Zilele filmului croat

Redacția | 25 Noi 2013

Cinema Elvira Popescu, 28 noiembrie - 1 decembrie.

Invitații speciali ai celei de-a doua ediţii a Zilelor Filmului Croat la Bucureşti sunt cineastul croat Stanislav Tomić, realizatorul a peste 40 de documentare, printre care Shipbuilder (2007), Delta (2006) şi Night of Crystal (2005) cu debutul său în lungmetraj, Josef (2011) - sâmbătă, 30 noiembrie, ora 20.00 - și regizorul Pavo Marinković, al cărui film Viaţa amoroasă a unui laş tandru (2009) va fi prezentat pentru a doua oară în România vineri, 29 noiembrie, în prezența regizorului.

Joi, 28 noiembrie
18.00 – PLAY ME A LOVE SONG/ PJEVAJTE NESTO LJUBAVNO
Ungaria 2007, 106 min, regia: Goran Kulenović, cu: Ivan Herceg, Ivan Djuricic, Ivan Glowatzky

Struja, un rocker cu principii, refuză să cânte la nunți melodii de dragoste cu formația lui When Dirty Harry Met Dirty Sally pentru a câștiga bani. - Premiul Publicului la Motovun Film Festival 2007 și Premiul Publicului la Pula Film Festival 2007

20.00 – GALA DE DESCHIDERE: BEHIND THE GLASS/IZA STAKLA
Cehia 2008, 80 min, regia: Zrinko Ogresta, cu: Leon Lučev, Jadranka Djokić, Daria Lorenci

Nikola, un arhitect de succes, trebuie facă o alegere dificilă: familia sau amanta? - În 2008, Behind the glass a fost nominalizat pentru Crystal Globe în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Karlovy Vary. A câștigat Premiul Publicului la Motovun și două premii Golden Arena la Pula Film Festival.

Vineri, 29 noiembrie
18.00 – I LOVE YOU/VOLIM TE
Croația 2005, 83 min, regia: Dalibor Matanić, cu: Krešimir Mikić, Ivana Roscic, Ivana Krizmanic

Un tânăr copywriter află accidental că are HIV, iar lumea începe să-i întoarcă spatele. Personajul devine o problemă pentru societate până în momentul în care întâlnește un alt ghinionist. - Premiul regie și montaj la Pula Film Festival 2006.

20.00 – THE LOVE LIFE OF A GENTLE COWARD/ LJUBAVNI ZIVOT DOMOBRANA - Proiecție în prezența regizorului Pavo Marinković.
Croația, 2009, 95 min, regia: Pavo Marinković, cu: Nenad Cvetko, Dijana Vidusin, Sinisa Popovic

Pelicula este o fabulă în care Saşa, un critic gastronomic blazat, încearcă să îşi depăşească limitele, să se ridice împotriva duplicităţii care-l înconjoară și să fie la înălţimea aşteptărilor lui Ines, femeia de care se îndrăgosteşte. - Filmul a fost distins cu premiile Golden Arena, în competiţia naţională de la Pula Film Festival pentru Cea mai bună actriţă (Dijana Vidusin), Cea mai bună scenografie şi Cel mai bun montaj.

Sâmbătă, 30 decembrie
10.00 – KOKO AND THE GHOSTS/ KOKO I DUHOVI
Croația 2011, 90 min, regia: Daniel Kušan, cu: Antonio Parac, Kristian Bonačić, Nina Mileta

Un încântător film pentru copii al cărui erou principal este un băiețel de 12 ani care vrea să afle adevărul despre apartamentul familiei, ce pare bântuit de fostul proprietar, mort în condiții suspecte. - Filmul este un real succes de box-office în Croația și a câștigat patru premii la Pula Film Festival 2011: Premiul Publicului, premiul pentru Cea mai bună coloană sonoră, premiul pentru Cel mai bun montaj și premiul pentru Cel mai bun debut în cadrul festivalului.

18.00 – WILL NOT END HERE/NIJE KRAJ
Croația 2008, 100 min, regia: Vinko Brešan, cu: Ivan Herceg, Nada Sargin, Predrag Vušović

O poveste de dragoste tragicomică dintre un veteran de război, actualmente detectiv, și o prostituată, văzută din perspectiva unui actor porno. - Nije kraj a câștigat Premiul FIPRESCI la Karlovy Vary International Film Festival, Premiul Publicului “Golden Gate” și alte patru premii Golden Arena la Pula Film Festival (Croația).

20.00 – JOSEF - Proiecție în prezența regizorului.
Croația, 2011, 90 min, regia: Stanislav Tomić, cu: Neven Aljinovic-Tot, Alen Liverić, Dražen Šivak

Josef este o dramă despre supraviețuirea în timpul Primului Război Mondial a unui soldat croat al armatei austro-ungare, care fură identitatea unui ofițer. Impostorul se dovedește a fi cel care mai târziu a devenit Tito, președintele Republicii Socialiste Federative Iugoslavia. - A câștigat două premii Golden Arena pentru efecte speciale la Pula Film Festival.

Duminică, 1 decembrie
18.00 - I HAVE TO SLEEP, MY ANGEL/MORAM SPAVAT’, ANDJELE
Croația 2007, 100 min, regia: Dejan Aćimović, cu: Karlo Barbaric, Goran Grgic, Nataša Dorčić

O tulburătoare poveste de dragoste din Croația anilor ’70, după revoluția sexuală a anilor ’60 și tulburările politice din 1971. - Premiul Publicului la Munchen Film Festival în 2008 și două premii Golden Arena pentru Cea mai bună actriță în rol principal și Cea mai bună actriță în rol secundar la Pula Film Festival în 2007.

20.00 – METASTASES
Croația 2009, 82 min, regia: Branko Schmidt, cu: Rene Bitorajac, Franjo Dijak, Robert Ugrina

Amplasată în lumea interlopă a Zagrebului, Metastases este povestea a patru dependenți de droguri care au crescut în timpul războiului din fosta Iugoslavie. Unul dintre ei se întoarce acasă după trei ani petrecuți într-un centru de reabilitare, dar viața din cartierul dominat de violență îl trimite înapoi spre autodistrugere. - Trei premii la Pula Film Festival 2009.

Zilele filmului croat

Pin It email