Abaţia BD şi super-eroii care o creează

Raluca Buzea | Mirela Petre | 27 Iul 2015

Cel mai recent proiect de bandă desenată 100% românesc tocmai a ajuns la numărul doi. Despre revistă și cum faci să împaci pasiunea cu vârtejul de zi cu zi, de la fondatorii super-eroi.

Cel mai recent proiect românesc din zona de bandă desenată, lansat în primăvara acestui an, se numește Abația BD. E un proiect cap-coadă românesc, de la inspirație - romanul cu același nume, scris de ieșeanul Dan Doboș, unul dintre cele mai bune romane SF românești - la echipa de creație din care fac parte șapte super-eroi care reușesc pe lângă joburile de zi cu zi să-și facă timp și pentru munca asta care devine, de fapt, plăcere.

Ermetică nu e deloc. Te prinde în povestea ei țesută din conflicte construite în jurul resurselor generate de planete-fermă care trebuie să hrănească întreg imperiul galactic și populația Pământului într-o eră post-apocaliptică, presărată cu lupte de dominație planetară și noi specii de extratereștri, peste care se ridică, brav, super-omul ce se trage din tagma Quinților, plus un Abate cu multe secrete de păstrat. Practic, experiența cu Abația BD e ușor de adaptat la fiecare. Poți foarte bine să o folosești ca pe-un film sau un roman grafic ca să intri temporar într-o lume nouă, la fel cum poți să o folosești pentru a-ți satisface pasiunea pentru domeniu, dacă ești genul care-ar putea ține un curs despre zona asta. 

Dincolo de lectura care aduce plăcere, Abația BD își propune să promoveze subculturile SF și BD și la noi, încă firave, mai ales dacă privești dinspre mainstream, dar cu suficient loc de mai bine. Mai ales că publicul tânăr, căruia i se adresează, cu precădere, e unul deschis către astfel de experiențe. Tocmai de-aia în fiecare număr, la finalul unui episod, e publicată câte o proză scurtă autohtonă - fantasy sau SF - care să deschidă apetitul. 

Pentru un număr se lucrează aproximativ două luni și la el contribuie fiecare membru al echipei: Alexandru Vizitiu - scenariu, Răzvan Chelaru - desen, Eugen Bețivu - culoare, Alexandru Bloju - redactare și letraj, Mirabela Dinu - comunicare și promovare, Manuel Enache și Bogdan Ciocanea - co-fondatori și editori. Primul număr a ieșit în mai, în 10.000 de exemplare, la a cărui înfăptuire a contribuit inclusiv publicul, printr-o campanie de crowdfunding, care a adus, pe lângă extra-fonduri, și reacții numai de bine, care au dat echipei încredere că fac bine ce fac. 

Dar cum faci să pui pe roate așa un proiect când și tu, ca toată lumea, pleci de acasă dimineața și te întorci seara? După un program de cel puțin 9-18, plus o oră dus-întors, trebuie să-ți mai faci timp de viața ta. De o iubită/un iubit, o mașină de spălat, niște cumpărături de la supermarket, o oră la sală, o bere cu prietenii. Weekend-urile devin mici evadări pe care ți le programezi cu scopul de a te convinge tu pe tine că ești viu. Sau liste de to-do, uneori la fel de obositoare ca în timpul săptămânii. În tot val-vârtejul ăsta, când și cum îți mai faci timp pentru pasiuni? Timpul e același pentru toată lumea, desigur, că și tu, și președintele Americii aveți până la urmă tot 24 de ore într-o zi. Întrebarea importantă care se pune este la ce renunți. La ce renunți, ce pui în loc și cum faci să fii disciplinat? Iar când proiectul, Abația BD, în cazul de față, e unul puțin spus îndrăzneț pentru piața românească, întrebarea devine și mai interesantă. Așa că am vorbit cu cei doi super-eroi care au pus pe picioare Abația BD. I-am întâlnit pe băieți la Comic Con-ul de anul acesta și am văzut că există, ba chiar e pestriță și pasionată. Pe băieții de la Abația i-am găsit îmbrăcați în robe vișinii, într-un decor de galaxie. Am aflat că SF-ul e o mișcare importantă în România și, mai ales, cum faci să scoți o revistă de benzi desenate dacă ăsta e visul tău din copilărie. 

Mai întâi, Manuel, unul dintre co-fondatori. Treaba cu SF-ul vine din copilărie. Născut în Băilești, un oraș mic în care nu se întâmpla nimic, singura variantă de a evada prin anii ‘90-‘96 era prin cărți și TV. (Ușor de empatizat aici, nici prin Brăila anilor 2000 nu se întâmpla nimic și așa am descoperit, unii dintre noi, teatrul.) Un moment decisiv a fost atunci când diriginta i-a pus să facă o compunere despre emisiunea preferată. El a scris despre o emisiune de știintă de pe TVR, după care urma Star Trek. Diriginta l-a întrebat ce e asta și i-a zis că prea trăiește în lumea viselor. Manuel s-a enervat și de atunci n-a mai citit beletristică și niciunul din textele obligatorii pentru liceu. De înțeles această dezamăgire, mai ales în contextul în care cea mai mare notă i-a revenit unei fete care a scris despre Telejurnal. Despre Abația spune că e un proiect născut dintr-o pasiune, alături de prietenul lui Bogdan, și că e OK atâta timp cât ei, creatorii, „suntem suficient de bătrâni încât să stăm cu picioarele pe pământ”. Mai ales că e încrezător că piața de SF și Fantasy din România poate să crească, cu atât mai mult cu cât accesul la comics-urile din afară e destul de limitat. Când vine vorba despre unde se strânge comunitatea de bd-iști şi cum funcţionează ea, Manuel zice că pornește chiar de la faptul că „se întâlnesc în cafenelele unde se joacă board games, se organizează concursuri; oamenii se mai adună și la ei acasă să se joace. O fac ca să rămână în lumea aia fantastică, a imaginației.” Cum face, totuși, să împace și proiectul, și job-ul? Despre lumea IT, în care activează, zice că e una foarte rece. În lumea SF - Fantasy, în schimb, vibe-ul e foarte bun, te încarcă de energie. În IT, toți au impresia că le știu pe toate; în lumea benzilor desenate, oamenii își recunosc meritele unii altora. Ca să împace, totuși, pasiunea asta cu vârtejul de zi cu zi, a renunțat la a vedea filme, la ieșitul în oraș, la ore bune de somn și la zilele de concediu. Dificil, ai spune. 

Și pentru Bogdan, celălalt co-fondator, începutul a fost tot în copilărie. Prima dată a avut acces la benzile desenate franțuzești, prin tatăl lui, care lucra la Poștă, în Craiova natală. Pasiunea asta a intrat apoi într-o zonă gri până prin 2012, când s-a lansat Harap Alb Continuă (HAC). „HAC a educat publicul. Tinerii nici nu știau să citească banda desenată înainte de asta. Nu știau că se citește de la stânga la dreapta și apoi treci pe următorul rând.” Și el lucrează tot in IT, 8-10 ore pe zi. Ca să facă loc pentru Abația, a tăiat din timpul pentru cântat la chitară și sport - „n-am mai fost la tenis de un an de zile, de când am început cu Abația”. Să tai tot din alte pasiuni, deci. „De când eram mic mi-am dorit să fac bandă desenată. M-am apucat să desenez și mi-am dat seama că am două mâini stângi. Atunci am renunțat la idee, am zis că, dacă nu se poate, nu se poate. Când a reînviat piața, m-am gândit că pot să angajez pe cineva care să facă asta”, zice Bogdan.

Inițial, atitudinea lor era de neîncredere, ca mai apoi să ajungă la optimismul de acum, pe măsură ce proiectul a avansat și echipa s-a mărit cu oameni la fel de pasionați și experți în fiecare bucată de care sunt responsabili. Încrederea s-a văzut și pe We Are Here, platforma de crowfunding unde s-a contribuit cu fonduri, energie bună și încurajări pentru continuarea proiectului. Pentru că, de fapt, Abația BD tocmai așa există: printr-o mână de oameni foarte buni la ce fac, pentru care e ușor să renunțe la orele de somn sau alte ocupații la fel de importante când pasiunea e prea mare și nu-ți dă pace. 

Până la urmă, când ai o idee, important e să începi. Și apoi să continui cu pași oricât de mici. Inevitabil, lumea va începe să se strângă în jurul tău să te ajute și să pună umărul la trecerea de la idee la dedicare zi de zi. 

***
Al doilea număr al revistei Abația BD se lansează azi, 27 iulie. Costă 10 lei și e disponibil pe abatia.ro, dar și în Inmedio, rețeaua Ringier, Cărturești, Librarium, lexshop.ro, SuperErou.ro, ComicShop.ro și Manga Shop. Numărul trei e programat pentru 25 septembrie, revista apărând o dată la două luni.
Pin It email