Trompetă, Liban, jazz şi inovaţie, pe 19 noiembrie la Sala Radio

Dana Berghes | 25 Mai 2015

Ibrahim Maalouf sosește în România. „Revelația anului” la Victoire de Jazz și „Cel mai bun artist World Music la French Awards” de anul trecut este profesor de improvizație la Conservatorul din Paris și a colaborat printre alții și cu Sting.

Ibrahim Maalouf pornește din muzica clasică încă de la 9 ani, dar renunță relativ rapid la studiile muzicale pentru a se dedica experimentelor personale. Unele dintre piesele care încep într-un ton meditativ și care par să curgă dens ating de fapt un climax neașteptat, eclectic și ușor isteric, specific coerenței înșelătoare și libere pe care o are jazz-ul.

Maalouf înnobilează genul ăsta de muzică prin influențe din muzica arabă - sau invers, nu e suficient de clar încă. Trompeta sa este modificată în așa fel încât să permită atingerea unor tonuri din muzica tradițională arabă, ceea ce nu îl împiedică absolut deloc să se arunce în rock și apoi, pe nepusă masă, să revină la muzica clasică. Cântă în cluburi pariziene de jazz, mereu în căutare de sunete proaspete și este atras de soundtrack-uri de filme. Coloana sonoră a lui Miles Davis de pe filmul Ascensor pentru eșafod reprezintă momentul în care, spune el, realizează că trompeta are alt sunet. Sesiunile lui de improvizație sunt spectaculos de coerente și limpezi, până la atingerea unei logici specifice partiturii.

Influențele sale orientale și felul în care le dezvoltă sunt subiectul unui documentar TV5 Monde în care realizatorii au stat alături de artist timp de câteva luni. Artistul a semnat de curând cu prestigioasa casă de discuri americană Impulse!Records. Ibrahim vine la Bucureștie cu cel mai nou proiect al său, Kalthoum - un show dedicat și inspirat de opera divei egiptene Umm Kulthum, cea mai cunoscută voce a lumii arabe. Pe 19 noiembrie va urca pe scenă alături de Frank Woeste (pian), Rick Margitza (saxofon), Scott Colley (bas) și Clarence Penn (percuție).

Evenimentul este susţinut de Ambasada Libanului în România şi Institutul Francez din Bucureşti şi face parte din seria de concerte Jazz Night Out, prezentate de Twin Arts. Detalii și scoruri de bilete pe twinarts.ro, unde sunt listate și celelalte concerte pe care le mai organizează ei pe anul ăsta.
Pin It email