Scurtmetrajele de la NexT pleacă în caravană prin ţară

Redacția | 28 Iul 2016

Între 30 iulie și 23 august, Caravana NexT va trece prin zece orașe din țară, cu o selecție pentru toate gusturile din cel mai important festival de scurtmetraje autohton.

Filmele alea mișto pe care le-ai văzut la NexT Film Festival s-au suit în caravană și au plecat prin țară. Cele 10 orașe care vor avea parte anul ăsta de vizita caravanei sunt Piatra Neamț, Iași, Vatra Dornei, Cluj-Napoca, Brașov, Sfântu Gheorghe, Sinaia, Timișoara, Arad și Oradea. Pentru ele, NexT a pregătit 4 programe de filme scurte.

Prima oprire este la Piatra Neamț, la Ștrandul Tineretului, unde timp de 2 seri, spectatorii își pot întinde păturile pe iarbă verde și să vadă în aer liber cele 11 scurtmetraje din programele NexT Romanian Shorts și Best of NexT.

Sâmbătă, 30 iulie, este ziua dedicată NexT Romanian Shorts, care reunește 6 dintre cele mai bune scurtmetraje românești de la ultima ediție a festivalului:

Prăjitorul de pâine / Toaster (regia Cristian Pop, România, 2015, 16') - Lipsit de experiență, un tânăr se lovește mai devreme decât și-ar fi dorit de aspectele dure ale vieții. Drumul către maturitate presupune o alegere greu de făcut. Cine va învinge: prăjitorul de pâine sau bicicleta?
• Te mai uiţi şi la om / Second Look, (regia Ana Maria Comănescu, România, 2015, 23')
Radu şi Mădălina, doi tineri îndrăgostiţi, se duc în vizită la părinţii ei. Pe drum iau un autostopist cu care se împrietenesc.
Vacanţă la ţară / Summer Break (regia Andrei Tănase, România/Germania, 2015, 22') - Mircea îşi petrece vacanţa de vară împreună cu vărul său Denis, la ţară, la bunici. Fiind obişnuiţi cu viaţa de la oraş, cei doi adolescenţi se plictisesc repede şi decid să facă „crop circles” îan lanul de grâu al vecinului.
Azi nu / Not Today (regia Cristina Iliescu, România, 2014, 14') - Iulia, Tudor şi fetiţa lor de trei ani, Maria, se întorc din vacanța de iarnă petrecută în Austria. Par a fi o familie fără griji, dar o banală oprire la benzinărie e fatală relaţiei.
Dispozitiv 0068 / 0068 Sniper's Nest (regia Radu Bărbulescu, România, 2015, 20') - Un lunetist se instalează într-un apartament de la ultimele etaje pentru a asigura perimetrul pe parcursul summit-ului NATO. Acolo o descoperă pe proprietara apartamentului, o bătrână pe jumătate paralizată, care nu vorbeşte niciodată. Deodată, bătrâna îi spune lunetistului ceva ce le va schimba amândurora viaţa.
Paper Bag (regia Roxana Benţu, România, 2015, 12') - Dl. B se trezește vesel într-o dimineață, nerăbdător să își înceapă rutina zilnică, dar de îndată ce se întâlnește cu pisica lui dragă, realizează că nu avea să fie o zi obișnuită.

Duminică, 31 iulie, este ziua Best of NexT, adică cinci filme premiate și aplaudate la cele 10 ediții NexT, cu povești emoționante despre părinți și copii:

Mâine, Bach... / Tomorrow, Bach... (regia Mihnea Andrei Ciorică, România, 2013, 31’) - Matei se află într-un moment de cumpănă al copilăriei sale. Datorită divorţului părinţilor săi și lipsei de înţelegere si compasiune din partea tuturor celor din jurul lui, Matei se refugiază în muzică.
• Junior (regia Julia Ducournau, Franța, 2011, 21’) - Justine, a.k.a. Junior, este o ştrengăriţă cu coşuri şi un umor aparte. Este doar un pic misogină. După ce este diagnosticată cu un virus stomacal, corpul ei trece printr-o metamorfoză bizară...
• Leagănul meșterului de sicrie / The swing of the coffin maker (regia Elmar Imanov, 2012, 30’) - Azerbaidjan. Yagub trăiește împreună cu fiul său adult, Musa, într-o casă mică, într-un loc pustiu. Duc o viaţă solitară. Musa, întârziat mintal și mișcându-se greoi, îl ajută pe tatăl său la muncă.
Aglaée (regia Rudi Rosenberg, Franța, 2010, 19’) - În curtea şcolii, Benoit pierde un pariu cu unul dintre prietenii săi. Drept pedeapsă, trebuie să o invite pe Aglaée, o elevă cu handicap, să iasă împreună cu el.
 Excursie / Excursion (regia Adrian Sitaru, România, 2013, 19’) - După ce află că extratereștrii au aterizat în România, Eugen, de 9 ani, fură o cameră video din magazinul unde tatăl său este angajat ca paznic și începe să își filmeze viața de zi cu zi. Curând, copilul dispare în mod misterios. Când micuțul este găsit, imaginile filmate sunt interpretate în mod greșit de către mass-media.

***

Filmele se servesc la iarbă verde, la picnic, pe pături sau chiar în hamace. Și dacă mai trebuia un argument: intrarea este liberă. Programul complet îl găsiție pe site-ul caravanei NexT.
Pin It email