Ce păstrăm din 2011: cărţi (1)

Gabriela Piţurlea | 12 Dec 2011

Cărți care stau mai bine pe raft decât pe Kindle.

Dazed & Confused: Making It Up As We Go Along
În 2011, Dazed & Confused a împlinit 20 de ani. Dincolo de faptul că e o biblie stilistică și culturală a tinereții, Dazed înseamnă imagini care nu se uită (știți coperta cu Eminem trăgând dintr-un bong, nu?). Așa că e perfect justificată ideea membrilor săi fondatori - jurnalistul Jefferson Hack și inepuizabilul Rankin - de a edita o istorie vizuală a revistei. Din ianuarie, poți cumpăra Dazed de la British Gallery, din Bucureşti, dar pentru cele două decenii de numere pierdute, nu e modalitate mai bună de recuperare decât cartea asta.

Carine Roitfeld - Irreverent
De când a plecat de la Vogue Paris, Carine Roitfeld a devenit celebră. OK, era arhicunoscută și înainte în lumea modei - stilistul rebel, redactorul-șef pe care-l dădeai contraexemplu în fraza în care explicai de ce te enervează Anna Wintour - dar după demisia ei și după ce a anunțat că va lansa o carte, Roitfeld a dat interviuri, a pozat pentru reviste (Interview, i-D, W), s-a consacrat. Irreverent e cel mai bun răspuns la întrebarea "De ce vorbim despre femeia asta?" Revista pe care a spus că intenționează s-o lanseze în septembrie 2012 va fi continuarea.

Alexander McQueen: Savage Beauty
Majoritatea dintre noi nu au ajuns în State ca să vadă Savage Beauty la MoMA. Deși mulți au cerut-o, nu se știe încă sigur dacă expoziția dedicată lui McQueen va fi adusă și în alte capitale culturale (Londra e favorită). Până una alta, cea mai bună consolare e albumul impecabil lansat odată cu evenimentul, și care trece prin toate colecțiile britanicului (fotografiile sunt suficiente pentru a înțelege de ce creațiile lui McQueen își merită cu vârf și îndesat locul în cele mai mari muzee). Bonus, un interviu cu Sarah Burton, cea care îi continuă cu succes munca. Și despre care se vor scrie cărți într-un viitor nu foarte îndepărtat.

Marc Saporta - Composition No.1
Visual Editions, aceeași editură care a scos Tree of Codes al lui Jonathan Safran Foer (cea mai frumoasă carte ciopârțită a lui 2010), a lansat în 2011 Composition No.1, o reeditare a unei cărți scrise în 1960 de francezul Marc Saporta. Ea nu are o ordine, nici măcar nu e legată. E o cutie de pagini, un roman-joc, care se scrie pe măsură ce e citit. Fiecare pagină are o narațiune independentă - cititorul decide în ce ordine citește, unde se oprește și dacă se întoarce ca să rearanjeze povestea. Asta e o experiență pe care Kindle încă n-o poate da.

Thomas Thwaites - The Toaster Project: Or a Heroic Attempt to Build a Simple Electric Appliance from Scratch
Povestea despre cum Thwaites a încercat să facă un prăjitor de pâine de la 0 a început aici, a ajuns în toate revistele și blogurile cool, iar acum e o carte care sigur va isca niște întrebări despre cum trăim, ce putem face și singuri și, mai ales, ce nu.

David L. Chapman and Patricia Vertinsky - Venus with Biceps: A Pictorial History of Muscular Women
Vreo 200 de ani de fotografii, ilustrații și capturi cu femei cu mușchi. Dincolo de faptul că e o sursă minunată de imagini vechi, cartea surprinde modul în care femeile puternice au fost privite de-a lungul timpului - curiozități de circ, simboluri ale sănătății, ființe fascinante sau, din contră, demne de dispreț.

Bonnie English - Japanese Fashion Designers: The Work and Influence of Issey Miyake, Yohji Yamamoto and Rei Kawakubo
12 ani de documentare stau în spatele acestei cărţi necesare, care te va ajuta să înţelegi mai bine cum au reuşit cei 3 designeri japonezi să cucerească vestul, să schimbe radical lumea modei şi să o umple de alb şi negru.

Lady Gaga and Terry Richardson
Pe Terry Richardson îl asociem mai degrabă cu fotografiile de studio pe care le postează aproape zilnic pe blogul personal sau cu încă o campanie publicitară nu-grozavă-dar-mișto, prea-vulgară-atât de-Terry. Dar pentru Lady Gaga, Richardson a făcut ceva la care nu te-ai fi așteptat: fotojurnalism. A fotografiat-o timp de un an, la peste 30 de concerte din turneul Monster Ball, având acces nelimitat la culisele acestora și ale vieții ei artistice. După selecția celor 100.000 de fotografii pe care Richardson spune că le-a făcut, a ieșit cartea asta. Pe care, fie pentru că-ți place fotografia sau muzica sau moda sau, pur și simplu, cultura pop, ai toate motivele să ți-o cumperi.

Iv cel naiv - Versez
Pentru că ne place să credem că poezia prezentului nu se rezumă la versurile cântecelor și la rimele din reclame. Și, dacă tot e să fie, măcar să fie contemporană: ceva ce ni se pare că am fi putut să scriem și noi, dar n-am făcut-o. Ceva ce vorbește simplu despre viață, cu metafore minime și întrebări maxime. Cam așa
 
 
 
Pin It email