriță și un regizor. Doi dintre concurenți se regăsesc și în Competiția internațională: Raia Al Souliman, cu povestea de dragoste din Idle, și Mihnea Andrei Ciorică, regizorul filmului Mâine, Bach..., în care un băiețel afectat de divorțul părinților săi se refugiază în muzică. În competiție mai intră Sânziana Nicola (Duminică), Nicolae Constantin Tănase (12 minute), Mihai Sofronea (Copacul), Alexandru Ispas (1969), Bogdan Drumea (Bruiaj), Matei Lucaci-Grunberg (Și băieții câteodată), Radu Constantin Vasile (Catafalce), Sergiu Lupșe (Tatăl nostru) și Alexandru Petru Bădeliță (Autism).

ARTHOUSE SHORTS

Programul Arthouse Shorts prezintă filme semnate de nume consacrate: Redemption, de Miguel Gomes (Premiul pentru inovație la Berlin cu Tabu), A Running Jump al lui Mike Leigh (Palme d’Or, Secrets & Lies), Walker, de Tsai Ming-Liang (Leul de Aur, Vive L'Amour), Swimmer, în regia lui Lynne Ramsey (We Need to Talk About Kevin) și Cactus River, de Apichatpong Weerasethakul (Palme d’Or, Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives). Filmele pot fi vizionate pe 6 aprilie, de la 21.00, la Cinema Elvira Popescu.

Programul complet și detalii despre NexT. 
Pin It email