Participă la o săptămână de cercetare în arhivele unor familii de la frontierele Europei

Redacția | 09 Dec 2015

„In Between? În căutarea poveștilor locale de la frontierele Europei” este un proiect gândit pentru ca tânăra generație de europeni să facă cunoștință cu istoria secolului XX.

20 de tineri se vor deplasa în patru dintre cele mai interesante regiuni din punct de vedere cultural aflate la frontierele Europei, pentru a face în timpul întâlnirilor cu locuitorii ordine în arhivele de familie și a le înregistra amintirile. Materialul documentar strâns, care va ilustra în fotografiile de familie și în poveștile adunate trecutul deosebit de complex din punct de vedere cultural și istoric al celor patru regiuni din Europa, va deveni tema unei conferințe ce va rezuma proiectul, cu participarea antropologilor culturali, a istoricilor și cercetătorilor oral history, care va avea loc în decembrie 2016 la Varșovia.

Cine poate participa? 

Douăzeci de tineri, atât studenți cât și freelanceri cu vârsta cuprinsă între 18-25 de ani, care ar dori să își încerce forțele în domeniul cercetării memoriei umane.

Domenii de interes: 
- istorie și istoria artei
- științe sociale 
- antopologie culturală
- arte vizuale

Regiunile vizate: 

Bucovina de Nord (între Ucraina și România)
Transilvania multiculturală (cu o puternică minoritate maghiară)
Hrušov și Veľký Krtíš în zona de confluență dintre Slovacia și Ungaria
Țara Lubusz-ului de la frontiera polono-germană 

Cum poți participa?


Pentru a participa la proiect, completează până la 5 februarie 2016 formularul de recrutare.
Vor fi evaluate printre altele motivarea, deschiderea și promptitudinea în ceea ce privește colaborarea.
Condiția de participare este cunoașterea limbii engleze (nivelul minim: B2).

Desfășurarea proiectului

Perioada: 30 martie - 10 aprilie 

Organizatorii acoperă cheltuielile de cazare, masă și subsistență pe timpul proiectului, cât și transportul de la Varșovia (locul de întâlnire) până la regiunea aleasă pentru cercetare. Tranportul până la Varșovia nu este inclus, dar în cazuri justificate poate fi oferită o bursă de 100 euro pentru acoperirea acestuia. 

La Varșovia, înainte de începerea vizitelor de studiu, participanții proiectului vor participa la workshopurile conduse de către experți din domeniul istoriei recente, istoriei vorbite (oral history), antropologiei culturale sau arhivisticii. Workshopurile vor avea ca teme culegerea relatărilor, luarea de interviuril și digitalizarea amintirilor și a documentelor, cât și specificul și istoria regiunilor vizitate. Apoi, participanții proiectului, împărțiți în grupuri a câte 5 persoane, vor pleca către orașele și localitățile limitrofe, unde vor fi de-a lungul a șapte zile.

Căutând povești locale, personale înscrise în peisajul multicultural al regiunilor alese, tinerii vor cunoaște la modul practic instrumentele și metodele de analizare și documentare a trecutului. Cu ajutorul fotografiilor, prin scanarea materialelor, a înregistrărilor audio și video vor strânge fotografii, scrisori, documente și alte mărturii ale vieții de zi cu zi.

Mai multe detalii. 
Pin It email